Kovo 29 d., penktadienis | 24

Saugokite ūkio darbuotojus nuo viruso

Giedrė Eimontienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Darbų saugos skyriaus vadovė
2020-03-26

Dirbantieji žemės ūkio srityje atlieka daug skirtingų darbų, todėl susiduria su įvairia rizika. Ne visada jos pobūdis aiškus ir žinomas. Būna atvejų, kai darbdaviui sudėtinga ją suvaldyti. Ypač daug neaiškumo į Lietuvą atnešė koronavirusas (COVID-19).

Kiekvienam ūkininkui labai svarbu išsaugoti sveikus ir darbingus darbuotojus, ypatingai darbymečio metu. Džiugina tai, kad darbuotojai šiuo metu daug laiko praleidžia ne patalpose. Dirbdami lauke ir neturėdami artimo kontakto su kitais žmonėmis, mažiau rizikuoja užsikrėsti.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Didesnė rizika poilsio, persirengimo patalpose

Rizika didesnė darbuotojams būnant poilsio ar persirengimo patalpose. Labai svarbu jas valyti, vėdinti, dezinfekuoti paviršius, durų rankenas.

Kiekvienas darbuotojas turi laikytis asmens higienos reikalavimų. Poilsio kambaryje jie turėtų naudotis tik savo stalo įrankiais (puodeliais, lėkštėmis ir kt.). Bendraujant tarpusavyje, reikia išlaikyti saugų atstumą.

Didelis dėmesys turi būti skiriamas rankų higienai ir dezinfekavimui, todėl kiekvienas darbdavys turi pasirūpinti, kad šių priemonių darbuotojai nepritrūktų. Būtų labai gerai, kad darbuotojai dezinfekavimo priemonių turėtų ir transporto priemonėje, kurioje dirba.

Apie kaukių dėvėjimo reikalingumą yra labai daug įvairios informacijos. Jos apsaugo nuo sekretų patekimo į išorę, nuo kito žmogaus lašelių. Su jomis būti rekomenduojama viešose vietose.

Jei tenka bendrauti su atvykusiais į ūkį asmenimis

Šiuo metu prasidėjęs darbymetis. Vežamos trąšos, technikos detalės ir kt., todėl į ūkius atvyksta pašalinių asmenų. Jei ūkyje yra daugiau darbuotojų, darbdaviams tikslinga paskirti vieną bendrauti su atvykstančiais į ūkį asmenimis, papildomai jį aprūpinant apsaugos priemonėmis.

Privalu laikytis bendrųjų rekomendacijų

Kiekvienas darbdavys, be abejonės, turi pasikalbėti su savo darbuotojais, kad jie labiau saugotų save ir savo artimuosius, vengtų buvimo žmonių susibūrimo vietose, kuo mažiau turėtų kontaktų su aplinkiniais žmonėmis. Darbuotojai turėtų informuoti darbdavį apie atsiradusius savo ar šeimos narių sveikatos sutrikimus. Darbuotojų sąmoningumas čia yra labai svarbus.

Siekiant išvengti darbuotojų užsikrėtimo, reikia laikytis Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės darbo inspekcijos pateikiamų rekomendacijų. Veiksmų, užkertančių kelią virusui COVID-19, reikia imtis jau dabar.

Dėl korona viruso plitimo grėsmės, taip pat kitais aktualiais darbų saugos ir priešgaisrinės saugos klausimais LŽŪKT darbų saugos specialistai klientus konsultuoja nuotoliniu būdu.