Dėl koronaviruso plitimo grėsmės stabdomas auditorinis mokymų, kursų organizavimas. Visi, kam reikialingi augalų apsaugos kursų baigimo ar kvalifiakcijos pažymėjimai, kviečiame mokytis nuotoliniu būdų sistemoje IKMIS (https://www.ikmis.lt/).

STRAIPSNIAI > VERTA ŽINOTI > Viruso grėsmės akivaizdoje ypač svarbu stiprinti organizmą

Viruso grėsmės akivaizdoje ypač svarbu stiprinti organizmą

LŽŪKT informacija






2020-03-16

© LŽŪKT nuotr.

Korona viruso grėsmės akivaizdoje ypač svarbu stiprinti organizmą. Vienas efektyviausių būdų tai daryti – įvairus, natūralus ir kokybiškas, šalia mūsų užaugintas maistas, galintis didinti organizmo atsparumą virusams.

Žemės ūkio ministerija ragina Lietuvos gyventojus įsiklausyti į Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, tačiau nepamiršti būtinybės didinti organizmo atsparumą virusams ir pabrėžia, kad kokybiško, vitaminų ir mineralinių medžiagų gausaus maisto rinkimasis gali padėti sustiprinti organizmą.

„Raginame visus atsigręžti į vietinę ūkininkų produkciją, užauginamą ar pagaminamą Lietuvos ūkiuose. Kuo arčiau galutinės pristatymo vietos yra užauginamas ar pagaminamas produktas, tuo greičiau šviežesnis ir kokybiškesnis jis pasiekia vartotoją, mažiau apdirbamas saugojimui“, – sako žemės ūkio ministras Andrius Palionis.  

Ministrui pritaria ir Žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius Mindaugas Maciulevičius, teigiantis, kad dažniausiai susigriebiama stiprinti organizmą tik gripo ar kitų virusų akivaizdoje, tačiau tai daryti reikėtų nuolat.

„Ekspertai teigia, kad žmonės, turintys stiprų imunitetą, yra kur kas atsparesni virusams, jie neserga arba suserga kur kas lengvesne forma, tad ypač didelį dėmesį reikėtų skirti savo mitybai: kokybiškiems produktams, kurių mūsų gamta yra tikrai dosni, bei tinkamiems mitybos įpročiams. Mūsų ūkininkai tikrai turi ką pasiūlyti – puikiausio medaus, jo gaminių su žiedadulkėmis, linų sėmenų, kanapių aliejaus, o kur dar česnakas ir kiti imunitetą stiprinantys produktai! Pats laikas kalbėti ir apie tai, kad šalia užauginti vaisiai, daržovės turėtų užimti didžiąją dalį mūsų raciono, turime kuo didžiuotis – naudojame nedaug augalų apsaugos priemonių, o didžioji dalis daržoves auginančių ūkininkų turi kokybę įrodančius sertifikatus, tad tikrai skatinčiau Lietuvos gyventojus rinktis tai, kas užauginta šalia ir taip stiprinti imunitetą“, – teigia M. Maciulevičius.

Nėra duomenų, kad koronavirusas galėtų būti perduodamas per maistą

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) neturi duomenų, kad koronavirusas (COVID-19) galėtų plisti ar būtų perduodamas per maistą. Siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo, EFSA vis dėlto rekomenduoja griežtai laikytis maisto tvarkymo higienos reikalavimų ir asmens higienos.

EFSA mokslininkai, išanalizavę ankstesnių koronavirusų, tokių kaip sunkus ūmaus kvėpavimo sindromo koronavirusas (SARS-CoV) ir Viduriniųjų Rytų kvėpavimo sindromo koronavirusas (MERS-CoV), protrūkių patirtį, teigia nenustatę šių virusų plitimo per maistą faktų. Todėl mažai tikėtina, kad ir naujasis koronavirusas gali būti perduotas per maistą. Nors gyvūnai Kinijoje buvo galimas pirminis infekcijos šaltinis, tačiau virusas tarp žmonių plinta daugiausia oro lašeliniu būdu – čiaudint, kosint ar iškvepiant.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atidžiai stebi situaciją Lietuvoje ir seka tarptautinių organizacijų teikiamą informaciją apie viruso plitimą.

Maisto produktų gamintojams, pardavėjams ir viešojo maitinimo įstaigoms rekomenduojama laikytis didesnio atsargumo ir vadovautis rekomendacijomis, leidžiančiomis užtikrinti gerą higienos praktiką tvarkant maistą, pavyzdžiui, dėl galimo kryžminio užteršimo tvarkant gatavus ir nevirtus maisto produktus, rankų ir asmens higienos, dėl nefasuotų maisto produktų apsaugos, prekių krepšių ar klientų staliukų valymo higienos ir kt. Kadangi virusai yra jautrūs karščiui, infekcijos riziką galima dar labiau sumažinti maistą tinkamai termiškai apdorojant.

Koronavirusų stabilumas aplinkoje priklauso nuo temperatūros, oro drėgmės, paviršių sąlygų, viruso kiekio ir pan. Žmogaus koronavirusas ant sausų paviršių išlieka gyvybingas nuo kelių valandų iki kelių dienų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), siekdama užtikrinti vartotojų apsaugą, kai nesaugus maistas patenka į Lietuvos rinką, sugriežtino maisto tvarkytojams, su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintojams ir (ar) tiekėjams ir pašarų ūkio subjektams taikomą privalomą vartotojų informavimo apie nesaugų maistą ar pašarus tvarką. Su atnaujintais Pranešimų apie nesaugų ar galimai nesaugų maistą, suklastotą maistą, su maistu besiliečiančius gaminius ir medžiagas ar pašarus teikimo reikalavimais galima susipažinti čia.

Daugiau informacijos apie COVID-19 ir atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus galima rasti VMVT interneto svetainėje.

Agroakademija.lt rekomenduoja

Lietuviško ūkio kokybė: auginkite, gaminkite, prekiaukite (1)

Gamink ir prekiauk...

Parengta pagal ŽŪM, VMVT informaciją




NAUJIENŲ PRENUMERATA
* Privatumo sąlygos


 

pasaru-tyrimo-baneris

nuotoliniai mokymai

Ukininko-patarejas

http://www.jonavosgrudai.lt/lt/


© VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, 2010–2020 m.
Šioje interneto svetainėje pateiktą tekstinę ir grafinę informaciją, videomedžiagą naudoti kituose kūriniuose, kopijuoti, platinti ir atgaminti be išankstinio
VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos leidimo griežtai draudžiama.
Naudojimo taisyklės
* Privatumo sąlygos