Balandžio 30 d., antradienis | 24

Planuojant verslą, svarbi kiekviena detalė

Jolanta Dalia Abarienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos redaktorė
2017-12-17

Artėja 2018-ieji. Jau šiandien rūpi, ar bus mokestinės sistemos naujovių, ar laiku pavyks apie jas sužinoti ir neklystant pritaikyti praktiškai. Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) klientai, kurių apskaita tvarkoma rajonų biuruose, bus ramūs.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Rajonų biuruose ūkininkams ir verslininkams apskaitą tvarkantys konsultantai šiuo metu ruošiasi pokyčiams, nes jau žinoma, kad nuo 2018 m. keisis NPD formulė, t. y. atlyginimo skaičiavimas. Tai aktualu visiems, kurie turi samdomų darbuotojų. „Mes pirmieji sužinome apie mokesčių pakeitimus ir pagal juos operatyviai atnaujiname savo įstaigos buhalterinės apskaitos tvarkymo programą. Dirbant vienam buhalteriui, sekti visus pakeitimus – labai sunku. LŽŪKT specialistai šią informaciją sistemina ir nuolat atnaujina“,– sakė Konsultavimo paslaugų ir produktų valdymo skyriaus ūkio apskaitos paslaugų vadovė Rita Dabkuvienė.

Prisiima atsakomybę už kokybę

Dar vienas privalumas – platus biurų tinklas. Kiekviename Lietuvos rajone ir Marijampolės, Elektrėnų, Rietavo savivaldybėse dirbantys konsultantai nuolat tobulina kvalifikaciją, yra akredituoti, dalinasi patirtimi. „Mūsų tikslas – ilgalaikis bendradarbiavimas su klientu, todėl labai svarbus prestižas. Kiekviena sudėtingesnė situacija analizuojama visos įstaigos mastu. Taip siekiama išvengti klaidų. Reikia paminėti, kad apskaitos tvarkymo paslauga yra apdrausta. Tad konsultantai prisiima atsakomybę už jos kokybę“, – akcentavo Rita Dabkuvienė.

Web-teksto1Konsultavimo paslaugų ir produktų valdymo skyriaus ūkio apskaitos paslaugų vadovė Rita Dabkuvienė įsitikinusi, kad 25-erius metus LŽŪKT konsultantų kaupta patirtis teikiant buhalterinės apskaitos paslaugą padės klientams įveikti ir naujus iššūkius

Paslaugos verslininkams

Europos Sąjunga šiuo metu skatina verslą kaime. Kiekviena nauja verslo įmonė neapsieis be buhalterinės apskaitos. Ją tvarkyti patiems, neturint patirties, gali būti per sunku. Pasak Ritos Dabkuvienės, LŽŪKT biurų konsultantai pasirengę tvarkyti smulkių ir vidutinių verslo įmonių apskaitą. Jie stengiasi, kad klientai galėtų užsiimti verslo reikalais ir neturėtų rūpesčių dėl atsiskaitymo su VMI ir Sodra.

LŽŪKT Verslų plėtros biure dirbanti Lina Juknienė tvarko netradiciniu verslu užsiimančių ūkininkų apskaitą: auginančių salotas, avietes, gaminančių šiaudų granules, auginančių bulves ir kt. Jos klientai taip pat ir žemės ūkio bendrovės, individualios įmonės.

Vienas iš Linos Juknienės klientų – Pranas Rekštys – individualia veikla užsiima Vainotiškių kaime (Kėdainių r.). Jo verslas – automobilių padangų montavimas ir pardavimas. Verslininkas biure apskaitą tvarkyti pradėjo prieš dvejus metus. „Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos konsultantai rengė mano verslo planą. Šiemet paskutiniai ataskaitiniai jo įgyvendinimo metai. Bendradarbiavimo su Verslo plėtros biuru nežadu nutraukti, nes apskaita tvarkoma puikiai, esu ramus, kad viskas bus atlikta laiku ir pagal visus mokestinius reikalavimus, todėl galiu daugiau laiko skirti verslo plėtimui, naujų paslaugų kūrimui“, – sakė Pranas Rekštys.

Web-teksto3Verslininkas Pranas Rekštys individualiosios įmonės apskaitą ir toliau planuoja tvarkyti LŽŪKT Verslo plėtros biure. Šio biuro vadovei Linai Juknienei rūpi kliento verslo sėkmė

Vertingos garantijos

Savo įžvalgomis apie buhalterinės apskaitos tvarkymą dalinasi Būtėnų kaime (Radviliškio r.) 260 ha augalininkystės ūkyje ūkininkaujantis Vytas Masiliūnas, kuris su LŽŪKT Radviliškio r. biuru bendradarbiauja nuo pat jo įsikūrimo.

„Ūkininkavimo pradžioje supaprastintą buhalteriją kelerius metus tvarkėme patys. Paskui atsirado dvejybinė. Iš pradžių kainos buvo simbolinės, vėliau kilo, bet ir reikalavimai ūkininkams didėjo. Žinoma, galima atrasti, kur apskaita tvarkoma pigiau, bet ar būsi garantuotas, kad ten viską gerai padarys, o čia viską padaro gerai. Kai nuveži PVM ataskaitą į Mokesčių inspekciją, tavęs paklausia, kas tvarko apskaitą. Pasakai, kad Konsultavimo tarnyba – tai lyg stebuklingas žodis, garantija, kad viskas bus gerai. Užmokestis konsultantei per mėnesį nesiekia kelių šimtų eurų. Jei tiek mokėčiau samdytam buhalteriui, jis nedirbtų, o kur dar įranga, programos. Samdyti jokiu būdu neapsimoka. Jei eini į kokį projektą, nori jį greitai parengti. Gerai, jei žiemą, bet kartais programos atsiranda vidury metų. Tau tenka susitvarkyti buhalteriją, o reikia kulti. Jei buhalterijoje bus klaidų, paramą matysi kaip savo ausis. Sankcijos ne buhalteriui bus taikomos. Klaida gali labai brangiai kainuoti. Biure paslauga apdrausta. Tai irgi labai svarbu“, – sakė ūkininkas.

Web-teksto2Pasak Radviliškio r. biuro kliento Vyto Masiliūno, įstatymai taip keičiasi, kad nespėji susigaudyti. Biuro konsultantės greičiausiai gauna visą naujausią informaciją, susijusią su mokesčiais – tai didelis privalumas

Apskaita – rezultatams valdyti

Norisi paminėti, kad apskaita reikalinga ne tik dėl mokesčių. Gilinantis į jos duomenis, galima atlikti ūkio veiklos rezultatų analizę. Šią paslaugą teikia LŽŪKT biuruose dirbantys ekonomikos konsultantai. Pradedant planuoti kitų metų veiklą, ypač svarbu sužinoti stipriąsias ir silpnąsias ūkinės veiklos sritis. Konsultantų rekomendacijos, kaip išlaikyti ar sustiprinti veiklą, suteiktos išanalizavus ūkio apskaitos rodiklius, padės priimti verslui naudingus sprendimus.

Paslaugos – vienoje vietoje

LŽŪKT specialistai ir konsultantai jau 25 metus teikia ūkininkams ir verslo įmonėms buhalterinės apskaitos, augalininkystės, gyvulininkystės, inžinerijos, verslo ekonomikos, miškininkystės, darbų saugos paslaugas, organizuoja įvairius mokymus. Jie rengia ir administruoja verslo planus ES paramai gauti.

Šiuo metu visuose biuruose pasirašomos bendradarbiavimo sutartys. Ilgalaikis bendradarbiavimas visada naudingesnis už epizodinį. Biurų kontaktai skelbiami LŽŪKT interneto svetainėje, aktualūs straipsniai – www.agroakademija.lt.

Naudinga vaizdo informacija

Svarbiausi ūkio darbai sausį