Balandžio 18 d., ketvirtadienis | 24

Atnaujinant veiklą, svarbu nepamiršti darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų

LŽŪKT informacija
2021-02-22

© LŽŪKT nuotr.

Karantino ribojimai vis labiau švelninami, tad Valstybinė darbo inspekcija ragina darbdavius, atnaujinančius veiklą, skirti laiko darbuotojų ir klientų saugos ir sveikatos reikalavimams užtikrinti. Ne išimtis ir žemės ūkis.

Verslo ekonomika. Straipsnių vidus

Ilgesnės įmonės veiklos pertraukos turi įtakos ne tik darbuotojų įgūdžiams, bet ir jų budrumui bei atsakingam elgesiui darbe. Skubama atnaujinti veiklą ir tai neretai verčia darbuotojus pasielgti neapgalvotai, savarankiškai priimti sprendimus.

Pasak VDI vadovo Jono Griciaus, tai aktualu tuose sektoriuose, kur dirbama su potencialiai pavojingais įrenginiais, tokiais kaip įvairi kėlimo įranga ir pan. O netinkamai atliekama šių įrenginių nuolatinė priežiūra ir / ar nepatikrinta jų techninė būklė gali lemti nelaimingus atsitikimus darbe. VDI specialistai ragina darbdavius pakartotinai supažindinti darbuotojus su darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimais, patikrinti, ar nepraleistos privalomos darbo įrenginių patikros ir įrenginiai yra saugūs toliau naudoti. Darbdaviai turi įsitikinti, kad jų darbuotojai žino ir supranta keliamus reikalavimus. Jei reikia, vertėtų žinais atnaujinti.

Pastebima, kad atsakingos įmonės, atnaujindamos veiklą, dažniau taiko įvairesnes gerosios praktikos priemones, pvz., naujiems darbuotojams paskiria mentorius (mokytojus), padedančius naujokams suprasti darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus. Daug dėmesio skiriama darbuotojo aprūpinimui asmeninėmis apsaugos priemonėmis dirbant „naujos realybės“ sąlygomis, taip pat darbuotojo socializacijai įmonėje, palaipsniui sugrąžinant ar įvedant jį į įmonės procesus. Tokiose įmonėse darbuotojai nebijo klausti ir spręsti iškylančias problemas. Tai padeda išvengti nelaimingų atsitikimų darbe.

Kol karantino apribojimai dėl koronaviruso nėra visiškai atšaukti, toliau išlieka Sveikatos apsaugos ministerijos ir VDI pateiktos rekomendacijos, kaip reikia elgtis darbo vietose: laikytis nustatyto saugaus atstumo, kur įmanoma, dirbti nuotoliniu būdu, dezinfekuoti paviršius, dėvėti apsaugines kaukes ar kitas veido apsaugos priemones.

Žemės ūkyje darbai nelaukia

Netrukus prasidėsiantis darbymetis bus saugus, jei darbo vietose taip pat bus tinkamai įvertinta profesinė rizika ir skirta pakankamai dėmesio nepatyrusiems darbuotojams juos apmokant dirbti bei įsitikinant, jog jie žino ir darbo vietose laikosi saugos reikalavimų.

Jei turite klausimų, kreipkitės į Konsultavimo tarnybos darbų saugos specialistus, kurie, įvertindami žemės ūkyje įvykusius nelaimingus atsitikimus, jų priežastis, konsultuoja darbų saugos ir priešgaisrinės saugos klausimais, vyksta į ūkius ir įvertina situaciją, pagal galiojančius norminius teisės aktus paruošia darbų saugos dokumentaciją, pagal poreikį instruktuoja darbuotojus.

VDI, LŽŪKT inf.