Balandžio 26 d., penktadienis | 24

Minimalus darbo užmokestis 2021 m. ir mokesčių švytuoklė

Violeta Kaškonienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Lazdijų r. biuro buhalterinės apskaitos konsultantė
2020-12-15

© LŽŪKT nuotr.

Dar rudenį Vyriausybė patvirtino nutarimą, kad kitąmet minimali mėnesio alga (MMA) didinama beveik 6 % – nuo dabartinių 607 Eur iki 642 Eur, o minimalus valandinis atlygis (MVA) 3,93 Eur.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Lyginant su 2020 metų minimalia mėnesine alga, 2021 m. ji padidės 35 Eur popieriuje, o į rankas darbuotojas gaus apie 20 Eur daugiau. Minimalus valandinis atlygis popieriuje didės 0,21 Eur centu.

Gyventojo darbo užmokesčio dydis į rankas priklauso nuo to, koks neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) jam yra taikomas, ir pensijų kaupimo varianto. Taikomas NPD priklauso ne tik nuo darbo užmokesčio dydžio, bet ir nuo nedarbingumo grupių. Pasikeitus MMA, keičiasi ir NPD apskaičiavimo tvarka.

Mėnesio NPD

2021 m. gyventojams, kurių mėnesio su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos neviršys nustatytos MMA (642 Eur) arba bus lygios MMA, mėnesio NPD bus lygus 400 Eur.

Gyventojų, kuri mėnesio su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos bus didesnės negu MMA (642 Eur), mėnesio NPD bus apskaičiuojamas pagal formulę:

Mėnesio NPD = 400 Eur – 0,18 x (gyventojo mėnesio su darbo santykiais susijusios pajamos – patvirtinta MMA).

NPD nebus taikomas, jeigu gyventojo mėnesio su darbo santykiais susijusios pajamos bus lygios 2864,22 Eur arba didesnės.

Metinis NPD

Maksimalus metinis NPD bus lygus 4800 eurų. Jis bus taikomas gyventojams, kurių metinės su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos neviršys 7704 Eur, tai yra 12 MMA. Metinis NPD bus apskaičiuojamas pagal formulę:

Metinis NPD = 4800 Eur – 0,18 x (metinių apmokestinamų pajamų bendra suma (išskyrus apmokestinamosioms pajamoms priskirtas išmokas, išmokėtas pasibaigus gyvybės draudimo ar pensijų kaupimo sutarčiai arba ją nutraukus, neviršijančias sumokėtų įmokų sumos, pajamas iš veiklos pagal verslo liudijimą ir pajamas, kurioms taikomas 5 proc. pajamų mokesčio tarifas) – 7704 Eur).

Gyventojams, kurių metinės su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos bus lygios 34370,67 Eur arba didesnės, metinis NPD bus netaikomas.

Individualūs NPD

  • darbuotojams, kuriems nustatytas 30–55 % darbingumo lygis, senatvės pensijos amžiaus asmenims, kuriems nustatytas vidutinių ar nedidelių specialiųjų poreikių lygis, taip pat darbuotojams, kuriems yra nustatytas vidutinis arba lengvas neįgalumo lygis, mėnesio NPD bus 600 Eur.
  • darbuotojams, kuriems nustatytas 0–25 % lygis, senatvės pensijos amžiaus asmenims, kuriems yra nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis, darbuotojams, kuriems nustatytas vidutinis ar lengvas neįgalumo lygis, mėnesio NPD bus lygus 645 Eur.

Komandiruočių į užsienį dienpinigių skaičiavimas

Pasikeitus MMA ir MVA dydžiams, keičiasi ir neapmokestinamosioms pajamoms priskiriamų dienpinigių į užsienį apskaičiavimas. Komandiruočių į užsienį dienpinigių dydžius reglamentuoja LRV 2003 m. sausio 23 d. nutarimu Nr. 99 „Dėl komandiruočių sąnaudų atskaitymo iš pajamų taisyklių patvirtinimo“ patvirtintos komandiruočių sąnaudų iš pajamų atskaitymo taisyklės.

Pajamų mokesčiu neapmokestinamų dienpinigių apskaičiavimas yra siejamas su darbuotojo darbo užmokesčiu, VTA (valandiniu tarifiniu atlygiu), bei MMA (MVA) x iš koeficiento 1,65.

Nuo 2021 metų sausio 1 dienos pajamų mokesčiu bus neapmokestinama:

  • visa nustatyto dydžio dienpinigių suma, jeigu:
    • darbuotojo darbo užmokestis yra lygus arba didesnis už 1059,30 Eur (MMA (642 Eur) x iš koeficiento 1,65)
    • darbuotojui taikomas VTA (valandinis tarifinis atlygis) yra lygus arba didesnis už 6,485 Eur (MVA (3,93 Eur) x iš koeficiento 1,65)
  • jeigu darbuotojui nustatytas darbo užmokestis ar valandinis tarifinis atlygis yra mažesnis už anksčiau nurodytus, tai pajamų mokesčiu neapmokestinami bus dienpinigiai, kurių bendra suma per mėnesį yra lygi arba mažesnė nei 50 % darbuotojui nustatyto darbo užmokesčio (darbo užmokesčio, taikant VTA).
  • dienpinigių suma, kuri viršija 50 % darbo užmokesčio, bus apmokestinama kaip su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos.

Sodrosįmokos

„Sodros“ įmokos priklauso nuo Ekonominio valdos dydžio (EDV) ir nuo minimalios mėnesinės algos (MMA). Padidėjus minimaliai mėnesinei algai, didėja ir įmokų dydžiai į privalomąjį sveikatos draudimą (PSD) ir valstybinį socialinį draudimą (VSD).

WEb-lentele