Balandžio 30 d., antradienis | 24

SODROS įmokų „grindys“ ir kiti darbo užmokesčio skaičiavimo pakeitimai

Gražina Gerdžiuvienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Kėdainių r. biuro ūkio apskaitos konsultantė
2018-03-11

Nuo 2018 m. sausio 1 d., kai LR Seimas patvirtino Valstybinio socialinio draudimo pataisas, įsigaliojo socialinio draudimo įmokų „grindys“. Paprasčiau kalbant, jei žmogus per metus nesumoka socialinio draudimo įmokų bent nuo 12 minimalių mėnesinių atlyginimų (MMA), tai išdirbęs visus metus vis tiek nesukaupia vienerių metų stažo pensijai. Taip atsitinka tada, kai darbuotojas dirbo ne visu etatu ir uždirbo tik pusę MMA, ar kažkurį mėnesį turėjo nedarbingumo pažymėjimą.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Nustatytos socialinio draudimo įmokų „grindys“

Verta atkreipti dėmesį, kad įmokų „grindys“ nesusietos su dirbančiojo etatu. Nes žmogui, dirbančiam puse etato ir uždirbančiam daugiau negu MMA, socialinio draudimo papildomai mokėti nereikia.

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių išeina į pensiją nesukaupę būtinojo stažo, todėl jiems paskaičiuojamos mažesnės senatvės pensijos. Svarbu ir tai, kad nuo darbdavio sumokėtų socialinio draudimo įmokų priklauso ir darbuotojo socialinės garantijos. Taigi norint pagerinti dirbančiųjų socialines garantijas, nustatytos socialinio draudimo įmokų „grindys“. Kitaip tariant, jei darbuotojas uždirba mažesnę nei minimali algą, darbdavys vis tiek turi sumokėti socialinio draudimo įmokas nuo MMA (400 Eur). Išskyrus atvejus, kai darbuotojas ne vyresnis nei 24 m., draustas pas kelis darbdavius arba gauna socialinio draudimo pensiją (pensininkai ir mamos ar tėčiai, prižiūrintys vaikus, antrais ir trečiais metais gali dirbti už mažesnę nei minimalią algą, taip pat ir slaugantys artimuosius).

Nuo MMA skaičiuojama tik darbdavio mokama įmokų dalis

Valstybinio socialinio draudimo įstatyme pabrėžiama, kad nuo MMA turi būti skaičiuojama tik darbdavio mokama įmokų dalis, t. y. 31,18 procento. Pvz., jei darbuotojas dirbo puse etato ir uždirbo pusę minimalios algos, be to, dirbo ne visą mėnesį, nes sirgo, draudėjo įmokų dalis turi būti skaičiuojama nuo ne mažesnės kaip 400 Eur MMA, o darbuotojo įmokų dalis skaičiuojama ir mokama tik nuo faktiškai apskaičiuoto darbo užmokesčio. Labai svarbu žinoti, kad SAM ataskaitoje reikia deklaruoti tik faktiškai apskaičiuotą atlyginimą ir nuo jo apskaičiuotas įmokas. Padidėjusios socialinio draudimo įmokos darbdavių papildomai neapsunkins. Jiems nieko papildomai skaičiuoti nereikės, nes papildomas mokėtinas sumas paskaičiuos ir apie jas informuos SODRA.

Padidėjo neapmokestinamasis pajamų dydis

Dar viena įsigaliojusi darbo užmokesčio apskaičiavimo naujovė – nuo 2018 m. sausio 1 d. padidėjo neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD). Jei dirbančiojo pajamos neviršija 400 Eur per mėnesį, jam taikomas 380 Eur NPD. Jeigu mėnesio pajamos viršija 400 Eur per mėnesį, mėnesio NPD = 380 – 0,5 x (su darbo santykiais susijusios pajamos – 400* Eur).

PNPD keičia „vaiko pinigai“

Labai svarbu paminėti, kad nebelieka PNPD, kuris buvo taikomas tėvams, auginantiems vaikus. 2017 m. jis buvo 200 Eur už kiekvieną auginamą vaiką, po 100 Eur kiekvienam iš tėvų. PNPD keičia „vaiko pinigai“. Lietuvos Respublikos išmokų vaikams įstatyme atsiranda nauja redakcija. II skyriaus 6 str. 1 dalyje rašoma: „Kiekvienam vaikui nuo gimimo dienos iki 18 m. ir vyresniam, jeigu jis mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo įstaigose besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą ir pagal bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa), bet ne ilgiau, iki jam sukaks 21 metai, skiriama ir mokama 0,79 bazinės socialinės išmokos dydžio išmoka per mėnesį.