Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Atmintinė darbuotojui. Neblaivumas darbe – kokie padariniai?

Valstybinė darbo inspekcija
2018-10-24

Neblaivumas darbe – viena iš didžiausių grėsmių įvykti nelaimingiems atsitikimams. Sulėtėja reakcija, neblaivaus darbuotojo elgesys dažnai būna neadekvatus, neįvertinama situacija bei pavojus savo ir kitų gyvybei. Valstybinės darbo inspekcijos specialistai parengė atmintinę darbuotojui apie neblaivumo darbe padarinius – kaip jie turėtų būti nušalinti nuo darbo.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Ar aš galiu į darbą ateiti būdamas neblaivus?

Kokioms aplinkybėms esant darbdavys gali tikrinti jūsų neblaivumą?

Požymiai, kuriems esant galima įtarti, kad asmuo yra neblaivus – iš burnos sklindantis alkoholio kvapas, neadekvati elgsena, nerišli kalba, nekoordinuoti judesiai, nestabili laikysena ir pan.

kokiomis priemonėmis darbdavys gali nustatyti jūsų neblaivumą darbo vietoje?

Darbuotojų neblaivumą nustato darbdavys ar jo įgaliotas asmuo, tikrinimui naudodami metrologiškai patikrintas specialiąsias technines priemones. Kai darbdavys ar jo įgaliotas asmuo atlikti darbuotojo tikrinimo neturi galimybės arba to padaryti objektyviai neįmanoma, darbuotojo neblaivumas nustatomas siunčiant darbuotoją atlikti medicininės apžiūros. Darbuotojų neblaivumo ir apsvaigimo nustatymą reglamentuoja Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2016 m. gegužės 18 d. nutarimas Nr. 503 „Dėl transporto priemones vairuojančių ir kitų asmenų neblaivumo ar apsvaigimo nustatymo taisyklių patvirtinimo ir leidžiamos etilo alkoholio koncentracijos darbo metu nustatymo“.

Kaip dokumentuotai įformintų jūsų nušalinimą nuo darbo?

Esant pagrįstam įtarimui, kad Jūs neblaivus ar apsvaigęs nuo psichiką veikiančių medžiagų, darbdavį atstovaujantis ar jo įgaliotas asmuo turės Jus nedelsiant nušalinti nuo darbo. Paprastai nušalinimas įforminamas Nušalinimo nuo darbo dėl neblaivumo apsvaigimo nuo psichiką veikiančių medžiagų aktu (toliau – Nušalinimo aktas).

Ar jūs turėtumėte rašyti paaiškinimą dėl jums pateiktų įtarimų dėl neblaivumo?

Taip

Ar jūs galite atsisakyti pateikti paaiškinimą?

Tokiu atveju darbdavys apie tai pažymi Nušalinimo akte.

Ar darbdavys privalėtų jus supažindinti su nušalinimo aktu?

Taip, supažindinti būtina. Jei Jus nušalintų nuo darbo dėl neblaivumo, Jums susipažinus su Nušalinimo aktu turi būti siūloma jame pasirašyti, nurodant apie savo sutikimą ar nesutikimą su šiuo nušalinimu.

Ar jūs galėtumėte nesutikti su pateiktais įtarimais?

Galite, tačiau tada Jūs turėtumėte įrodyti, kad esate blaivus. Jeigu atsisakote tikrintis arba medicininės apžiūros ar nesutinkate su tikrinimo ar medicininės apžiūros, atliktos darbdavio siuntimu, rezultatais, Jūs ne vėliau kaip per valandą po atsisakymo tikrintis ar medicininės apžiūros arba po atlikto tikrinimo ar medicininės apžiūros, galite pats kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, prašydamas atlikti medicininę apžiūrą savo lėšomis.

Ar nušalinimo nuo darbo atveju jus į asmens sveikatos priežiūros įstaigą turėtų pristatyti įmonės vadovo įgaliotas asmuo, ar jūs privalėtumėte tai padaryti pats?

Darbuotoją medicininei apžiūrai atlikti į asmens sveikatos priežiūros įstaigą pristato darbdavys pats ar jo įgaliotas asmuo.

Jeigu jūs atsisakytumėte išeiti iš darbo arba vykti į asmens sveikatos priežiūros įstaigą atlikti medicininės apžiūros? Kaip būtų elgiamasi tokiu atveju?

Tada darbdavys turės kreiptis į įmonės saugos tarnybą ar saugos padalinį, o jei įmonėje tokios tarnybos ar padalinio nėra – į policijos pareigūnus, neatsižvelgiant į tai, ar Jūs elgiatės agresyviai, ar ne. Atkreiptinas dėmesys, kad darbdavys, neturėdamas medicinos specialistų išvados, patvirtinančios darbuotojo neblaivumą, turi teisę darbuotojo neblaivumo faktą įrodinėti kitų darbuotojų paaiškinimais, liudytojų parodymais, rašytiniais įrodymais, daiktiniais įrodymais, apžiūrų protokolais, ekspertų išvadomis, nuotraukomis, vaizdo ir garso įrašais, padarytais nepažeidžiant įstatymų, ir kitomis įrodinėjimo priemonėmis. Konstatuoti neblaivumo faktą galima tik tada, kai tokiai išvadai padaryti pakanka turimų įrodymų.

Ar jūs galėtumėte būti nubaustas pinigine bauda už neblaivumą darbe?

Neblaivaus arba apsvaigusio nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų darbuotojo buvimas darbo vietoje, juridinių asmenų patalpose ar teritorijoje darbo metu arba pasibaigus darbo laikui, taip pat darbuotojo vengimas pasitikrinti dėl neblaivumo ar apsvaigimo užtraukia baudą darbuotojui nuo 30 iki 90 eurų (Administracinių nusižengimų kodekso 98 straipsnio 1 dalis).

Primename!

Šiurkštus darbuotojo darbo pareigų pažeidimas. Pasirodymas neblaiviam ar apsvaigusiam nuo narkotinių, toksinių ar psichotropinių medžiagų darbo metu darbo vietoje, išskyrus atvejus, kai tokį apsvaigimą sukėlė profesinių pareigų vykdymas, laikomas šiurkščiu darbuotojo darbo pareigų pažeidimu (Darbo kodekso 58 straipsnio 3 dalies 2 punktas). Padarius darbuotojui šiurkštų darbo pareigų pažeidimą, darbdavys turi teisę nutraukti darbo sutartį dėl darbuotojo kaltės (Darbo kodekso 58 straipsnio 2 dalies 1 punktas). Bus privalu atlyginti visą žalą. Darbuotojas privalo atlyginti visą žalą, kai žala padaryta neblaivaus ar apsvaigusio nuo narkotinių, toksinių ar psichotropinių medžiagų darbuotojo (Darbo kodekso 154 straipsnio 3 punktas). SIŪLOME JUMS, pastebėjus kitą neblaivų darbuotoją, nedelsiant apie tai pranešti įmonės ar padalinio vadovui, o, esant reikalui, imtis priemonių užkirsti kelią galimai nelaimei.