STRAIPSNIAI > PASAULIS > Džiovinta liucerna galėtų papildyti pašarų atsargas

Džiovinta liucerna galėtų papildyti pašarų atsargas

Parengta pagal užsienio spaudą






2012-01-20

 

Ūkininkams, kurie susiduria su vis didėjančiomis problemomis dėl apsirūpinimo pašarais, rekomenduojama į galvijų racionus įtraukti džiovintą liucerną.

Tai padėtų padidinti stambiųjų pašarų proporciją ir sumažinti acidozės pasekmes“, – teigia Trevoras Rysas (Trevor Rees), pašarinių produktų galvijams specialistas (Jungtinė Karalystė). Šiuo metu,  įpusėjus laikymo tvartuose periodui, dauguma gyvulininkystės ūkių šeimininkų  turi perskaičiuoti turimas pašarų atsargas ir pasikoreguoti planus, nes gali pritrūkti įprastinių stambiųjų pašarų pakaitalų.

Specialisto teigimu, tokių pašarų, kaip saladino, citrusinių ar cukrinių runkelių išspaudų ir žlaugtų ūkininkai gali pritrūkti, o ir šienainio ritiniuose taip pat bus sunku nusipirkti.

„Daug karvių turi problemų dėl prastos didžiojo prieskrandžio veiklos ir acidozės, kurią sukelia rūgštus žolių silosas ir didelis koncentratų kiekis racionuose. Pašarų smulkinimas ir kaitaliojimas, siekiant, kad ilgiau užtektų siloso atsargų, tik dar pablogins karvių sveikatą, – įsitikinęs T. Rysas. – Tinkamas pašaras – džiovinta liucerna. Ji gali papildyti turimas pašarų atsargas, taip pat yra geras ląstelienos šaltinis, puikiai derantis viso raciono sistemoje (VRS). Be to, sumažinamos problemos dėl per didelio rūgštingumo didžiajame prieskrandyje.“

Liucerna (lot. Medicago) yra džiovinama aukštoje temperatūroje, sukapojama iki 2–4 cm ilgio ir įmaišoma į racioną. Džiovintos liucernos pH yra 6,5–7, sausųjų medžiagų – 88 procentai. Ji teigiamai veikia galvijų didįjį prieskrandį, o ląstelienos struktūra skatina atrajojimą ir seilių išsiskyrimą. Visiškai nesudėtinga paruošti racioną, kurio sausųjų medžiagų kiekis būtų artimas optimaliam – apie 45 procentus.

„Džiovintos liucernos panaudojimas padės ilgiau išlaikyti kitų pašarų atsargas, užtikrins racionų konsistenciją ir turės teigiamos įtakos didžiajam prieskrandžiui“, –  neabejoja pašarinių produktų galvijams specialistas T. Rysas.

 



 VIDEONAUJIENOS

Prioritetas – išsaugoti azotą, mažinant jo garavimą
Srutų rūgštinimas domina ir Estijos mokslininkus, ir praktikus

NAUJIENŲ PRENUMERATA
* Privatumo sąlygos


 

baneris_5

pasaru-tyrimo-baneris

manto-baneris

nuotoliniai mokymai

Ukininko-patarejas

http://www.jonavosgrudai.lt/lt/


© VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, 2010–2019 m.
Šioje interneto svetainėje pateiktą tekstinę ir grafinę informaciją, videomedžiagą naudoti kituose kūriniuose, kopijuoti, platinti ir atgaminti be išankstinio
VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos leidimo griežtai draudžiama.
Naudojimo taisyklės
* Privatumo sąlygos