Balandžio 30 d., antradienis | 24

Elektronikos prekėms bus taikomas atvirkštinis PVM

Nijolė Bernotienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Pasvalio r. biuro ūkio apskaitos konsultantė
2019-05-22

© LŽŪKT nuotr.

Šiuo metu beveik pusė ES narių taiko atvirkštinį PVM mobiliųjų telefonų, kompiuterių, žaidimų konsolių ir panašių elektronikos prietaisų prekyboje.Valstybės narės atvirkštinį PVM elektronikos prekyboje taiko siekdamos pažaboti PVM grobstymą. Nuo š. m. rugpjūčio 1 d. ir Lietuvoje elektronikos prekėms – standiesiems diskams, mobiliesiems telefonams, planšetėms ir nešiojamiesiems kompiuteriams – bus taikomas atvirkštinis PVM.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Tai yra pasiteisinusi priemonė, kuri leidžia valstybei tikėtis surinkti daugiau PVM nedidinant mokesčių. Elektronikos prekės, tokios kaip standieji diskai, mobilieji telefonai, planšetės ir nešiojamieji kompiuteriai, dažnai naudojamos sukčiaujant mokesčių srityje, todėl nuspręsta skaičiuoti PVM atvirkštiniu būdu, kaip metalo laužui ar medienai. Standžiųjų diskų, mobiliųjų telefonų, planšečių ir nešiojamųjų kompiuterių PVM perims pirkėjai, jeigu jie bus įsiregistravę kaip PVM mokėtojai.

Atvirkštinis PVM nebus taikomas:

  • biudžetinėms įstaigoms;
  • jeigu pirkėjui bus išduodamas kasos aparato kvitas ir kartu išrašoma PVM sąskaita faktūra.

Nuo š. m. rugpjūčio 1 d. įsigalioja Vyriausybės nutarimas, kuris nustato naują mobiliųjų telefonų, planšečių, nešiojamųjų kompiuterių ir standžiųjų diskų apmokestinimo PVM tvarką. Ji laikina:

  • standiesiems diskams bus taikoma iki 2022-02-28;
  • mobiliesiems telefonams, planšetėms ir nešiojamiesiems kompiuteriams – iki 2022-06-30.

Šioms prekėms taikomas atvirkštinis PVM pagal PVMĮ 96 str. 1 d. 4 punktą (kaip metalo laužui ir medienai). PVM perima pirkėjas, kai jis yra PVM mokėtojas, išskyrus biudžetines įstaigas (PVMĮ 96 str. 1 d. 4 p.).

Atvirkštinis PVM netaikomas, „kai tiekiant prekes (teikiant paslaugas) šio Aprašo 1 punkte nurodytais atvejais šių prekių (paslaugų) pirkėjui (klientui) išduodamas kasos aparato kvitas ir kartu išrašoma PVM sąskaita faktūra“.

Taigi tais atvejais, kai pirkėjas bus paprastas gyventojas, taip pat tada, kai kompiuterį pirks biudžetinė įstaiga (PVM mokėtoja arba ne PVM mokėtoja), atvirkštinis PVM nebus taikomas. Pardavėjas PVM skaičiuos įprastu būdu ir pats mokės į biudžetą.

Paprastų pirkėjų įstatymo pakeitimas neliečia

Pats svarbiausias dalykas, kurį reikia suprasti yra tai, kad paprastų pirkėjų šis įstatymo pakeitimas neliečia. Gyventojas, įsigydamas elektronikos prekę, už ją mokės lygiai taip pat, kaip ir iki šiol.

Atvirkštinio PVM nereikės taikyti ir tuo atveju, kai pardavėjas mobilųjį telefoną ar nešiojamąjį kompiuterį parduos prekybos vietoje, kurioje yra įrengtas kasos aparatas, ir pirkėjui, PVM mokėtojui (įmonei ar individualiąją veiklą vykdančiam asmeniui), išduos kasos aparato kvitą ir išrašys PVM sąskaitą faktūrą. Jeigu įmonė, PVM mokėtoja, prekes pirks pervedimu ir jai bus išrašoma tik PVM sąskaita faktūra, pardavėjas turės apskaičiuoti pardavimo PVM, bet jo sumokėjimą perims pirkėjas (analogiškai kaip ir statybos darbų PVM): pirkėjas pardavėjui mokės sumą be PVM, o savo PVM deklaracijoje (FR0600) deklaruos ir pardavimo PVM (29 laukelyje), ir pirkimo PVM (25 laukelyje). Padavėjas savo PVM deklaracijoje sumas be PVM įrašys į 12 laukelį „PVM apmokestinami sandoriai, kai PVM išskaito pirkėjas (96 str. nustatytais atvejais)“.

Elektronikos prekes parduodančios įmonės turi tris mėnesius paruošti savo apskaitos sistemas ir elektronines parduotuves atvirkštiniam PVM taikyti.

Šaltiniai:

LRV 2019-04-24 nutarimas Nr. 395 „Dėl LRV 2002-06-13 nutarimo Nr. 900 „Dėl priemonių mokestinių prievolių įvykdymui užtikrinti“ pakeitimo“

finansų ministro 2002-07-03 įsakymo Nr. 216 „Dėl LR PVM įstatymo 96 straipsnio taikymo tvarkos patvirtinimo“