Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Būkite budrūs – rinkoje pagausėjo netinkamų augalų apsaugos produktų

LŽŪKT informacija
2021-05-19

Įsibėgėjus pavasariui ir augalų vegetacijai, suaktyvėja augalų apsaugos produktų (AAP) prekyba ir naudojimas. Tokiu metu pasitaiko atvejų, kai šiais produktais prekiaujančios prekybos įmonės platina neregistruotus arba neatitinkančius pakavimo ir ženklinimo reikalavimų galimai falsifikuotus AAP, informuoja Valstybinė augalininkystės ir ragina ūkininkus atidžiai stebėti informaciją įsigyjant AAP.

Lietuvoje neregistruoti, falsifikuoti AAP gali ne tik nesunaikinti kenksmingų organizmų, bet ir pakenkti auginamoms kultūroms. Be to, juose esančios medžiagos yra pavojingos paties naudotojo ir aplinkinių sveikatai bei aplinkai.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Pasak Augalininkystės tarnybos direktoriaus Sergejaus Fedotovo, žemdirbiai neretai susiduria su pasirinkimu pirkti brangesnį žinomą ar pigesnį augalų apsaugos produktą, klaidinti gali ir nepatikimi platintojai. „Augalų apsaugos produktų pasirinkimas Lietuvoje yra gana platus, todėl suprasti, ar siūlomas pirkti produktas yra legalus vien iš jo išvaizdos, kartais būna sunku. Augalininkystės tarnybos specialistai operatyviai konsultuoja ir atsakys į žemdirbių klausimus, kad vėliau netektų atsakyti už neregistruoto produkto naudojimą“, – teigia vadovas.

VAT specialistai informuoja, kad įsigyjant AAP svarbu atkreipti dėmesį į produkto pakuotę ir etiketę, kurios paprastai yra vizualiai tvarkingos, švarios, be išorinių pažeidimų. Etiketės turi būti tvirtai ir kokybiškai pritvirtintos ant pakuotės, informacija jose – gerai įskaitoma ir pateikta lietuvių kalba. Etiketėje turi būti nurodytas produkto pavadinimas, tipas, veikliosios medžiagos ar kelių veikliųjų medžiagų pavadinimas (-i) ir jų kiekiai, naudojimo paskirtis, naudojimo norma, įspėjamieji saugos ženklai, nurodytas gamintojas ir platintojas (-i) bei jų kontaktai ir kt. Ant pakuočių turi būti partijos Nr., pagaminimo data, specialūs gamintojo atpažinimo ir saugos ženklai.

Svarbu žinoti, kad visi AAP turi būti tik originalioje gamintojo pakuotėje (registruotų ir tapačių AAP sąrašą ir etiketes galite rasti Augalininkystės tarnybos interneto tinklapyje.

Lietuvoje draudžiama prekiauti perpakuotais (ne originalioje pakuotėje) AAP. Jei kyla įtarimas, kad platinamas, įsigytas ar naudojamas AAP yra neregistruotas, netapatus ir abejonių kelia jų pakuotė ir paženklinimas, nelikite abejingi, ragina VAT speialistai ir prašo apie tai informuoti regioninius skyrius.

Pagal VAT informaciją