Balandžio 26 d., penktadienis | 24

Augalų ligą bus galima nustatyti nematant išorinių jos simptomų

LŽŪKT informacija
2020-09-11

© LŽŪKT nuotr.

Naujosios technologijos vis labiau priartina robotiką prie maisto gamybos. Tai svarbu, nes žmonės nenori dirbti monotoniško darbo. Augintojams vis sunkiau susirasti darbuotojų, tad pasėlių sėjos, ravėjimo ir purškimo darbus jau perima robotai taip padidindami ir darbo kokybę, ir jo efektyvumą. Kelią skinasi ir terahercinių skeneriai, nustatantys augalų ligą labai ankstyvoje jos stadijoje, teigiama portale „Global Future Farming Summit“ .

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Naujoji technologija pagrįsta terahercinių skenerių atvaizdais, kuriais galima nustatyti, ar augalas neužkrėstas bakterijomis, kol dar net nesimato išorinių simptomų. Ši nauja technologija leis žymiai efektyviau naudoti profilaktinį purškimą nuo ligų.

Ji kuriama „One Earth Research“ centre, kur bendradarbiauja IMEC, Wageningen UR ir Radboud universitetai. Tyrimai rodo, kad jau galima išmatuoti augalo šaknų sistemą, kol jis dar yra vazonėlyje. Šiuo metu mokslininkai bando sukurti metodą, kuriuo naudojantis augale būtų galima aptikti patogenus, išmatuoti vandenyje esančias mineralines medžiagas.

Jutikliai renka informaciją apie atskirus augalus. Visi duomenys yra analizuojami serveryje pagal tam tikrus algoritmus. Augintojas iškart gautų atsiliepimą apie augalo būklę, tad ūkininkui nereikėtų imti augalų pavyzdžių, siųsti jų į laboratoriją ir laukti rezultatų.

Taigi jutikliai tampa mažesni ir vis labiau patikimesni.