Balandžio 24 d., trečiadienis | 24

Ar tik lietus kaltas dėl išgulusių pasėlių? LŽŪKT konsultantų komentarai

LŽŪKT informacija
2020-07-09

© LŽŪKT nuotr.

Važiuodami per Lietuvą po praūžusių liūčių, matome daug išguldytų pasėlių. Ar tik lietus kaltas dėl tokios situacijos. Ją komentuoja Šalčininkų r. biuro konsultantas Eugenijus Lukoševičius ir Telšių r. biuro augalininkystės konsultantas Antanas Mažeika.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Šalčininkų r. biuro konsultantas Eugenijus Lukoševičius

Web-pav1

„Pasėlių išgulimo priežasčių gali būti įvairių: veislė, naudotų augimo reguliatorių kokybė, kai naudojami neoriginalūs, o tapatūs produktai, tręšimas ir kt.

Atidžiau pažiūrėjus į išgulusius laukus, galima pastebėti kai kurias tendencijas. Dažnai pasėlis išgulęs „ant grąžų“, kur tręšimas dubliuotas. Šie metai drėgnesni, tai visai gali būti, kad augalai pasisavino ir pernai, tai yra sausringais metais išbertas trąšas. Taigi jų perteklius galėjo lemti išgulimą, ypač lomelėse, kur buvo daugiau drėgmės, nes augalai pasisavino daugiau maisto medžiagų.

Išgulimui įtakos galėjo turėti ir augimo reguliatorių naudojimo laikas. Jų negalima naudoti, kada minusinė temperatūra, o pavasaris būtent toks ir buvo. Labai svarbu pasėlius augimo reguliatoriumi nupurkšti krūmijimosi tarpsniu iki bamblėjimo. Jei purškiama jam prasidėjus, augalų apatinė dalis nebūna pakankamai sustiprinta.“

Telšių r. biuro augalininkystės konsultantas Antanas Mažeika

Web-pav2

„Gamta nenuspėjama. Kaskart tų išdaigų pasitaiko ir jų dažnėja. Ūkininkai, naudojantys didesnes trąšų normas, turi daugiau kartų naudoti ir augimo reguliatorius. Aišku stichijos atveju gali augimo reguliatorių poveikio neužtekti, bet daugeliu atveju yra laukų, kuriuose augimo reguliatoriai nenaudoti arba jiems pataupyta.

Dabartinės naujos ES gairės ir mokslininkų pataikavimas toms mintims – sumažinti pesticidų ir trąšų naudojimą 2 kartus rekomenduojant pataupyti nenaudojant augimo reguliatorių – lėmė skaudų rezultatą.

Man norisi paklausti mokslininkų ir ūkininkų: ar mes esame akli, ar nenorime matyti tikros situacijos? Jau ne vienerius metus gyvulių laikytojai atsisako pieninių karvių. Tikėtina, kad taip bus per būsimą dešimtmetį, galbūt ir vėliau. Tai reiškia, kad tos žalienos bus suartos ir auginami javai tręšiant ir naudojant pesticidus. Kasmet mažėja apleistų žemių plotų, kur taip pat reikės trąšų ir pesticidų.

Suprantu, kad dauguma ūkininkų yra sąmoningi ir pesticidus bei trąšas naudos saikingai, bet dėl didėjančių plotų ir populiarėjančios tiesioginės sėjos trąšų ir pesticidų reikės naudoti daugiau. Tai kaip perpus sumažinsime jų kiekius?“