Balandžio 27 d., šeštadienis | 24

Ar lengvąjį automobilį įsigijęs ūkininkas gali susigrąžinti PVM?

Renata Okinčic
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Vilniaus r. biuro buhalterinės apskaitos konsultantė
2020-12-20

© LŽŪKT nuotr.

Šiame straipsnyje aptarsime kelis klausimus: ar ūkininkas, įsigijęs lengvąjį automobilį, gali susigrąžinti PVM (jei jis yra PVM mokėtojas), ar lengvojo automobilio nusidėvėjimas yra leidžiami atskaitymai apskaičiuojant gyventojų pajamų mokestį?

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Kas yra lengvasis automobilis? Lengvuoju automobiliu laikoma tokia transporto priemonė, kurios registracijos liudijime nurodytas klasės ir kėbulo tipo kodas – M1 (M1 klasė – transporto priemonė keleiviams vežti, turinti ne daugiau kaip 8 sėdimas vietas keleiviams ir 1 sėdimą vietą vairuotojui (lengvasis automobilis)).

Galimybės ir apsisprendimas

Taigi, jei ūkininkas įsigijo lengvąjį automobilį, kurio registracijos liudijime yra nurodyta M1 klasė, jam teks nusivilti, nes nuo automobilių, kurie neskirti perpardavimui arba automobilių nuomos paslaugoms teikti, keleivių pervežimo už atlygį paslaugoms teikti, PVM negalima atskaityti. Jei yra įsigyjamas lengvasis automobilis, kuriuo važiuojama pas tiekėjus, klientus, laukus ir panašiai, PVM atskaita negalima. Tas pats įstatymas galioja, jei ūkininkas tokį automobilį ne perka, o nuomojasi – PVM atskaityta negalima.

Tačiau kai kurie automobilių pardavėjai suteikia galimybę naują lengvąjį automobilį registruoti kaip N1 klasės transporto priemonę (kroviniams vežti, kurios bendroji masė ne didesnė kaip 3,5 t (krovininis automobilis)), nuo kurios leidžiama PVM įtraukti į atskaitą. Automobilis toks pats, tiesiog registracijos dokumente skirtingai įvardintas. Bet yra trūkumas – važinėti tokiu automobiliu galima tik sumokėjus kelių mokestį. O ir parduodant tokį automobilį gali kilti keblumų, nes ne kiekviena įmonė ar fizinis asmuo norės įsigyti automobilį, kuriuo važinėjant reikia mokėti kelių mokestį.

Kartais galvojama: kodėl gi neįsigijus automobilio iš ES be PVM?

Siūlau būti atsargiems! Su automobiliais iš ES – ta pati istorija. Ūkininkas, pirkdamas automobilį iš ES, lengvąjį automobilį nusiperka be PVM, tačiau jį atsigabenus į Lietuvą, atsiranda prievolė priskaičiuoti ir sumokėti PVM į Lietuvos biudžetą. Tai padaryti reikia tuomet, kai įsigyjamas naujas lengvasis automobilis arba naudotas lengvasis automobilis su 0 PVM tarifu iš ES PVM mokėtojo.

Priskaičiuoti ir sumokėti PVM į biudžetą nereikia, jei yra įsigyjamas naudotas lengvasis automobilis iš ES ne PVM mokėtojo arba iš ES PVM mokėtojo pagal maržos schemą.

Reziumė

Tai ir priėjome išvados, kad pagal PVM įstatymo 62 str. negali būti traukiamas į PVM atskaitą lengvųjų automobilių pirkimo ar importo PVM, jeigu šis automobilis nėra įsigytas:

  • perpardavimui;
  • automobilių nuomos paslaugoms teikti;
  • keleivių pervežimo už atlygį paslaugoms teikti (pvz. taksi).

Pažymėtina, kad tie patys apribojimai taikomi, kai automobilis yra įsigyjamas ne nuosavybės teise ar pagal sutartį, pvz. lizingu, paskolos sutartimi ir taip toliau, kurioje numatyta nuosavybės teisės perėjimas įmokėjus paskutinę įmoką, o išsinuomojamas – pirkimo PVM nuo nuomos mokėjimu taip pat negali būti atskaitomas, jeigu automobilis nėra skirtas naudoti nė vienam iš paminėtų tikslų.

Taip pat turime nepamiršti, kad ūkininkas (PVM mokėtojas), įsigydamas lengvąjį automobilį, neturėjo teisės atskaityti PVM, tai ir įvykus lengvojo automobilio pardavimo sandoriui neatsiranda prievolė mokėti PVM (taikys PVM įstatymo 33 straipsnio 1 dalies 2 punktą.)

Taip pat pažymėtina, kad jei ūkininkas įsigijo lengvąjį automobilį ir deklaravo jo naudojimą ūkio veikloje, formoje FR0457 jo nusidėvėjimas yra ne leidžiami atskaitymai.

Agroakademija.lt rekomenduoja pažiūrėti

Ilgalaikio turto pardavimas: parduosime su PVM ar be?