Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Artėja žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas

LR žemės ūkio ministerija
2019-03-21

©LŽŪKT nuotr.

Žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas – jau balandžio mėnesio viduryje. Šį procesą administruojančios institucijos, savivaldybės ir seniūnijos pradeda aktyviai ruošis, o žemdirbiai raginami apie deklaravimą galvoti jau dabar ir nelaukti paskutinių deklaravimo laikotarpio dienų.

Kaip ir kasmet, šiemet paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje taip pat yra naujovių, kurios pagerins ir paspartins deklaravimo darbus. Pavyzdžiui, bus galima peržiūrėti praėjusių 4 metų deklaruotus laukus ir jų informaciją, o savivaldybės ir seniūnijos darbuotojai galės bet kuriuo metu grafiškai pamatyti dvigubus deklaravimus.

Svarbus dėmesys bus skirtas ir ekologinių laukų nupurškimo prevencijai. Pareiškėjas, kuris deklaruos įprastinį lauką, bus informuotas, kad 10 m atstumu nuo jo lauko yra ekologinis laukas, ir įspėtas atidžiau naudoti augalų apsaugos produktus.

Kaip informuoja Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (ŽŪIKVC), pati dažniausia kasmet pasitaikanti problema yra netikslus laukų įbraižymas.

ŽŪIKVC, teikiantis konsultacijas pasėlių deklaravimo klausimais, esant poreikiui paraiškų priėmimo informacinės sistemos mokymus organizuoja ir savivaldybių darbuotojams, ir žemdirbiams.

Deklaruoti pasėlius privalo norintieji gauti ES ir nacionalinio biudžeto išmokas.

Atkreipiame dėmesį, kad tiksli pasėlių deklaravimo pradžia ir pabaiga bus nustatyta atskiru žemės ūkio ministro įsakymu, kuris bus patvirtintas artimiausiomis dienomis.