STRAIPSNIAI > PASAULIS > Dioksinais užnuodyta vokiška mėsa į Lietuvą nepateks

Dioksinais užnuodyta vokiška mėsa į Lietuvą nepateks

Erika Mankutė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Rinkodaros skyriaus vadovė






2011-01-24

 

Vokietijos maisto pramonė išgyvena sunkius laikus, šalį vis dar krečia mėnesio pradžioje prasidėjęs dioksinais užterštos mėsos skandalas. Dioksinai – atsparūs cheminiai aplinkos teršalai, paprastai susidarantys kaip šalutinis degimo ir cheminių reakcijų procesas. Šie chemikalai labai sunkiai skyla, todėl ilgai išlieka aplinkoje, taip patekdami į maisto grandinę. Dioksinų poveikį žmonės patiria 90 proc. atvejų  per maisto produktus (per gyvūninės kilmės maisto produktus – apie 80 proc.). Gyvuliai dioksinus dažniausiai gauna per pašarus.

Skandalas, prasidėjęs užterštų vokiškų kiaušinių eksportu į Jungtinę Karalystę, iš kurių pagaminti kepiniai atsidūrė šalies prekybos centrų lentynose, įgavo pagreitį. Sužinota, kad dioksinai į kiaušinius papuolė per pašarus, kuriais buvo šeriamos vištos. Nuspręsta patikrinti ir kiaulininkystės ūkius.

Išaiškėjo, kad nuodingieji pašarai buvo gaminami „Harles und Jentzch“ pašarų fabrike, įsikūrusiame Šlėzvigo-Holšteino žemėse (Vokietijos vakaruose). Gaminant pašarus buvo naudojami riebalai, skirti popieriaus gamyboje. Įdomu tai, kad šis chemikalas yra netirpus vandenyje, bet tirpsta riebaluose. Oficialiuose pranešimuose teigiama, kad didžiausias dioksinų kiekis rastas kiaulienoje, kurią į rinką tiekia Verdeno apygardoje esantis ūkis. Testų rezultatai parodė, kad leistino dioksinų lygis viršytas 77 kartus.

Skandalo įkarštyje Vokietijoje pradėta masiškai uždarinėti paukštininkystės bei kiaulininkystės ūkius. Per sausio mėnesį jų likviduota beveik 5 tūkstančiai. Tai didžiulis smūgis šalies ekonomikai ir įvaizdžiui visame pasaulyje. Pietų Korėja ir Kinija uždraudė importuoti vokišką mėsą bei kiaušinius, kitos šalys taip pat svarstė šią galimybę, nors Europos Komisija šį sprendimą įvardijo kaip skubotą.

Anot Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos gyvulininkystės specialisto dr. Edmundo Paulausko, Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba  reguliariai tiria dioksinų kiekį maisto produktuose, todėl nėra priežasties bijoti, kad jie pateks į Lietuvą.

Specialistas, paklaustas, kaip ūkininkams žinoti, kad jo perkami pašarai yra neužteršti ir tinkami vartoti, teigė: „Perkant pašarus, dėmesį reikia atkreipti į gamintojų turimą sertifikatą. Šiuo atveju ir į kilmės šalį.  Maisto ir veterinarijos tarnyba garantuoja, kad į šalį nepatektų netinkamos sudėties produktai. Dar nėra pasitaikę, kad atliktuose mėginiuose būtų rastas didesnis nei leidžiama chemikalų, tokių kaip dioksinai, kiekis.“

Dr. E. Paulauskas akcentavo, kad dioksinų galima rasti įvairiuose maisto produktuose, bet maži jų kiekiai nėra itin pavojingi žmogaus sveikatai, jie gali į mūsų organizmą patekti, kad ir per druską.

Pagal www.bbc.uk ir http://vmvt.lt/



 VIDEONAUJIENOS

Prioritetas – išsaugoti azotą, mažinant jo garavimą
Srutų rūgštinimas domina ir Estijos mokslininkus, ir praktikus

NAUJIENŲ PRENUMERATA
* Privatumo sąlygos


 

baneris_5

pasaru-tyrimo-baneris

manto-baneris

nuotoliniai mokymai

Ukininko-patarejas

http://www.jonavosgrudai.lt/lt/


© VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, 2010–2019 m.
Šioje interneto svetainėje pateiktą tekstinę ir grafinę informaciją, videomedžiagą naudoti kituose kūriniuose, kopijuoti, platinti ir atgaminti be išankstinio
VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos leidimo griežtai draudžiama.
Naudojimo taisyklės
* Privatumo sąlygos