Balandžio 26 d., penktadienis | 24

Verta žinoti: mokesčių atidėjimas dėl COVID-19

Gintarija Švetkauskienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Lazdijų r. biuro buhalterinės apskaitos konsultantė
2021-03-16

Susidarius šalyje ekstremaliai situacijai dėl COVID-19, įmonės ir individualią veiklą vykdantys gyventojai ar gyventojai, nevykdantys jokios individualios veiklos, kuriems nuo sausio 1 d. iki balandžio 30 d. atsiranda mokėtinų mokesčių,automatiškai, be prašymo iki balandžio 30 d. ir dar du mėnesius bus atleidžiami nuo delspinigių. Ką reikėtų žinoti?

Pagal „Mokestinių pagalbos priemonių taikymo tvarką, nustatytą 2020 m. kovo 26 d. VMI prie FM viršininko įsakymu Nr. VA-27” VMI informuoja, kad „įmonės ir individualią veiklą vykdantys gyventojai, kurių ekonominė veikla yra įtraukta į nukentėjusių nuo COVID-19 veiklų sąrašą bei gyventojai, nevykdantys jokios individualios veiklos, kuriems nuo sausio 1 d. iki balandžio 30 d. atsiranda mokėtinų mokesčių (išskyrus administracines baudas ir vykdomųjų dokumentų prievoles), automatiškai, be prašymo iki balandžio 30 d. ir dar du mėnesius bus atleidžiami nuo delspinigių ir nebus vykdomi nauji mokesčių išieškojimo veiksmai.“ Nuo COVID-19 nukentėjusių individualių veiklų ir įmonių sąrašus galima rasti VMI interneto puslapyje.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Jeigu įmonės, ŽŪB sąraše nėra, tačiau jos dėl COVID-19 patyrė finansinių sunkumų, vis vien gali kreiptis į VMI dėl mokesčių atidėjimo. Prašymo formą galima teikti per Mano VMI. Pateikus prašymą, jis bus svarstomas ir, nusprendus jį patenkinti, pagalbos priemonės bus taikomos nuo sausio 1 dienos.

Mokestinės paskolos sutartis be palūkanų gali būti sudaroma mokesčių skoloms, susidariusioms iki šių metų balandžio 30 dienos. Skolą galima išdėstyti iki 2022 m. gruodžio 31 d., bet dėl sudėtingos finansinės situacijos ne ilgesniam kaip penkerių metų laikotarpiui. Pirmąją įmoką galima prašyti atidėti vieniems metams. Prašymą VMI dėl mokesčių atidėjimo reikia pateikti iki balandžio 30 d., nes mokestinės paskolos sutartys turi būti sudarytos iki birželio 30 dienos.

„Sodra“ taip pat taiko mokestines pagalbos priemones, nukentėjusiems nuo COVID-19. Bet tik tiems kurie yra įtraukti į VMI viešai skelbiamą sąrašą „Juridiniai asmenys, kuriems be pateikto prašymo taikomos mokestinės pagalbos priemonės dėl COVID-19“ arba kurių veikla įtraukta į VMI viešai skelbiamus individualių veiklų, vykdomų pagal individualios veiklos pažymą, kurių vykdymui nustatyti draudimai/apribojimai, sąrašus arba kurių prašymą taikyti mokestinės pagalbos priemones dėl COVID – 19 yra patvirtinusi VMI.

Viena iš pagalbos priemonių yra „Prašymas netaikyti priverstinio poveikio priemonių“. Pateikus tokį prašymą, „Sodra“ neatlieka priverstinio skolos išieškojimo, tačiau ne ilgiau iki praeis 10 dienų po karantino pasibaigimo dienos. Kita pagalbos priemonė yra „Prašymas dėl įmokų atidėjimo“. Prašymus galima teikti per „Sodros“ paskyrą.