Balandžio 24 d., trečiadienis | 24

Ar maistą klientams gaminantys darbuotojai turi dirbti su pirštinėmis ir apsauginėmis kaukėmis?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
2021-10-11

© LŽŪKT nuotr.

Visi dirbantys maisto tvarkymo zonoje turi laikytis asmens higienos ir dėvėti tinkamus, švarius, ir kur reikalinga, apsauginius drabužius, tą numato europinis reglamentavimas. VMVT rekomenduoja visiems maistą klientams gaminantiems darbuotojams dėvėti pirštines ir kitas apsaugos priemones, ypač tęsiantis ekstremaliajai situacijai dėl COVID-19 infekcijos plitimo.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Ne mažiau svarbu pasirinkti tinkamas ir kokybiškas apsauginės priemones, pirštinės turi būti stiprios, lengvai neplyštančios, jas rekomenduojame rinktis intensyvių spalvų, pvz., mėlynas, juodas, kad plyštant jas būtų galima lengvai pastebėti.

Siekiant, kad darbuotojas netaptų maisto taršos šaltiniu, privaloma rankų higiena pasirūpinti:

• prieš pradedant darbą,
• prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą,
• tvarkant žaliavinį maistą (žalią mėsą, žuvį, paukštieną, kiaušinius ar kitą termiškai neapdorotą maistą),
• prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines,
• sutvarkius atliekas,
• po valymo, dezinfekcijos darbų, nešvarių paviršių ar taros lietimo,
• pavalgius, kosint, čiaudint, išpūtus nosį, pasinaudojus tualetu ir pan.

Darbo metu naudojantiems vienkartines pirštines labai svarbu sudaryti sąlygas kruopščiai nusiplauti rankas šiltu tekančiu vandeniu ir skystu muilu ar dezinfekuoti specialiomis priemonėmis prieš apsimaunant, keičiant ir nusiėmus pirštines. Užtikrinti, kad darbo vietose pirštinių pakaktų (įskaitant skirtas pasikeitimui). Vienkartinės pirštinės negali būti dezinfekuojamos skysčiais ir naudojamos pakartotinai jas nusiėmus.

Dar atkreipiame dėmesį, kad vienkartinių pirštinių dėvėjimas nesumažina rankų higienos reikšmės. Tinkama rankų higiena – rankų plovimas su muilu ir vandeniu arba įtrynimas antiseptiku yra būtini, nepaisant to, ar pirštinės dėvimos, ar ne.