Balandžio 30 d., antradienis | 24

Leidžiami atskaitymai naudojant žymėtą dyzeliną

Dovilė Joneliūkštienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Rokiškio r. biuro ūkio apskaitos konsultantė
2017-10-29

Dažną šalies vairuotoją vilioja apie 0,40 euro centų už litrą kainuojantis žemės ūkiui skirtas dyzelinis kuras, kuriam taikomas nulinis akcizo tarifas. Tačiau pagal Lietuvos Respublikos akcizų įstatymo 37 str. 3 dalies nuostatas akcizais neapmokestinami gazoliai, skirti naudoti Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka registruotiems žemės ūkio subjektams žemės ūkyje.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Žymėtus degalus gali įsigyti tik žemės ūkio veiklos subjektas, teisės aktų nustatyta tvarka deklaravęs žemės ūkio naudmenas, arba ūkio perėmėjas, kai Degalų įsigijimo taisyklėse nustatyta tvarka ūkio perleidėjas perduoda jam leistiną įsigyti žymėtų degalų kiekį. Tokie žymėti degalai gali būti naudojami žemės ūkio produktų gamybai, įskaitant žemės ūkio veiklos subjektų naudojamus nuosavybės teise priklausančiose arba pagal raštu sudarytas nuomos, panaudos ar kitas sutartis transporto priemonėse, draudžiama naudoti ne žemės ūkio produktų gamybai.

Žemės ūkio produktų gamyba – veikla, apimanti pirminę gamybą ir (ar) jos metu gautų savo žemės ūkio produktų pirminį perdirbimą. Pirminė gamyba – žemės ūkio produktų gamyba, įskaitant ir auginimą, derliaus nuėmimą, melžimą, gyvūnų veisimą. Pirminis perdirbimas – veikla (apdorojimas, apdirbimas, pirminis tvarkymas), kurios metu iš žemės ūkio produkto, nekeičiant jo cheminės sudėties, taip pat gaunamas žemės ūkio produktas.

Žymėti degalai negali būti naudojami administracinėms funkcijoms vykdyti, taip pat negali būti naudojami žemės ūkio produkcijos džiovinimo įrenginiuose.

Būtina žinoti, kad ūkininkas, norintis leidžiamais atskaitymais pripažinti patirtas degalų įsigijimo išlaidas, turi pagrįsti ne tik faktą, kad tokios išlaidos yra patirtos, bet ir sunaudotų degalų kiekį individualios veiklos pajamoms uždirbti, t. y. ūkininkas turi fiksuoti, kokį kiekį degalų jis išnaudojo individualios veiklos tikslais. Tam tikslui ūkininkas turėtų savo pasirinkta ir suprantama forma fiksuoti individualioje veikloje naudojamos transporto priemonės panaudojimo individualios veiklos tikslais ir degalų suvartojimo duomenis. Pavyzdžiui, kuro nurašymo aktą.


Web-lentele


Automobilių degalų sunaudojimo normas gyventojas gali pasitvirtinti pats, atsižvelgdamas į gamintojo nurodytus transporto priemonės techninius duomenis arba į kontrolines (bazines) kuro sąnaudų normas, patvirtintas Automobilių kuro normų nustatymo metodika, kuri patvirtinta Lietuvos Respublikos susisiekimo ministro 1995 m. spalio 12 d. įsakymu Nr. 405 (Žin., 1995, Nr. 85-1933).

Prie leidžiamų atskaitymų galima priskirti tik faktiškai nuvažiuotam (siejamam su pajamų uždirbimu) atstumui tenkantį sunaudotų degalų kiekį, neviršijantį norminio kiekio.

Traktorių ar kitų mašinų degalų sunaudojimo normas ūkininkas gali pasitvirtinti pats, atsižvelgdamas į gamintojo nurodytus mašinų techninius duomenis ir / arba pagal faktinį degalų sunaudojimą.