Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Jaunasis olandas investuoja į drėkinimo sistemą

LŽŪKT informacija
2021-06-30

Asociatyvi nuotrauka

Sumažink vandens suvartojimą, taupyk darbo jėgą ir skirk daugiau dėmesio dvasios ramybei tai pagrindiniai tikslai, kuriuos porų augintojas Ronaldas Swinkelsas iš Olandijos išsikėlė prieš metus, kai ėmėsi ūkyje diegti tiksliojo drėkinimo sistemą, rašoma portale futurefarming.com.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Drėkinimas brangus ir reikalauja daug laiko

Tai, kad porų augintojas nusprendė susitelkti į tikslųjį drėkinimą, nenuostabu: juk drėkinimas yra vienas brangiausių ir daugiausiai laiko reikalaujančių darbų daržininkystės ūkyje.

„Sezono metu kartais tenka tris kartus per dieną eiti prie tam tikros laistymo ritės. Nuo balandžio iki rugpjūčio – priklausomai nuo oro sąlygų – vienas darbuotojas dirba visą darbo dieną vien tik prie drėkinimo. Be to, kuro sąnaudos yra didelės“, – sako ūkininkas. – Ne visada drėkinome efektyviai, o kartais tas pats plotas būdavo laistomas kelis kartus. Dėl to iššvaistėme nemažai kubinių metrų vandens. Be to, dažniausiai laistėme remdamiesi nuojauta ir patirtimi; nebuvo jokių patikimų duomenų, pagal kuriuos būtų galima dirbti.“

Tuo tarpu buvo įdiegtos būtinos inovacinės technologijos, ir Ronaldas pažymi, kad nepaisant kai kurių pradinių problemų, neabejotinai gauta papildoma nauda. Ir šiais metais jis tikisi imtis tolesnių veiksmų tiek tiksliojo drėkinimo, tiek kitose srityse.

laistymas VRonaldas Swinkelsas augimo sezono metu turi keletą veikiančių laistymo ričių. Naudodamas tikslųjį drėkinimą, jis bando sumažinti vandens ir degalų sąnaudas. Nuotrauka: Peteris Roekas

Automatinis valdymas

Nuo praėjusios vasaros Swinkelsas eksperimentavo su „Sime Elektrorain“ ir „Raindancer“.„Sime Elektrorain“ yra elektra maitinama vandens laistymo patranka, „Raindancer“ sistemoje yra GPS modulis, skirtas stebėti ir valdyti drėkinimą iš telefono ir kompiuterio. „Mes iš tikrųjų norėjome pradėti anksčiau, tačiau dėl koronaviruso pandemijos sistemos buvo pristatytos vėliau. Todėl dabar pakankamai gerai žinome, kaip veikia įranga, tačiau dar nepavyko išgauti iš jos visko, kas įmanoma. Tam reikia naudoti ją visą sezoną“, – sako ūkininkas.

Vienodas drėkinimo rezultatas

Nepaisant to, augintojas įsitikinęs, kad drėkinimo rezultatas yra tolygesnis.„Vargu ar dabar purškiama už lauko ribų, o lauko kampai yra geriau nupurškiami. Ypač sausais metais, pavyzdžiui, 2020 m., tai buvo labai naudinga ir pagerino bendrus rezultatus. Jei ateityje galėsime aprūpinti visas penkias rites šia technologija, tikrai turėtų būti įmanoma sutaupyti 20 ar 30 % vandens ir per kelerius metus susigrąžinti investicijas.“

Iki šiol tiksliosios drėkinimo sistemos nebūtinai suteikė olandui daugiau dvasios ramybės. „Reikia išmokti, kaip geriausiai nustatyti sistemą. Tai trunka mažiausiai metus. Iš pradžių taip pat buvo įprastinių „pradedančiojo problemų“, įtraukiant mūsų sklypus į sistemas. Kadangi nedaugelis olandų augintojų dirba su šiomis technologijomis, turimų žinių yra nedaug.

Nepaisant to, jaunasis ūkininkas įsitikinęs, kad šiais metais, kai visi darbuotojai įvaldys sistemas, tikslus drėkinimas užtikrins jam daugiau ramybės. „Juk sistemas galima nustatyti nuotoliniu būdu. Tai technologijos, turinčios daug potencialo, ir mes tikrai norime į jas investuoti toliau. Tiesą sakant, tai mes darome šį sezoną su „Raindancer“ sistemomis.“

laistymas 2-VRonaldas Swinkelsas: „Turime naudoti įrangą dar vieną sezoną, kad išnaudotume visą jos potencialą.“ Nuotrauka: Peteris Roekas

„Raindancer“ – pažangesnė sistema

Olandas renkasi „Raindancer“, o ne „Sime Elektrorain“, nes, pasak jo, ši technika yra tobulesnė. „Raindancer“ modulis pats nusistato, gali savarankiškai nustatyti ritės vietą ir užtikrina, kad būtų laikomasi lauko ribų. „Sime Elektrorain“ reikia „maitinti“ daugiau, daugiau nustatymų reikia atlikti rankiniu būdu“, – teigia ūkininkas.

Dirvožemio drėgmės jutikliai

Praėjusiais metais Ronaldas taip pat pradėjo naudoti keturis dirvožemio drėgmės jutiklius, kad nustatytų dirvožemio drėgmės kiekį ir dirvožemio gebėjimą absorbuoti vandenį. Siekta, kad jam būtų lengviau toliau tobulinti drėkinimo strategiją.

„Nors jutikliai praėjusį sezoną man suteikė daug papildomos informacijos, teisingai interpretuoti duomenis buvo nemenkas darbas. Jie skaičiuoja drėgmę procentais, o aš įpratęs skaičiuoti milimetrais.Todėl tradicinis lietaus matuoklis ir mūsų pačių vizualiniai stebėjimai iki šiol išliko svarbiausiais mūsų drėkinimo strategijos rodikliais“ , – iššūkius komentuoja olandas.

Reguliuojamo lygio drenažas

Siekdamas geriau išnaudoti visą dirvožemio drėgmės jutiklių duodamą naudą, ūkininkas šį sezoną bandys keturis skirtingus jutiklius. Pagrindinis klausimas – kuris jutiklis yra patogiausias ir pateikia tikroviškiausius bei lengvai interpretuojamus duomenis. Be to, bendradarbiaudamas su Vageningeno universitetu ir jo mokslinių tyrimų centru, jis ketina išsiaiškinti reguliuojamo lygio drenažo pelningumą.

Kai kurie jaunojo olando sklypai yra aprūpinti šia technika. „Tačiau tam tikrais atvejais, norint pakelti požeminį vandenį, prie drenažo sistemos būtina prijungti tiekimo žarną. Kyla klausimas: ar tai yra pelninga, ar šiuo atveju geresnis variantas yra naudoti laistymo rites. Mes norime viską išsiaiškinti šiais metais“, – komentuoja olandas.

laistymas 3_VNorėdamas nustatyti dirvožemio drėgnumą, Ronaldas Swinkelsas naudojo keturis dirvožemio drėgmės jutiklius. Nuotrauka: Peteris Roekas

Kameros valdomas purenimas

Tačiau yra dar ir daugiau 2021 m. suplanuotų darbų. Pavyzdžiui, Ronaldas nori išnagrinėti galimybes, kaip efektyviau kontroliuoti piktžoles pasėliuose – taip pat labai daug laiko reikalaujanti veikla.Dėl šios priežasties jis neseniai investavo į purenimo mašiną su kamera, kad porų augalai būtų skiriami nuo piktžolių.

Ūkininkas tikisi, kad, nepaisant koronaviruso pandemijos, šį sezoną pavyks intensyviau bendradarbiauti su konsultantas ir mokslininkais, nes tai taip pat turėtų padėti žengti pirmyn.