Balandžio 16 d., antradienis | 24

Vaisiai ir uogos talžomi puvinių, kenkėjų ir krušos

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2020-06-24

Puviniai, puviniai, puviniai... Pastarojo laikotarpio orai lemia ne tik obelų rauplių intensyvų plitimą, bet ir sudaro itin palankias sąlygas įvairių puvinių užkratui vystytis. Be to, labai aktyvūs ir kenkėjai.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Pirmieji tai pajuto braškių augintojai, kai išplito ne tik kekerinis puvinys, bet pasireiškė uogų odiškasis, pelėjūninis ir kiti puviniai. Deja, uogų derėjimo metu trumpos karencijos apsaugos produktų pasirinkimas labai ribotas.

Web-pav1Be to, vietomis praėjusi kruša taip pat nepagailėjo ir sužeidė nemažą dalį vaisių

Stebėjimo metu meteorologinėse stotelėse integruoti obelų rauplių prognozavimo modeliai po kelias dienas fiksavo stiprias rauplių infekcijas. Orai taip pat labai palankūs obuolinio vaisėdžio vystymuisi, gaudyklėse gausu vaisėdžio suaugėlių. Obelų apsaugos nuo rauplių sistemoje būtina naudoti gydomojo poveikio fungicidus kartu su kontaktiniais. Šiuo laikotarpiu taip yra stabdomas ir vaisių puvinių plitimas. Sodo augaluose, išplitus kenkėjams, naudojami insekticidai ir/ar akaricidai.

Web-pav2Labai aktyvūs yra kenkėjai, pvz., grikinukas, kitaip dar vadinamas sodinis grambuoliukas (Phyllopertha horticola), vietomis itin gausus ir padarantis daug žalos. Grikinukas avietėse

Web-pav3Grikinuko išgraužti vaisiai

Vabalai polifagai, kenkia vidurvasarį, skraido šiltomis saulėtomis dienomis. Apgraužia obelų, vyšnių, aviečių, gervuogių, erškėčių ir kitų lapuočių žiedus, lapus, jaunus vaisius. Grikinuko lervos minta įvairių augalų šaknimis, jos ypač pavojingos daigynuose, medelynuose. Vabalai būna 8–12 mm ilgio (be straublelio), jų kūnas žalsvai ar melsvai juodas, antsparniai rudi. Lervos žiemoja dirvoje, iki 20 cm gylyje. Pavasarį virsta lėliukėmis. Kiaušinius deda į žemę. Per metus išsivysto viena generacija. Insekticidai naudojami vabalų intensyvaus skraidymo metu.

Prisijunkite prie informacinio portalo www.ikmis.lt!

Nemokamame portale www.ikmis.lt rasite sodų, dažų ir lauko augalų ligų bei kenkėjų prognozavimo modelius. Kenksmingų organizmų plitimas pasėliuose prognozuojamas vadovaujantis meteorologinių stotelių duomenimis, tad sistemoje pateikta informacija yra operatyvi, ir, tikimės, padės priimti teisingus augalų apsaugos sprendimus.

Parengė dr. Alma Valiuškaitė, LAMMC SDI