Balandžio 30 d., antradienis | 24

Pensijų kaupimo reforma 2019 m. Ką būtina žinoti?

Viltė Sruogiūtė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Joniškio r. biuro buhalterinės apskaitos konsultantė
2019-05-16

Nuo 2019 m. pradžios įsigaliojus naujai pensijų reformai, visi papildomai nekaupiantys ir dirbantys asmenys nuo 18 iki 40 metų amžiaus, bus įtraukti į pensijų kaupimą II pensijų pakopoje. Tiems, kurie jau kaupia patys, iš esmės niekas nesikeis. Vis tik, ar dalyvaus šioje sistemoje, turi nuspręsti tie, kurie iki šiol nekaupė. Apsispręsti kaupti, atsisakyti ar sustabdyti pensijų kaupimą gyventojai gali iki 2019 m. birželio 30 dienos.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Patvirtintoje pensijų kaupimo pertvarkoje atsisakoma „Sodros“ įmokos dalies pervedimo į pensinius fondus, keičiama privataus kaupimo formulė, taip pat numatyta galimybė laipsniškai įsitraukti į pensijų kaupimą. Seime priimta pensijų kaupimo reforma labiausiai palies dvi dirbančiųjų grupes: tai yra nekaupiantys gyventojai, jaunesni nei 40 m., ir asmenys iki 2019 m. kaupiantys papildomai. Sprendimą – kaupti ar ne – gyventojai turi priimti iki 2019 m. birželio 30 dienos ir informuoti „Sodrą“ arba savo pensijų kaupimo bendrovę. Priimti sprendimą, ar dalyvauti pensijų kaupime ir kokią dalyvavimo formą pasirinkti, gyventojams gali padėti Prognozuojamos senatvės pensijos skaičiuoklė, prie kurios galima prisijungti per asmeninę „Sodros“ paskyrą, kurioje didžioji dalis reikalingų duomenų į skaičiuoklę įvedami automatiškai. Asmeniui tereikia nurodyti savo darbo užmokestį ir iki šiol pensijų fonde sukauptą sumą, kurią asmeniškai teikia kaupimo bendrovės.

Ką turi žinoti dirbantys, tačiau iki 2019 m. nekaupiantys gyventojai iki 40 metų?

Visi jaunesni nei 40 m. ir iki 2019 m. dirbantys, bet nekaupiantys gyventojai įtraukiami į pensijų kaupimo sistemą. „Sodra“ šiuos gyventojus informuos asmeniškai dviem būdais: per elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą EGAS ir registruotais asmeniniais laiškais. Taip pat „Sodra“ ir ministerija per viešosios informacijos kanalus periodiškai primins apie artėjantį apsisprendimo terminą. Apsisprendus dalyvauti pensijų kaupime, daryti nieko nereikės, į kaupimą dirbantieji bus įtraukiami automatiškai. Pensijų fondų bendrovė parenkama atsitiktine tvarka, tačiau paskirtą pensijų fondo bendrovę galima pasirinkti ir savarankiškai. Pagal įstatymą asmens pensijos įmokos tarifas pirmaisiais metais bus 1,8 % ir pamažu didės, kol pasieks 3 %. Panašiai per šį laikotarpį didės ir valstybės paskata – nuo 0,3 iki 1,5 proc. VDU. Jei žmogus iškart norėtų mokėti daugiau, apie tai jis turėtų informuoti pensijų kaupimo bendrovę ne vėliau kaip iki 2019 m. liepos pabaigos.

Jei gyventojas nuspręs nedalyvauti pensijų kaupime, iki liepos 1 d. turi informuoti „Sodrą“. Tai padaryti galima prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui ir pateikus atitinkamą prašymą. Vyresni nei 40 m. asmenys gali tapti pensijų kaupimo dalyviais sudarydami pensijų kaupimo sutartis su pasirinkta pensijų kaupimo bendrove savo iniciatyva.

Ką turi žinoti iki 2019 m. kaupiantys gyventojai?

Pensijų fondų dalyviai iki 2019 m. apie pensijų kaupimo pertvarką asmeniškai informuojami nebus, nes jau dalyvauja kaupimo sistemoje ir davė tam sutikimą. Tačiau, įsigaliojus pensijų kaupimo pertvarkai, keičiasi ir kaupimo sąlygos, todėl dirbantys gyventojai įgyja galimybę dar kartą nuspręsti, ar jie nori toliau kaupti II pensijų pakopoje, ar ne. Apie galimybę dar kartą apsispręsti jie bus informuojami per viešąsias informacijos priemones ir per „Sodros“ elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą EGAS.

Iki 2019 m. buvo galimi du pensijų kaupimo būdai:

  • 2+2+2 (2 % nuo „Sodros“ įmokų, 2 % nuo atlyginimo, 2 % valstybės paskata);
  • 2+0+0 (2 % nuo „Sodros“ įmokų, 0 % nuo atlyginimo, 0 % valstybės paskata).

Iš esmės niekas nesikeis tiems, kurie iki šiol kaupė pagal formulę 2+2+2, – pensijai iš atlyginimo kas mėnesį skyrė 2 proc. ir dar 2 proc. gavo iš valstybės biudžeto. Tačiau nuo 2019 m. formulė pasikeičia į 3+1,5, o tai reiškia, kad 3 proc. kaupimas bus iš dalies kompensuotas sumažėjusiu mokesčių tarifu, o gaunama biudžeto paskata liks tokio paties realaus dydžio.

Asmenys, kurie kaupė 2+0+0 pensijų kaupimo būdu, automatiškai įtraukiami į laipsniškai didėjantį kaupimą, tai reikštų, kad 2019 m. kaupimo įmoka būtų 1,8 % nuo darbo užmokesčio; 2020 m. – 2,1 %, 2021 m. – 2,4 %, 2022 m. – 2,7 %, 2023 m. – 3 %. Panašiai per šį laikotarpį didės ir valstybės paskata – nuo 0,3 iki 1,5 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Gyventojai, kurie nuspręs papildomai nebekaupti, privalo informuoti savo pensijų kaupimo bendrovę apie savo sprendimą ir su sukauptomis lėšomis gali grįžti į „Sodrą“ arba palikti lėšas pensijų kaupimo fonde, tuomet kas 3 m. vėl bus siūloma kaupti iki kol sukaks 40 metų.

Ką turi žinoti besiruošiantys išeiti į pensiją?

Asmenys, papildomai kaupiantys ir besiruošiantys išeiti į pensiją, sukauptas lėšas galės palikti fonde, tačiau jei norės gauti papildomą pensiją, reikės pasirinkti išmokas. Pensijų fondo dalyvis, išėjęs į pensiją, II pakopos fonde sukauptą sumą galės pasiimti kaip vienkartinę pensijų išmoką, jei fonde sukaupta suma neviršys 3 tūkstančių eurų. Kai fonde sukaupta suma viršija 3 tūkstančius eurų ir yra ne didesnė nei 10 tūkstančių eurų, bus mokamos periodinės pensijų išmokos, kurios pasibaigs, kai baigsis sukaupti pinigai. Ši suma taip pat paveldima.

Jei sukaupta fondo suma viršys 10 tūkstančių eurų, bus privalu įsigyti „Sodros“ siūlomą anuitetą – kasmėnesinę išmoką. Planuojama, kad nuo 2020 m. centralizuotu anuitetų tiekėja taps „Sodra“, taip bus ir dvi anuitetų rūšis: standartinis ir atidėtasis. Standartinis pensijų anuitetas reiškia, kad pensijų išmokos bus pradedamos mokėti iš karto asmeniui, įsigijusiam anuitetą, ir mokamos iki gyvos galvos. Atidėtąjį pensijų anuitetą dalyvis įsigyja sulaukęs senatvės pensijos amžiaus, tačiau pensijų išmokos pradedamos mokėti tik šiam sulaukus 85 m. amžiaus ir mokamos iki gyvos galvos. Tai reiškia, kad nuo 65 iki 84 m. asmuo iš pensijų fondo gautų periodines išmokas, o nuo 85 m. – atidėtojo pensijų anuiteto išmokas iš „Sodros“. Pagrindinis periodinių išmokų ir anuiteto skirtumas, kad periodinės išmokos paveldimos, o anuitetas – ne.

Rekomenduojame pažiūrėti

Pensijų reforma: svarbu žinoti kiekvienam