Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Sėklų „karai“: sertifikuota prieš nesertifikuotą – kas laimi?

UAB „Agrochema“
2020-03-08

O laimi dažniausiai tie, kurie rizikuoja. Tik tiek, kad rizikos, renkantis sėklas, nėra tiek ir daug, be to, ji gana pamatuota. Taip, sertifikuotos sėklos brangesnės, kartais net beveik dvigubai. Vis tik reikia įvertinti, kiek sutaupysite patys „apdorodami“ savo ūkyje augintas sėklas. Juk ir sertifikuotos sėklos kaina aukštesnė ne šiaip sau, o todėl, kad būtumėte ramūs, jog gaunate kokybišką produktą, kuris paruoštas gultis tiesiai į dirvą.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Paprastas pavyzdys: sertifikuotų vasarinių javų sėklų kaina – 350 Eur/t. Savame ūkyje ruoštų sėklų kaina – 170 Eur/t. Skirtumas tikrai nemenkas ir verčiantis susimąstyti, ar verta? Tačiau imkime ir „pasidėliokime“ kaip yra iš tiesų. Prie 170 Eur pridėkite 40 Eur/t už beicą ir beicavimą, dar 10 Eur/t – už valymą, dar 12 Eur/t – selekcinis mokestis. Ir štai nesertifikuotų sėklų tonos kaina išsaugo iki 232 Eur. Tuo tarpu iš sertifikuotų sėklų kainos 350 Eur nepamirškime atimti 64 Eur paramos. Taigi, galutinė kaina – 286 Eur/t.

Dabar skaičiuokime, kad vidutiniškai su viena tona sėklų apsėsite 4 hektarus. Taigi, s 71,50 Eur (286 Eur padalinkime iš 4), o nesertifikuotomis – 58 Eur. Skirtumas – 13,50 Eur. Sakykime, kad vidutinis derlingumas vienodas ir sertifikuotomis, ir nesertifikuotomis sėklomis apsėtuose pasėliuose, tad iš hektaro ir sertifikuotų, ir nesertifikuotų sėklų kulsite apie 6 t grūdų. Įvairūs skaičiavimai rodo, kad sertifikuotos sėklos derliaus priedas yra nuo 10 proc. ir daugiau. Taigi, iš sertifikuotomis sėklomis apsėto hektaro gausite maždaug 600 kg derliaus daugiau.

Dabar skaičiuokime, kas čia išeis. Tarkime, jeigu už toną užaugintų grūdų gausite 160 Eur, tai iš nesertifikuotų sėklų hektaro – 960 Eur pajamų, o iš sertifikuotų – 1056 Eur (960 Eur + 96 Eur už derliaus priedą – 600 kg). Vis tik reikia nepamiršti, kad hektarą apsėdami sertifikuotomis sėklomis mokėjote brangiau, todėl iš 1056 Eur atimkime 13,50 Eur ir iš vieno sertifikuotų sėklų hektaro uždirbate maždaug 82 Eur daugiau. Tai tiek tos matematikos ir tiek tos rizikos.

Gali būti, kad artėjant sezonui neturite laiko skaityti, todėl įdedame lentelę:

Web-lentele

Jeigu nenorite gilintis ir į lentelę, „Agrochemos“ Sėklų skyriaus vadovas Justas Eimontas trumpai apibendrina, kodėl reikėtų rinktis sertifikuotas sėklas:

  • Sertifikuotomis sėklomis apsėti pasėliai bus nuo 10 proc. ir daugiau derlingesni.
  • Sertifikuotos sėklos gerai išvalytos, frakcionuotos, kokybiškai išbeicuotos.
  • Sertifikuotos sėklos yra pirmo arba antro atsėlio, todėl yra „šviežesnių“ genų.
  • Sertifikuotos sėklos yra sveikesnės ir stabilesnės, nes yra jaunesnės.
  • Sertifikuotų sėklų sertifikate nurodomi 1000-čio sėklų masė ir daigumas, todėl lengviau paskaičiuoti sėjos normą ir pasėlių tankumą.

Susisiekite, kol dar turime. „Agrochemos“ regionų vadybininkų kontaktai čia.

Užsak. str.