Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Alternariozė pavojinga ir morkoms, ir kopūstams

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2020-08-18

Morkas ir kopūstus vis dar reikia apsaugoti nuo ligų, plinta ir svogūnų kekerinis puvinys. Reikėtų atkreipti dėmesį į meteorologines sąlygas, įvertinti, ar jos palankios ligoms plisti.

Kopūstai yra BBCH 45–48 tarpsnio – formuoja gūžes. Stebėjimo metu svogūnai pasiekę BBCH 47–48 vystymosi tarpsnį – laiškai nulinkę, ropelės diametras siekia 70 proc. laukiamo dydžio. Morkos yra BBCH 45–47 vystymosi tarpsnio – auga šaknys, jos siekia 50–70 proc. laukiamo dydžio.

Ar aptinkate alternariozę?

Atkreipti dėmesį į morkų ir kopūstų alternariozę. Ligoms plisti palankios sąlygos susidaro, kai yra didelė santykinė oro drėgmė ir optimali patogenui temperatūra. Naudojant fungicidus, svarbu atkreipti dėmesį į didžiausią apdorojimų skaičių per augalų vegetacijos sezoną.

Web-pav2

Morkų alternariozė (Altenaria radicina) pradžioje pažeidžia lapiją, o sandėliavimo metu pažeidimai matomi ant šakniavaisių.

Lapų pažeidimai daugiausia aptinkami ant apatinių bei senesnių lapų. Sandėliavimo metu ant šakniavaisių pasirodo juodos įdubusios apskritos arba netaisyklingos formos dėmės, esančios morkų paviršiuje ir viduje.

Web-pav1

Pirmieji kopūstų altenariozės požymiai pasirodo ant išorinių lapų. Vėliau infekcija pereina į vidinius lapus. Pažeistos gūžės išaugta mažos, prasčiau laikosi.

Prisijunkite prie informacinio portalo www.ikmis.lt!

iMETOS® ligų prognozavimo modelių duomenimis, Pasvalio r. modelis rodo, kad sąlygos morkų atlernariozei siekia iki 52 proc., o sąlygos svogūnų kekeriniam puviniui plisti šiuo metu siekia tik 28 procentus.

Panevėžio r. meteorologinės sąlygos morkų atlernariozei plisti siekia 31 proc., o svogūnų kekeriniam puviniui – tik 26 prcentai.

Kėdainių r. sąlygos morkų atlernariozei nėra palankios, tesiekia tik 13 proc., o svogūnų kekeriniam puviniui plisti sąlygos visai nepalankios.

Širvintų r. sąlygos morkų atlernariozei plisti siekia 31 proc., o svogūnų kekeriniam puviniui – tik 12 procentų.

Šakių r. sąlygos morkų alternariozės infekcijai plisti siekia 30 proc., o svogūnų kekeriniam puviniui plisti šiuo metu sąlygos nepalankios.

Kauno r. sąlygos morkų alternariozės infekcijai plisti siekia 56 proc., o svogūnų kekeriam puviniui – 46 procentai.

Norite žinoti daugiau? Nemokamame portale www.ikmis.lt rasite sodų, dažų ir lauko augalų ligų bei kenkėjų prognozavimo modelius. Kenksmingų organizmų plitimas pasėliuose prognozuojamas vadovaujantis meteorologinių stotelių duomenimis, tad sistemoje pateikta informacija yra operatyvi, ir, tikimės, padės priimti teisingus augalų apsaugos sprendimus.

Parengė dr. Neringa Rasiukevičiūtė, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės institutas