Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Būkite budrūs: sodus atakuoja įvairiausio plauko kenkėjai ir ligos

LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas
2021-06-29

Visos meteorologinės stotelės stebėjimo laikotarpiu, esant gausiems krituliams, užfiksavo labai stiprų rauplių plitimo foną, kurį dar palaiko ilgai išliekanti drėgmė ant lapų dėl rasų. Nesnaudžia ir kenkėjai.

Atsižvelgiant į tai, obelų apsaugos sistemoje turi dominuoti gydomojo (sisteminio) poveikio fungicidai ten, kur jau matosi rauplių dėmės arba buvo stiprios infekcijos. Apsauginio (kontaktinio) poveikio fungicidų pakanka ten, kur lig šiol nėra matomų obelų rauplių, taip pat naudinga panaudoti sisteminio-kontaktinio fungicidų mišinį, nes šie mišiniai dėl skirtingo poveikio papildo vienas kitą ir užtikrina geresnę obelų apsaugą.

Krituliai sudarė itin palankias sąlygas ne tik obelų rauplių stiprioms infekcijoms, bet ir vaisių puviniams plisti.

Sodo augaluose labai išplitę įvairių rūšių amarai, lapsukiai, krinta vaisių užuomazgos su vaisėdžių, pjūklelių pažeidimais. Itin palankios sąlygos sodinėms erkėms, kriaušinei blakutei plisti. Atitinkamai, pagal poreikį, naudojami insekticidai ir / ar akaricidai.

Visuose sodininkystės ūkiuose sumontuotos iScout išmaniosios gaudyklės su feromonais fiksuoja gausų obuolinio vaisėdžio plitimą, palankios sąlygos ir lervoms vystytis. Masinis drugių skraidymas prasidėjo ir žalingumo riba jau pasiekta. Pastaraisiais metais didžiausias obuolinio vaisėdžio gausumas registruotas nuo birželio 9 d. iki liepos 6 ± 3 d. Po to, iki liepos trečios dekados, populiacija paprastai mažėja, o rugpjūčio mėnesį vėl kyla.
lapsukio pazeidimasLapsukio pažeidimas

obelu rauples ant vaisiu ir boruzes lervaObelų rauplės ant vaisių ir boružės lerva

obuolinio pjuklelio pazeistos uzuomazgosObuolinio pjūklelio pažeistos užuomazgos

pilkojo obelinio amaro pazeidimasPilkojo obelinio amaro pažeidimas

vysninis amaras ant tresnesVyšninis amaras ant trešnės

vysninis amarasVyšninis amaras

zaliojo amaro susukti obelu lapaiŽaliojo amaro susukti obelų lapai

Prisijunkite prie informacinio portalowww.ikmis.lt!

Nemokamame portale www.ikmis.lt rasite sodų, dažų ir lauko augalų ligų bei kenkėjų prognozavimo modelius. Kenksmingų organizmų plitimas pasėliuose prognozuojamas vadovaujantis meteorologinių stotelių duomenimis, tad sistemoje pateikta informacija yra operatyvi, ir, tikimės, padės priimti teisingus augalų apsaugos sprendimus.

Parengė dr. Alma Valiuškaitė, LAMMC SDI