Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Lapkritis diktuoja darbus ūkyje

Ramunė Sutkevičienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyriausioji redaktorė
2021-11-05

Į mūsų duris pasibeldė paskutinis rudens mėnuo, anksčiau dar vadintas Balaniniu, Linabrukiu, Jaujiniu ar Vėlių mėnesiu. Nepaisant to, kad lapkritį dienos ilgumas tesiekia 7–9 valandas, kaip sakoma, visokiam darbui yra savas laikas. Kuriam iš jų reikėtų daugiau dėmesio skirti lapkritį?

Užsitęsę šilti orai rudens pirmoje pusėje prailgino augalų vegetaciją. Tad labai svarbu žinoti realią situaciją laukuose. Įsivertinkite žiemkenčių būklę su nepriklausomu Konsultavimo tarnybos augalininkystės konsultantu. Įdomu, kokia pasėlių situacija regionuose? Rekomenduojame apsilankyti Integruotos augalų apsaugos informavimo, konsultavimo ir mokymų sistemoje IKMIS. Galėsite susipažinti ir įvertinti, kaip visoje Lietuvoje pasiruošę žiemoti žiemkenčiai.
konsultantai paseliuoseNe paslaptis, kad pienininkystės ūkyje racionus balansuoti būtina, o koreguoti reikia nuolat. Nors galvijų racionų pagrindą visais metų laikais sudaro žoliniai pašarai, o koncentratai – tik nedidelę jo dalį, tačiau labai svarbu apskaičiuoti koncentratų optimalią normą.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Kad nereikėtų spėlioti, kaip tinkamai jį subalansuoti, reikėtų išsitirti pagaminto silosuoto pašaro kokybę. Specialistų komanda pasiryžusi padėti. Jei reikės, atvyks į ūkį ir ištirs pašarus: nustatys jų maistinę ir energinę vertę, pagal pašarų tyrimų rezultatus skirtingoms gyvulių grupėms sudarys optimalų racioną. Išbandykite ūkyje ir kompleksines mobilios gyvulininkystės laboratorijos paslaugas. Rezultatus gausite iš karto, o pasitarę su veterinarijos gydytoju galėsite priimti sprendimus.
gyv. mobili laboratorijaKuo prie jūsų verslo plėtos gali prisidėti parama? Jau lapkritį renkamos paraiškos pagal veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“. Kas naujo? Paraiškas bus galima teikti arba lapkritį, arba gruodį, priklausomai nuo to, kokio masto investicijas ketinate diegti ūkyje. Pirmąjį etapą paraiškos renkamos lapkričio 3–30 d., antrąjį – nuo gruodžio 1 d. iki gruodžio 30 d.

Atkreipiame dėmesį, kad paramos galės kreiptis tik tie, kurie investuos į statybas, rekonstrukciją, kapitalinį remontą ir / arba su pastatų funkcionavimu susijusią įrangą. Apsvarstykite savo galimybes ir norus. Jei jūsų numatomoms investicijoms finansuoti užteks iki trijų šimtų tūkstančių eurų paramos, teikite paraiškas lapkritį. Jei ketinate investuoti daugiau ir prašyti didesnės paramos, paraiškas teikite gruodį – paramos suma sieks nuo pusantro milijono iki 8-ių milijonų, priklausomai nuo sektoriaus, į kurį investuosite.
statybosSvarbu žinoti, kad augalininkystės sektoriaus atstovai šiame paraiškų rinkimo etape dalyvauti nekviečiami. Laukiama paraiškų iš užsiimančių pienine galvijininkyste, mėsine gyvulininkyste (galvijininkyste, kiaulininkyste, paukštininkyste, avininkyste, ožkininkyste, triušininkyste) ar puoselėjančių sodininkystės, daržininkystės, uogininkystės ūkius.

Dar visą lapkritį auginantys kiaules, paukščius ar galvijininkystės ūkių šeimininkai gali kreiptis parmos ir investuoti į prevencinę veiklą dėl pavojingų ligų grėsmių ir su jomis susijusiomis pasekmėmis ūkiuose. Paramos suma vienam gavėjui gali siekti iki 70 tūkstančių eurų.

Taip pat šiemet jau antrą kartąbus renkamos paraiškos pagal veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“. Surinkimo etapas – nuo lapkričio 22 d. iki gruodžio 23 dienos.

Turite daugiau klausimų nei atsakymų? Pasikonsultuokite su jums artimiausio Konsultavimo tarnybos rajono biuro ekonomikos paslaugas teikiančiais konsultantais. Jie užpildys paraišką, sukomplektuos dokumentų bylą ir dirbs su jumis per visą projekto įgyvendinimo laikotarpį.

Ketinantys įveisti mišką, paraiškas paramai gauti galite teikti iki lapkričio 12 d., o jau nuo lapkričio 15 d. iki gruodžio 28 d. galėsite teikti paraiškas pagal priemonę „Investicijos, kuriomis didinamas miškų ekosistemų atsparumas ir aplinkosauginė vertė“. Remiama veikla – vienkartinis jaunuolynų ugdymas. Pagrindiniai reikalavimai – miškininkystės specialisto išvada dėl ugdymo reikalingumo ir gebėjimas vykdyti kirtimą savomis lėšomis.
dideles ir mazos pusysMiško savininkams, norintiems savarankiškai atlikti jaunuolynų ugdymo kirtimus, leidimo nereikia. Užtenka parašyti pranešimą apie ketinamą vykdyti kirtimą per ALIS sistemą arba kreiptis į Valstybinės miškų tarnybos Miškų ūkio priežiūros skyriaus regionuose dirbančius specialistus. Jei negausite atsakymo per 10 d. d., galite pradėti ugdymo kirtimus.

Visuose jaunuolynuose rekomenduojama vykdyti ugdymo kirtimus nuo 8 jų augimo metų, nes tai yra vienas svarbiausių medyno raidos etapų, kada formuojasi medynas, rūšinė sudėtis ir atsparumas nepalankiems aplinkos veiksniams.

Norėdami visus šiuos darbus atlikti teisingai, kreipkitės į Konsultavimo tarnybos akredituotus Miškininkystės paslaugų biuro specialistus. Jie parengs visus reikalingus dokumentus, suteiks konsultacijų paramos klausimais, o jums nusprendus savo miškuose vykdyti kitą ūkinę veiklą, atliks visus darbus ir geodezinius matavimus.

Gera žinia norintiems tobulėti ar atnaujinti žinias. Konsultavimo tarnyba organizuoja nemokamus mokymus pačiomis įvairiausiomis temomis: nuo privalomųjų ir pasirenkamų programų jauniesiems ūkininkams iki augalininkystės ir gyvulininkystės technologijų. Primename, kad taip pat galite mokytis ir savarankiškai sistemoje IKMIS e. mokymai. Ten rasite net 18 mokymų programų. Išsirinkite tinkamiausią.

Žinokite, kad jei reikia pagalbos ar konsultacijos, visuomet galite kreiptis į Konsultavimo tarnybos komandą. Apsvarstykite galimybę tapti mūsų sutartiniu klientu 2022-aisiais metais. Tuomet būsite garantuoti, kad reikiamos konsultacijos ir paslaugos ūkyje bus suteiktos ne tik laiku, bet ir ekonomiškai naudingos.

Nors esame Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba, tačiau dirbame ir su ne žemės ūkio veiklą vykdančiomis smulkiomis, vidutinėmis verslo įmonėmis, visuomeninėmis organizacijomis ir asociacijomis.

Esame gerai pasirengę ir galime pasiūlyti akredituotų konsultantų kvalifikuotas paslaugas. Net ir tuomet, jei biure nėra reikiamos srities konsultanto, paslaugas suteiks mūsų kolegos, dirbantys artimiausio rajono biure. Laiku suteiktas tinkamas patarimas gali padėti išvengti klaidų. Sutaupysite laiko ir jėgų joms taisyti. Juk konsultuotis pigiau!

Daugiau informacijos rasite Konsultavimo tarnybos interneto svetainėje www.lzukt.lt.