Balandžio 30 d., antradienis | 24

Nauja „Sodros“ forma įdarbinantiems užsieniečius

Dalia Grendaitė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Kaišiadorių r. biuro buhalterinės apskaitos-ekonomikos konsultantė
2019-11-19

Kasmet į Lietuvos įmones ir organizacijas dirbti pagal darbo sutartis bei komandiruočių tikslais atvyksta užsieniečiai iš įvairiausių pasaulio šalių. Vadovaujantis nauja tvarka, nuo lapkričio 4 d. darbdaviai „Sodrai“ pradeda teikti informaciją apie Lietuvoje dirbančius bei komandiruotus laikinai dirbti užsieniečius.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Naujoji tvarka nustatyta vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ Nr. IX-2203 pakeitimo įstatymo 19 straipsniu ir 21 straipsnio 3 dalimi. Informaciją apie jau praėjusį laikotarpį (nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. iki 2019 m. lapkričio 3 d.) Lietuvoje įdarbintus užsieniečius ir komandiruotus laikinai dirbti užsieniečius darbdaviai privalo pateikti iki 2019 m. gruodžio 15 d.

„Sodra“ skelbia, kad ši informacija yra aktuali tiems Lietuvos darbdaviams, kurie pagal darbo sutartį įdarbina užsienietį, kuris nėra Europos Sąjungos (ES), Europos Ekonominės Erdvės (EEE), Lichtenšteino, Islandijos, Norvegijos pilietis (trečiųjų šalių pilietis). Taip pat svarbu ir Lietuvos fiziniams bei juridiniams asmenims, pas kuriuos iš užsienio valstybės darbdavio komandiruojamas užsienietis laikinai dirbti Lietuvoje, nepriklausomai nuo to, kokios valstybės pilietis yra (įskaitant ir ES šalių piliečius).

Kai kuriems komandiruotiems darbuotojams yra taikomos išimtys, kai nereikia pranešti apie atvykimą į komandiruotę, kuri nepatenka į Darbo kodekso 108 str. 1d. nurodytą apibrėžimą, pvz., verslo kelionės (konferencijos, parodos, susitikimai, seminarai ir kita), meno gastrolės (teatrai, koncertai, cirkas ir kita) arba jūreivių komandiruotės.

Darbdavys, įdarbinęs užsienietį, kuris nėra ES valstybės narės pilietis arba komandiruojamas iš bet kurios užsienio valstybės jurisdikcijai priklausančio darbdavio laikinai dirbti Lietuvos Respublikos teritorijoje, „Sodrai“ turi pateikti pranešimą LDU (versija 01). Detalus šios formos pildymo aprašymas pateiktas Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 2019 m. rugsėjo 27 d. įsakymo Nr. V-401/EV-281/V395 IV skyriuje. LDU pranešimas pateikiamas per Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacinę sistemą EDAS adresu https://draudejai.sodra.lt.

„Sodra“ šią informaciją pateiks Užimtumo tarnybai (UT) bei Valstybinei darbo inspekcijai (VDI), kad šios galėtų vykdyti savo funkcijas.

LDU pranešimas dėl įdarbintų užsieniečių teikiamas ne vėliau kaip įdarbinimo dieną. O fizinis ar juridinis asmuo, pas kurį komandiruojamas darbuotojas, LDU pranešimą privalo pateikti ne vėliau kaip likus vienai darbo dienai iki darbo Lietuvoje pradžios. Tačiau, jeigu, pateikus LDU pranešimą, pasikeičia komandiruotam darbuotojui taikomos Lietuvos Respublikos darbo kodekso 108 straipsnio 2 dalies nuostatos ir (ar) komandiruotės trukmė, kitos komandiruotės sąlygos ar kai komandiruotės atsisakoma, fizinis ar juridinis asmuo, pas kurį komandiruojamas darbuotojas, per vieną darbo dieną nuo komandiruotės sąlygų pasikeitimo dienos privalo pateikti patikslintą LDU pranešimą.

Dėl įdarbinamų užsieniečių ir LDU pranešimo pildymo yra galimybė konsultuotis su Užimtumo tarnyba (tel. 1883). Dėl pranešimo apie komandiruojamus užsieniečius konsultuoja Valstybinės darbo inspekcijos specialistai (tel. (8 5) 213 9772).