Balandžio 16 d., antradienis | 24

Bulvėms gresia paskenduolių dalia

„Ūkininko patarėjo“ informacija
2021-09-02

Suvalkijos bulvių laukuose telkšo vanduo. Alvytės Valuckienės nuotraukos

Rugsėjo pradžioje prasideda didysis bulviakasis, tačiau prakiuręs dangus neleidžia bulvių augintojams imtis vieno iš pagrindinių rudens darbų. Lysvėse stovintis vanduo kelia nerimą, kad bulvės gali „nuskęsti“. O išgelbėtos gali pradėti pūti. Negana to, kad šiemet bulvės augo kiek neįprastai, regis, ir bulviakasis bus neeilinis.

Negali kasti

Alvytės ir Eugenijaus Valuckų ūkyje (Vilkaviškio r.) bulvių plotai užima 130 ha. Jau būtų pats laikas jas kasti, bet dėl lietaus primerktų laukų darbai stovi ir nežinia, kada technika galės į juos įvažiuoti. Pasak Eugenijaus, dalies bulvių tikriausiai nebepavyks nukasti, jos baigia „nuskęsti“. Alvytė pritaria vyrui, sakydama, kad nesibaigiantis lietus varo į neviltį. Tik pora hektarų bulvių nukasta, realizuota apie 100 t, o daugiau kaip šimtas hektarų bulvių laukia savo eilės.

„Vėlyvesnės bulvių veislės dar nesubrendusios, o dabar jau reikia kasti ankstyvesnes. Šie metai bulvėms neįprasti. Dar nebuvo tokios kaitros, kuri laikytųsi daugiau nei mėnesį. Tuo metu bulvės visiškai neaugo, tik gulėjo žemėje. Kiek pabuvusios ramybės periode, vėliau pasijuto kaip sėklinės ir pradėjo auginti naują derlių – leisti naujus požeminius stiebus (stalonus) ir ant jų auginti naujas bulves, bet pačios nebeaugo. Tokių bulvių šiemet bus tikrai nemažai. Dar viena didelė šių metų problema – rauplės. Jų atsirado dėl perkaitintos dirvos. Jei bulvių veislė kiek jautresnė, neteko išvaizdos dėl rauplių. Pati bulvė gera, bet neišvaizdi, o tokių nelabai kas nori pirkti“, – problemas vardijo Alvytė.
bulves skesta slapia dirva_VBulvės mirksta vandenyje ir jau kyla grėsmė prarasti šiemetį derlių. Alvytės Valuckienės nuotraukos

Bando naujas veisles

Valuckų ūkis – vienas didžiausių bulvininkystės ūkių Suvalkijoje, tuo užsiimantis daug metų. Daugiau kaip 90 proc. bulvių ūkyje sertifikuotos. Ūkininkai sodina apie 10 veislių bulves, išmėgina vis naujas ir atsirenka geriausias, atspariausias. Šiuo metu jų laukuose daugiausia auga „Suraya“, „Jelly“, „Vineta“, „Baltijos rožė“, „Mellody“ veislių bulvės, kurių pasodinta maždaug po 16 ha. Šiemet ūkininkams ypač nepasiteisino „Qeen Anna?“ veislės bulvės, jos pasirodė esančios labai jautrios ir neatsparios rauplėms. O štai visiškai nauja bulvių veislė „Aluette“ pasirodė esanti labai nebloga, papirko jų atsparumas marui ir kitos savybės.

„Šių dar Lietuvoje negirdėtos veislės bulvių įsigijome tik apie 12 t pamėginti. Su didesniu kiekiu nesiryžome eksperimentuoti. Tačiau „Aluette“ pasiteisino ir kitais metais sodinsime jos kur kas daugiau. Tai rausvos ankstyvos veislės bulvės, ryškiai geltonos viduje. Beje, rausvos bulvės Lietuvoje nėra labai populiarios, jas daugiau perka vengrai, rumunai, ukrainiečiai, lenkai labai daug pirko, nors jie, manau, jas perpardavė“, – vardijo A. Valuckienė.

Vertinti dar nesiryžta

Bulvių kainos, anot Alvytės, dabar neblogos. Nors prekybos tinklai linkę jas keliais centais mažinti, tai nedaro labai drastiškai. Jei laikytųsi tokios kainos ir nustotų lyti, bent iš dalies bulvių augintojams kompensuotų nuostolius laukuose. Tuomet būtų galima sakyti, kad metai buvo pusėtini – nei labai geri, nei blogi. Tačiau šios prognozės, pasak A. Valuckienės, šake ant vandens rašytos, nes dar didžioji bulvių dalis dirvoje.

„Tiksliau galiu įvertinti tada, kai bulvės nukastos, jas sandėliuojame, tada jau viskas būna aiškiau. Kaip vienus baisiausių metų, kai dėl drėgmės supuvo didžiuma derliaus, turbūt įvardyčiau 2017 metus. Žiauru. Dabar jau irgi pradedame nerimauti, kad taip nenutiktų, nes kasdien gana gausiai lyja. Bulvėms tokios sąlygos nepalankios. Jos išgarina mažai vandens, nėra saulės, vėjo, kas padėtų pradžiovinti laukus, tad jie mirksta, bulvės taip pat. Šalnos bulvėms nebaisios, joms itin kenkia per didelė drėgmė“, – aiškino ilgametė bulvių augintoja A. Valuckienė.

Valuckų ūkyje tradiciškai didysis bulviakasis prasideda pirmosiomis rugsėjo dienomis, o baigiasi spalio pradžioje, tačiau šiemet bulviakasio pradžia vėluos, nes reikės laukti, kol iš vagų pasišalins vanduo ir laukai kiek pradžius, nes dabar jokia technika į juos neįvažiuotų.

„Gana palankius metus bulvių augintojams vadinčiau 2018–2019 – iki pandemijos. O paskui vėl buvo didelė problema, nes buvo uždarytos maitinimo įstaigos, mokyklos, darželiai – niekam nereikėjo bulvių. Dalį jų įsiūlėme gyvulių augintojams, bet nemažai teko išmesti. Laimei, buvo mokamos išmokos už pandemijos metu patirtus nuostolius. Tačiau mūsų ūkiui tai – lašas jūroje. Gerais metais savo ūkyje prikasame apie 7 tūkst. t bulvių, o vidutiniškai būna apie 5–6 tūkst. t. Šiemet galbūt prikasime apie 4 tūkst. t bulvių, o gal ir ne. Gali būti tokių vietų, kad nepavyks iš viso jų nukasti, nes paprasčiausiai prigers. Visi mūsų laukai apdrausti, tačiau draudimas nuo didžiausių rizikų – sausrų, liūčių – nedraudžia“, – apgailestavo ūkininkė.

ŪP korespondentė Rasa Smilgytė
ukininko patarejas