Kovo 29 d., penktadienis | 24

7 būdai, kaip naudoti dronus augalininkystės ūkiuose

LŽŪKT informacija
2019-03-13

© LŽŪKT nuotr.

Bepiločiai orlaiviai (dronai) tampa labai svarbia įranga augalininkystės ūkiuose. Jei dar nesate išnaudoję visų jų galimybių, licencijuotas dronų pilotas, ūkininkaujantis augalininkystės ūkyje Saimonas Holtomas (Simon Holtom) nurodo būdus, kaip ūkininkaujant visapusiškai išnaudoti dronus.

Saimonas Holtomas (Simon Holtom) tiki, dirbant su dronais svarbu gebėti juos saugiai valdyti, žinoti, ko ieškoti, ir mokėti interpretuoti gautus vaizdus.

Unikali perspektyva

S. Holtomas suprato, kokią naudą jis gali gauti apžvelgęs savo laukus iš viršaus, kai jis kartais pakildavo su karšto oro balionu – tokias pramogas teikianti kompanija įsikūrusi šalia jo ūkio. Tačiau, kadangi baliono skrydis priklauso nuo vėjo krypties, jį neišvengiamai nunešdavo į kitą pusę, todėl jis vis stebėdavo visų kaimynų pasėlių problemas. Ūkininkas teigia, kad ankstesni agronomijos ir auginimo sprendimai visada palieka ženklą lauke, o iš viršaus viskas matosi daug akivaizdžiau.

Vietos, kur suspausta dirva

Daug lengviau nustatyti suspaustos dirvos vietas, o viso lauko perspektyva padeda suprasti, kodėl tam tikrose vietose padidėjęs piktžolėtumas. „Kuo dažniau stebėsite savo pasėlius iš skirtingų apžvalgos kampų, tuo didesnė tikimybė, kad pastebėsite su planuojamu derliumi susijusias problemas, kol dar yra laiko jas išspręsti“, – sako S. Holtomas.

Dronai gali būti naudinga priemonė

Dronai gali būti naudinga priemone, tačiau nors juos gali įsigyti ir valdyti bet kuris ūkininkas savo žemėje, yra daug taisyklių. Jų pažeidimas geriausiu atveju brangiai kainuos finansiškai, o blogiausiu – kels pavojų pilotuojamiems skrydžiams, pvz., sraigtasparnių saugumui. Taip pat naudotojas privalo turėti tam tikrų žinių apie ūkininkavimą, kad galėtų suprasti tai, ką mato.

Du pasirinkimai

Ūkininkai, norintys pamatyti savo ūkį iš viršaus, turi dvi galimybes: nusipirkti ir skraidinti droną patys arba nusisamdyti licencijuotą dronų pilotą. Tiems, kurie nori pamėginti patys, tinkamas dronas kainuos apie 1200 JAV dolerių, bet taip pat reikės atskirai įsigyti planšetinį kompiuterį. Tokie dronai yra kompaktiški, jiems reikia labai mažai paruošimo ir yra paprasta juos skraidinti. Fotoaparatas taip pat turi būti pakankamai kokybiškas, kad būtų galima nustatyti žemės paviršiaus ypatybes iš didžiausio, šiuo atveju, JK leistino 120 m aukščio. Naudotojo atsakomybė yra žinoti taisykles, pvz., neskristi arčiau kaip 1 km atstumu nuo oro uosto ar aerodromo.

Pav1

Ūkininkai, norintys pamatyti savo ūkį iš viršaus, turi dvi galimybes: nusipirkti ir patys skraidinti droną arba išsinuomoti licencijuotą pilotą.

Jungtinėje Karalystėje asmenys, norintys įsigyti dronų piloto licenciją, turi dalyvauti savaitės kursuose apie skrydžio ir navigacijos principus, po to laiko egzaminą raštu ir atlieka praktinį bandomąjį skrydį. Jie taip pat turi patys parengti savo 70 puslapių operatoriaus vadovą, į kurį įtrauktos kiekvienais metais vis priimamos naujausios taisyklės ir reikalavimai.

S. Holtomas nusprendė įsigyti vartotojo licenciją. Kiti ūkininkai gali pasirinkti naudotis dronais tik savo malonumui laisvalaikiu, o norintys pasinaudoti kvalifikuoto piloto paslaugomis turėtų pasirinkti tokį, kuris yra įgijęs bazinę kvalifikaciją ir geriau supranta, į ką reikia atkreipti dėmesį žvalgantis iš viršaus. „Bazinis pasirengimas padeda ūkininkavimo patirties neturintiems dronų pilotams realiau suvokti tai, ką jie daro“, – sako S. Holtomas.

Svarbiausi dronų naudojimo būdai augalininkystės ūkyje

Pardavęs šeimos ūkį, S. Holtomas padeda kitiems ūkininkams išsiaiškinti problemas savo laukuose.

1. Vietų, kur suspausta dirva, nustatymas

Nors vietas, kur pasėliai retesni, galima nustatyti ir nepakilus nuo žemės paviršiaus, iš viršaus daug lengviau matyti visą vaizdą ir pastebėti, ar yra kokių nors vietų, kur suspausta dirva, taip pat nustatyti to priežastis.

Šias dvi nuotraukas žemiau skiria tik kelios sekundės, tačiau jos atliktos iš skirtingų aukščių, taigi, galime matyti, kaip žvelgiant nuo žemės gana tankiai atrodančiuose pasėliuose iš tikrųjų yra kelios prastos būklės vietos, kurias dar galima pagerinti.

Pav2-3

2. Piktžolių nustatymas

Geriausias laikas skristi per lauką, kad būtų galima aptikti piktžoles, pvz., pelinius pašiaušėlius žieminių kviečių pasėliuose, yra vasario–kovo mėnesiai.

Nors tai nepadės išsaugoti esamų pasėlių, leis imtis priemonių ateityje. S. Holtomas savo ūkyje užfiksavo pelinių pašiaušėlių plotą, nupurškė jį, o piktžoles sukapojo.

Vaizdas iš oro taip pat gali parodyti, ar peliniai pašiaušėliai yra šių metų ar ankstesnių veiksmų rezultatas, priklausomai nuo to, ar piktžolės suvešėjusios dabartinių technologinių vėžių vietoje. Taip pat svarbu, ar matomi aiškūs skirtumai tarp piktžolėtų ir nepiktžolėtų plotų, kurias lėmė purškimo klaidos (pvz., praleistos, nenupurkštos vietos) arba tai, kad purkštuvų rezervuaruose buvo skirtingų koncentracijų mišiniai.

Pav4

Naudodamas šią savo ūkyje padarytą nuotrauką, S. Holtomas užfiksavo pelinio pašiaušėlio plotą, nupurškė jį, o piktžoles sukapojo.

3. Senos drenažo sistemos paieška

Derinant tinkamos kokybės vaizdą iš oro ir reikiamas ariamosios žemdirbystės žinias, kad būtų galima atskirti pasėlių auginimo žymes nuo vos matomų drenažo ženklų, dronai gali būti naudinga priemonė aptinkant ir nustatant senos drenažo sistemos buvimo vietą. Geriausia išbandyti tai sausuoju laikotarpiu, nes tada drenažo linijos aiškesnės.

4. Plotų su pasėlių trūkumais aptikimas

Jeigu fotoaparatas geros kokybės, galima atskirti pasėlių spalvos skirtumus, rodančius maisto medžiagų trūkumus. Ūkininkas Greihamas Poteris (Graham Potter) Šiaurės Jorkšyre naudoja gana paprastą vaizdų apdorojimo programinę įrangą. Savo laukų vaizdams apdoroti naudodamas Drone Deploy, jis nustatė, kad 10 ha lauko 2 ha plote kviečiai kenčia nuo mangano trūkumo. Vaizdas iš oro padėjo jam sudaryti pakitimų žemėlapį, kurio dėka galima buvo gydyti tik paveiktą plotą. Tai iš karto padėjo sutaupyti, o sutaupytus pinigus jis sakė išleidęs metinei vaizdo apdorojimo programinės įrangos nuomai.

5. Išsami naujo ūkio apžvalga

Ūkio „apskridimas dronu“ gali būti naudingas, išsamiai supažindinant naują ūkio valdytoją arba rangovą su nauju ūkiu ir visomis jo ypatybėmis, pvz., laukų drenažo sistema.

6. Balandžių baidymas

Jei aliejinių rapsų pasėliai auginami pakankamai apgyventose vietovėse, kur gali kilti problemų dėl garsinių dujinių patrankų naudojimo, dronas su paprastu pypsinčiu signalu pasirodė esąs puiki balandžių baidymo priemonė.

7. Reikalavimai NMA

Aerofotografijos gali būti naudingos greitai ir lengvai įrodyti, kad konkrečiam žemės plotui būdingos tam tikros ypatybės, kai reikia NMA pateikti BIS paraiškas – tokiu atveju nėra būtinybės atlikti ūkių patikros. Tas pats pasakytina ir apie draudimo pretenzijas po įvairių atsitikimų, pvz., pasėlių gaisro atvejais, arba tuomet, kai pasirodo, kad mašinos yra su defektais. Pavyzdžiui, purkštuvas arba trąšų barstytuvas netinkamai veikia.

Rekomenduojame paskaityti

Inovatyvi paslauga padės tiksliai įvertinti dirvožemio išteklių našumą

Rekomenduojame pažiūrėti

Nuo čia prasideda ūkininkavimas: dirvožemio kokybė – svarbiausia

Vertė Saulius Zagorskis, LŽŪKT