Kovo 29 d., penktadienis | 24

5 patarimai ūkyje įsirengiant biologinę aikštelę

LŽŪKT informacija
2020-10-19

© LŽŪKT nuotr.

Dirvožemyje yra gausu gyvybės. Vienoje saujoje drėgnos dirvos gali būti keletas šimtų milijonų bakterijų ir daugiau kaip 100 m grybienos, o 1 ha dirvožemio ariamojo sluoksnio yra 4–8 tonos šių mikroorganizmų. Jie padeda suskaidyti į dirvą patekusius pesticidus. Tačiau, jei buvo naudojamos per didelės preparatų dozės, tai gali slopinti dirvožemio mikro- ir makroorganizmų veiklą. Tada pesticidai dirvoje išlieka ilgesni laiką taip ją užteršdami. Ką daryti? Konsultavimo tarnybos specialistai rekomenduoja įsirengti biologines aikšteles, kurios pagreitina į jas patekusių chemikalų skaidymosi procesus. Tokios aikštelės Lietuvoje dar nėra paplitusios, todėl patariame, kaip jas įsirengti savame ūkyje.

Pesticidai veikia ne tik žaladarius, bet ir naudingus organizmus. Be to, mes valgome užterštame dirvožemyje išaugintus maisto produktus. Kad taip neatsitiktų, būtina parinkti tik rekomenduojamas pesticidų dozes. Pesticidai į dirvožemį patenka tiesiogiai purškiant augalus, iš sandėlių, įrengtų nesilaikant reikalavimų, pripildant ir plaunant purkštuvus. Plaunant purkštuvų vidų, nuoplovas reikia išpurkšti važiuojant lauku, kad dirvožemyje nesusidarytų per didelė pesticidų koncentracija.

Reikia atkreipti dėmesį ir į vietą, kurioje į purkštuvą pilami pesticidai bei plaunama purkštuvo išorė. Dažniausiai tai būna ūkio kiemas. Griežtai draudžiama kenksmingumo šalinimo darbus atlikti šalia upių, ežerų, tvenkinių ir kitų vandens telkinių. Šie darbai turėtų būti atliekami specialiai įrengtose betoninėse arba biologinėse aikštelėse atvirame ore arba specialiose gerai vėdinamose patalpose, būtinai dėvint asmenines apsaugos priemones.

Kaip įsirengti biologinę aikštelę?

Web-pav1Ši aikštelė skirta purkštuvui pripildyti prieš purškimą ir traktoriui bei purkštuvui nuplauti po jo. Nuotr. VATŽŪM

1. Išsirinkite ar pasidarykite tinkamą biologinės aikštelės vietą.

Ji turi būti išlyginta, be nuolydžio, kad būtų patogu prieiti prie vandentiekio. Jei nėra stacionaraus vandentiekio, galima panaudoti didesnės talpos cisterną. Tada vandens talpykla turėtų būti netoli aikštelės, pakelta aukščiau, kad nenaudojant papildomos įrangos būtų galima į purkštuvą pripilti vandens ar nupurškus pasėlį purkštuvą nuplauti.

2. Prisitaikykite matmenis.

Ilgis priklauso nuo traktoriaus ir purkštuvo ilgio. Be to, pridedamas atstumas iki aikštelės krašto (galų) po 50 cm (galima traktorių ir purkštuvą plauti atskirai).

Plotis priklauso nuo traktoriaus pločio. Be to, pridedamas atstumas iki aikštelės krašto (šonų) po 50 cm.

Gylis – 60 cm (10 cm molio, 50 cm mišinio).

Web-pav2

Schemos parengtos pagal VATŽŪM dalijamąją medžiagą

3. Gerai įtvirtinkite atraminius polius.

Ant polių dedam privažiavimo rampa, todėl jie turi būti gerai įtvirtinti, ne mažesnio kaip 60 cm aukščio. Galima polius lieti iš betono, naudoti senus blokus (persikelti, kad nebūtų ištisinė užtvara per visą duobę), naudoti senas statines pripildant jas akmenų, betono ir t. t.

4. Duobę pripildykite biologiniu mišiniu.

Duobės dugne 10 cm sluoksniu suplūkiamas molis, tada duobė iki viršaus pripildoma mišinio: 50 proc. smulkintų šiaudų, 25 proc. durpių, 25 proc. dirvožemio. Paviršius uždengiamas velėna. Kadangi kasmet mišinys sukris apie 10 cm, teks jį papildyti: nuimti viršutinį velėnos sluoksnį, pridėti mišinio ir vėl uždėti velėną.

5. Pasidarykite privažiavimo rampą.

Rampą galima daryti iš metalo juostų, senų metalo grotelių grindų, betono, medžio. Galima daryti tik dvi juostas traktoriaus ratams užvažiuoti (iš šonų turėtų būti maži borteliai, kad ratai nenuslystų), galima dengti grotelėmis visą aikštelę. Dažniausiai rampa uždedama ant polių ir būna lygi su žemės paviršiumi, tačiau galima ją daryti ir šiek tiek pakeltą. Tada poliai turi būti aukštesni.

Informacinė skrajutė (pdf formatu)

Jei turite klausimų dėl dirvožemio ėminių paėmimo ir ištyrimo, tręšimo planų (organinėmis, mineralinėmis ar kintama tręšimo forma) rengimo, Trąšų ar Augalų apsaugos produktų naudojimo apskaitos žurnalų (ir kt. žurnalų) pildymo, augalininkystės technologijų analizės, pasėlių būklės ar ūkio vertinimo, kviečiame kreiptis į Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos augalininkystės konsultantus.