© Egidijaus Vilkevičiaus nuotr., agroakademija.lt
Su vidurvasariu prasideda ir vienas svarbiausių žemdirbių darbų – javapjūtė, o tinkamas žaliavų sandėliavimas – saugaus ir kokybiško pašarų ir maisto pagrindas. VMVT primena, kaip reikia tinkamai paruošti sandėliavimo patalpas dar prieš pradedant berti į jas šių metų derlių:
Valymo darbus reikia atlikti ne tik sandėliuose, aruoduose ar kitose talpyklose, bet ir išpylimo duobėse, transporteriuose, džiovyklose, valomosiose ir kt. Būtina pašalinti visus ankstesnio derliaus grūdų likučius, o susidariusias grūdinės atliekas ir sąšlavas tvarkyti pagal Atliekų tvarkymo taisykles. Po sandėlių valymo reikalinga naudoti priemones, užtikrinančias grūdinių ar kitų kenkėjų, kurie gali pernešti gyvūnų ligų sukėlėjus, mikroskopinių grybų bei bakterijų naikinimą - deratizaciją, dezinsekciją, dezinfekciją.
Kiti daug žalos derliui padarantys kenkėjai yra vabzdžiai ir jų lervos. Aruodiniai kenkėjai gadina grūdus ir jų produktus juose besiveisdami graužiant, suteršiant išmatomis, išnaromis ar kitokiomis išskyromis. Daugiausiai paplitę yra rudasis plokščiavabalis, aruodinis straubliukas, miltinė erkė, aruodinė kandis, grūdinis skaptukas, malūninis ugniukas, milčius ir kiti. Dėl kenkėjų veiklos produkcija kaista, drėksta ir ima pelyti.
Kovai su kenkėjais paprastai naudojami du cheminio apdorojimo būdai. Vadinamoji fumigacija (produkcijos, patalpų ir įrenginių apdorojimas dujomis) ir aerozoline dezinsekcija, kurios metu tuščios patalpos, geriausia, kombinuotai (šaltu ir po to iš karto karštu rūku) apdorojamos insekticidais.
Be to, nuimtą derlių dažniausiai pasitinka Aspergillus ir Penicillium genčių atstovai – vadinamieji „sandėlių“ mikroskopiniai grybai, kurie sparčiai daugindamiesi pablogina grūdų kokybę ir mitybinę vertę. Jų produkuojami aflatoksinai ir ochratoksinai ir kt. gali sukelti virškinimo trakto uždegimus, kepenų degeneracinius pakitimus, funkcinius inkstų pažeidimus, turi kancerogeninį poveikį ir kt. Pelėsinių grybelių, mikotoksinų susidarymo prevencijai, o taip pat bakterijų (pvz. salmonelių) naikinimui sandėliuose reikalinga atlikti dezinfekciją. Dezinfekcijos priemonės gali būti įvairios: fizinės – taikoma liepsna, sausas karštis, švitinimas ultravioletine, beta ir gama spinduliuote, tačiau dažniausiai naudojamos cheminės medžiagos.
VMVT taip pat primena, kad dezinfekcijai, dezinsekcijai ar deratizacijai atlikti gali būti naudojamos tik autorizuotos cheminės medžiagos ir tik ta paskirtimi, kuri nurodyta naudojimo instrukcijose.
Sandėlių švara, parazitų kontrolė, tinkama ventiliacija, drėgmė ir temperatūra yra pagrindiniai veiksniai, galintys užtikrinti sandėliuojamų grūdų saugą ir kokybę.
Pašarų ūkio subjektai turi laikytis pašarų higienos reikalavimų. Išsamesnė informacija pateikiama reglamente čia. Tai apima tiek pirminės pašarų gamybos subjektus, tiek grūdų supirkimo sandėlius. Maisto tvarkymo subjektai turi laikytis maisto produktų higienos reikalavimų. Išsamesnė informacija pateikiama reglamente čia. Tai apima maistinius grūdus auginančius ir sandėliuojančius pirminius gamintojus bei grūdų supirkimo sandėlius.
VMVT informacija