Kovo 29 d., penktadienis | 24

Agritechnika 2019: globalus ūkininkavimas – atsakingas kiekvienas

LŽŪKT informacija
2019-11-14

© LŽŪKT nuotr.

Pastaruosius 100 metų žemės ūkis pasikeitė neatpažįstamai. Maisto sauga ir tvarumas, produkcijos gamyba tausojant išteklius tapo įmanoma taikant šiuolaikines žemės ūkio technologijas. Vis tik, kad ir turėdami modernias priemones, ūkininkaujantieji susiduria su didžiuliais iššūkiais, tokiais kaip: aplinkos apsauga, bioįvairovės mažėjimas bei klimato kaita. Kaip ūkininkauti visų šių iššūkių kontekste? Nemažai atsakymų buvo galima rasti lapkričio 10–17 d. Hanoveryje (Vokietija) vykstančioje vienoje didžiausių pasaulio žemės ūkio parodų, skirtoje augalininkystės ūkiams, „Agritechnika“.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Šiais metais pagrindinis žodis – INOVACIJOS kuriomis siekiama ir globaliai harmonizuoti žemės ūkio gamybos produktyvumą, ir prisidėti prie klimato kaitos mažinimo. Parodos organizatoriai teigia, kad moderniam žemės ūkiui reikia inovacijų, netradicinių sprendimų bei kūrybiškų idėjų.

Web-pav1

Renginyje dalyvauja didžiausios ir garsiausios žemės ūkio rinkoje dirbančios įmonės, kurios pristato naujausius sprendimus augalininkystės ūkiams, organizuojamos gyvos diskusijos bei forumai. Parodoje dalyvauja daugiau nei 2 750 įmonių iš 51 šalies. Organizatoriai tikisi, kad dalyvių stendus aplankys apie 450 000 lankytojų.

Web-pav2Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba siekia, kad organizacijos klientus pasiektų naujausia žemės ūkio informacija, apimanti ne tik technologinius sprendimus, bet ir vis labiau įsigalinčias IT inovacijas. Parodoje „Agritechnika“.

Geriausioms inovacijoms – medaliai

Beveik 300 įmonių vertinimo komisijai pateikė per dvejus metus sukurtas inovacijas, tikėdamosios laimėti aukso ar sidabro parodos medalį. Minėtos įmonės varžėsi 11 skirtingų kategorijų: traktoriai, mobili įranga ir transporto technologijos; mašinos ir žemės dirbimo technika – sėjai, derliaus nuėmimui, tręšimui, augalų apsaugai, drėkinimui ir drenažui, derliaus sandėliavimui ir kt. bei skaitmeninės sistemos (IT). Iš gausiai pateiktų inovacijų buvo atrinkta tik viena, įvertinta aukso medaliu, sidabras skirtas 39.

„Auksinė inovacija“ –„eAutoPower“ pavarų dėžė e8WD, skirta 8R didesnės galios traktoriams

WEb-pav3

Bepakopės transmisijos su hidrostatiniu-mechaniniu galios perdavimu žemės ūkio traktoriuose naudojamos daugiau nei 20 metų. Iki šiol traktoriuose arba padarguose buvo montuojami papildomi generatoriai, skirti didesnės galios elektros pavaroms (ventiliatorius, suslėgto oro/oro kondicionieriaus kompresorius ir kt.).

„eAutoPower“ pavarų dėžė naujiesiems didesnės galios „John Deere“ 8R traktoriams yra pirmoji elektromechaninio galios perdavimo pavarų dėžė žemės ūkio technologijoje. Techniškai hidroagregatas (siurblys/variklis) tiesiogiai nenaudojamas, o vietoje to – du elektros varikliai naudojami kaip nuolat keičiama pavara. Elektros varikliai buvo panaudoti taip, kad jie ne tik aptarnauja pavarą, bet ir gali tiekti iki 100 kW galios išoriniam vartojimui. Galimas traktoriaus-padargo elektrifikavimas demonstruojamas (nuotr.) kartu su sisteminiu skystojo mėšlo paskleidimo agregatu.

Traktoriuje dėl šios elektrinės integracijos pagerėja pavarų dėžės efektyvumas ir sumažėja priežiūros išlaidos. Be to, pertekliniai galios srautai, atsirandantys tam tikruose darbiniuose taškuose, gali būti „prijungiami“, naudojant elektros energiją išoriniams elektros komponentams, o tai dar labiau padidina bendrą našumą. Naudojant kartu su ašine pavara mėšlo barstytuve, praktiškai užtikrinamas didesnį sukibimas, mažesnis slydimas ir stabilesnis važiavimas šoniniuose šlaituose.

Sidabro medaliu įvertintos inovacijos. AGCO International GmbH, Šveicarija

WEb-pav4

Derliaus nuėmimo metu vairas ir vairo kolonėlė užstoja vaizdą, kai nuimami pasėliai yra prieš nuožulnųjį transporterį. Tai ypač aktualu, kai derliaus nuėmimo sąlygos sudėtingos, todėl gali būti užsikimšimų ir prastovų, lemiančių bendrą derliaus rezultatą.

„Fendt IDEALDrive“ technologijos dėka AGCO užtikrina neužstotą vaizdą tiesiai priešais kombainą, atsisakius vairo kolonėlės ir vairo. Vairuotojo sėdynėje yra kairės rankos porankis su vairasvirte. Joje yra integruotos visos vairo kolonėlės funkcijos – nuo vairo iki posūkio signalų. Vairavimo komandų intensyvumas yra atvirkščiai proporcingas važiavimo greičiui, todėl padidėja saugumas važiuojant viešaisiais keliais iki 40 km/h greičiu (sistema atitinka ES važiavimo keliais reikalavimus).

„IDEALDrive“ yra pirmoji savaeigė žemės ūkio mašina, visiškai valdoma vairasvirte. Apskritai, kaip ir statybinių mašinų sektoriuje, sistema prisideda prie derliaus nuėmimo kombainais efektyvumo didinimo.

„Dino“ – piktžolių naikinimo robotas, Prancūzija

WEb-pav5

Didžiausias mechaninės piktžolių kontrolės iššūkis daržininkystės ūkiuose – piktžolių naikinimas eilėse. Ūkininkaujant ekologiškai, piktžolės ravimos rankomis, tačiau tai reikalauja daug laiko ir darbo sąnaudų.

„Dino“ robotas su tiksliu piktžolių naikinimo valdikliu yra pirmoji per nuotolį valdoma mašina, skirta piktžolėms naikinti salotų eilėse mechaniniu būdu. Mašina atpažįsta salotas ir įjungia du elektrinius peilius, kurie pjauna piktžoles, esančias tarp dviejų salotų eilių. Šie robotai naudoja miniatiūrinius peilius, kurie nupjauna piktžoles nepadarydami žalos kultūroms. Robotas užprogramuotas taip, kad augalus atskirtų nuo dirvos. Tam, kad robotas geriau atpažintų piktžoles, reikia tvarkos, t. y. žemdirbiai privalo sodinti kultūras į tiesias ir švarias vagas, vienodais tarpais, nes robotai nemėgsta netvarkos.

Piktžolių naikinimo valdiklis taip pat sukuria skaitmeninį žemėlapį, kuris vėliau naudojamas derliui nuimti.

Daugiau apie parodoje Agritechnika 2019 inovacijas skaitykite specialiai parengtame leidinyje (anglų k.).

Parodos akimirkos

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba siekia, kad organizacijos klientus pasiektų naujausia žemės ūkio informacija, apimanti net tik technologinius sprendimus, bet ir vis labiau įsigalinčias IT inovacijas. Parodoje „Agritechnika“.