Balandžio 30 d., antradienis | 24

Mažoms įmonėms PVM bus galima mokėti kas tris mėnesius

Ingrida Lotfi
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Panevėžio r. biuro ekonomikos konsultantė
2019-06-10

© LŽŪKT nuotr.

Nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojo Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisa, kuri PVM mokėtojams, juridiniams asmenims, leidžia pasirinkti mokėti šį mokestį kas tris mėnesius, jeigu PVM mokėtojo pajamos iš ekonominės veiklos per praėjusius kalendorinius metus neviršija 300 000 Eur. Tokios galimybės neturi fiziniai asmenys, PVM mokėtojai. Taip pat mažos įmonės i.SAF rinkmenas privalės teikti kas mėnesį.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

PVM mokėtojui, kurio mokestinis laikotarpis iki šio įstatymo įsigaliojimo buvo kalendorinis pusmetis, po jo įsigaliojimo dienos taikomas kalendorinio ketvirčio mokestinis laikotarpis. Jeigu nuo šio įstatymo įsigaliojimo toks PVM mokėtojas pageidauja taikyti kalendorinio mėnesio mokestinį laikotarpį, jis iki 2019 m. liepos 31 d. turi kreiptis į mokesčio administratorių su atitinkamu prašymu.

Kreiptis į mokesčio administratorių su prašymu mokestiniu laikotarpiu laikyti kalendorinį ketvirtį turi teisę ir naujai įsteigti PVM mokėtojai, kurie numato, kad einamaisiais kalendoriniais metais jų pajamos iš ekonominės veiklos neviršys 300 000 Eur.

Finansų ministerija pažymi, kad šiomis pataisomis siekiama prisidėti prie smulkiojo verslo plėtros skatinimo, sumažinti administracinę naštą. Šis pakeitimas leis sutaupyti apskaitos sąnaudų smulkiajam verslui. Pagal iki 2019 m. galiojusią tvarką PVM mokėtojams, kurių metinės pajamos mažesnės nei 60 000 Eur, PVM mokėjimus galima buvo atlikti kas pusmetį.

Taip pat pakeistos PVM sąskaitų faktūrų registrų duomenų tvarkymo ir pateikimo taisyklės ir nustatyta, kad visi juridiniai asmenys nuo šių metų liepos 1 d. i.SAF rinkmenas privalo teikti kas mėnesį, nepriklausomai nuo to, koks yra jų PVM deklaravimo (FR0600 formos teikimo) laikotarpis – mėnuo ar ketvirtis. Gyventojams, PVM mokėtojams, i.SAF pateikimo terminai nesikeičia.

Iki 2019-06-30 i.SAF rinkmenos teikimo laikotarpis sutapo su PVM deklaracijos (FR0600) teikimo laikotarpiu. Jeigu įmonė, PVM mokėtoja, yra maža ir ji galėjo teikti pusmetines PVM deklaracijas, tai kas pusmetį galėjo teikti ir i.SAF rinkmenas. Tačiau net ir tais atvejais, kai įmonės mokestinis laikotarpis bus ketvirtinis ar kitoks (kitoks nei mėnuo ir ketvirtis, kai leidžia PVMĮ), i.SAF rinkmeną ji turės teikti kas mėnesį iki kito mėnesio 20 dienos.

Niekas nesikeičia

Gyventojams (ūkininkams, advokatams, notarams ir kitiems, vykdantiems individualiąją veiklą) nesikeičia nei PVM deklaravimo, nei i.SAF teikimo laikotarpiai. Jeigu gyventojas yra PVM mokėtojas, jis PVM deklaracijas teikia kas pusmetį, o tam tikrais atvejais – kas mėnesį. Jo i.SAF laikotarpiai ir pateikimo terminai nesikeitė: pusmečio i.SAF pateikiamas per 20 dienų pusmečiui pasibaigus, mėnesio i.SAF teikiamas iki kito mėnesio 20 dienos.