Balandžio 30 d., antradienis | 24

Atvirkštinio PVM taikymo naujovės

Deimantė Vaitelienė
VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Tiksliojo ūkininkavimo paslaugų biuro buhalterinės apskaitos konsultantė
2019-10-16

© LŽŪKT nuotr.

Šiame straipsnyje aptarsime atvirkštinio PVM taikymo ir atskaitos prievolę bei atvirkštinio PVM taikymo naujoves.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Atvirkštinis PVM taikymo būdas – toks apmokestinimo būdas kai, pirkėjas, būdamas PVM mokėtoju, už perkamas prekes ar paslaugas turi išskaityti ir sumokėti PVM į valstybės biudžetą. Paprastai sakant, – pirkėjas, PVM mokėtojas, pardavėjui sumoka tik prekės kainą, o deklaruodamas PVM į deklaracijai skirtą laukelį įsitraukia šios sąskaitos PVM sumą.

Pagal PVMĮ 96 str. nuostatas PVM mokėtojas privalo išskaityti ir sumokėti PVM už:

  • objektus, perimtus kaip turtinį įnašą kito PVM mokėtojo reorganizavimo atveju;
  • perduodamo pastato esminį pagerinimą, kai PVM mokėtojas pagerinto pastato / daikto savininkas;
  • statybos darbus. Šiems darbams priskiriami darbai, kurie yra numatyti PVM įstatymo 7 straipsnio 4 punkte bei apibrėžti LR statybos įstatymo 2 straipsnio 90 dalyje. Tai darbai, kurie atliekami statant ar griaunant statinį, t. y. statybos, rekonstravimo, kapitalinio remonto darbai. Pagal statybos įstatymą prie statybos darbų taip pat priskiriami žemės kasimo, betonavimo, pamatų ir stogų įrengimo, apdailos, įrenginių derinimo ir paleidimo darbai. Jie skirstomi į bendruosius ir specialiuosius darbus. Valstybinė mokesčių inspekciją yra sudariusi sąrašą darbų, kurie priskiriami / nepriskiriami statybos darbams;
  • kitais LR Vyriausybės ar jos institucijų nustatytais PVM išskaičiavimo atvejais, kai PVM už teikiamas prekes ir paslaugas išskaito ir į biudžetą sumoka pirkėjas (klientas). Tai atvejai, kai yra teikiamos juodųjų ir spalvotųjų metalų atliekos bei laužas, atsiradęs perdirbant ar lydant minėtus gaminius, prekių teikėjui teisme pradėta bankroto procedūra, mediena. Reikia pažymėti kad ne visai teikiamai medienai yra taikomas atvirkštinis PVM apmokestinimas. Šiai medienai priskiriami rąstai (skersai atpjauta apvaliosios medienos dalis), lentos / lentelės (pailgi 3–40 mm storio ir ne siauresni kaip 25 mm pločio medienos gabalai), tašai / tašeliai – iš dviejų ir daugiau pusių lygiagrečiai rąsto ašimi apipjauti, aptašyti ar nufrezuoti rąstai, storesni ir platesni kaip 40 mm pjautinės medienos gabalai.

Kai kurie pakeitimai

Nuo 2019-08-01 dienos įsigaliojo PVM įstatymo 96 straipsnio papildymas, kai atvirkštinis PVM taikomas perkant telefonus, kompiuterius, planšetės bei standžiuosius nešiojamuosius diskus. Šioms prekėms atvirkštinis PVM mechanizmas pradėtas taikyti, norint sumažinti PVM grobstymą. Tai daro ir kitos ES valstybės.

Atvirkštinis PVM deklaruojamas įprastinėje PVM deklaracijoje FR0600. Pardavėjas sumą už suteiktas paslaugas ar paslaugas, kurioms yra taikomas atvirkštinis PVM apmokestinimo mechanizmas, PVM deklaracijoje įsitraukia į 12 deklaracijos laukelį, o pirkėjas priskaičiuotą PVM sumą įsitraukia į deklaracijos 33, 25 ir 35 laukelius.

Reikia paminėti, kad šios nuostatos netaikomos, jei teikiant prekes ar paslaugas klientas už jas atsiskaito per kasos aparatą, t. y. išduodamas kasos aparato čekis. Jei pirkėjas atsiskaito grynaisiais pinigais ir jam išrašomas pinigų priėmimo kvitas ar kasos pajamų orderis ir PVM sąskaita faktūra, tai PVM už suteiktas paslaugas ar įsigytas prekes išskaito ir sumoka pirkėjas, Lietuvoje registruotas PVM mokėtojas.

Taip pat šios nuostatos netaikomos pirkėjams, kurie yra fiziniai asmenys bei ne PVM mokėtojai.

www.agroakademija.ltrekomenduoja pažiūrėti

Pridėtinės vertės mokesčio naujovės