Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Diegdami tiksliojo ūkininkavimo principus, danai uždirbo daugiau

LŽŪKT informacija
2018-08-08

Nuotr. LŽŪKT

Danijos žemės ūkio ministerija kartu su Kopenhagos universiteto mokslininkais atliko tyrimą, kurio rezultatai maloniai nustebino. Apskaičiuota, kad žemdirbiai, kurie savo ūkiuose taikė tiksliojo ūkininkavimo technologijas, gavo didesnę pridėtinę vertę – 18 Eur / ha daugiau.

Mokslo studijoje „Ekonominė nauda diegiant tiksliojo ūkininkavimo technologijas“ teigiama, kad jei daugiau nei 72 proc. ūkio dirbamos žemės ūkininkas dirba naudodamas tiksliojo ūkininkavimo technologijas, vidutiniškai iš hektaro jis uždirba apie 18 Eur daugiau. Skaičiuojama, kad per metus Danijos žemdirbiai papildomai uždirbo apie 34 mln. Eur.

Mokslininkai teigia, kad jei visame ūkyje taikomos tiksliojo ūkininkavimo technologijos, papildoma vertė iš vieno hektaro gali išaugti iki 62 Eur.

Rezultatai džiugina

„Mokslininkų išvadose matome, kad svarių ekonominių rezultatų, taikant tiksliąsias technologijas, galima pasiekti per palyginti trumpą laiką“, – tyrimų rezultatus komentavo Danijos žemės ūkio ministras E. L. Larsenas.

Analizuodami duomenis, mokslininkai netyrė technologijų naudos socialiniame ir aplinkosaugos kontekste. Tačiau akivaizdu, kad efektyviau naudojant trąšas ir augalų apsaugos produktus mažiau teršiama aplinka, mažinamas „šiltnamio“ efektas, o ir galutinė produkcija – sveikesnė.

Jaučiamas naujų projektų poreikis

Apie 45 proc. Danijos laukų dirbami pasitelkiant tiksliąsias technologijas, tačiau taip ūkininkauja tik 16 procentų šalies žemdirbių. Danijos žemės ūkio ministerija kartu su Danijos žemės ūkio ir maisto taryba ieško galimybių ūkininkams dalyvauti naujuose projektuose, kuriuose jie susipažindintų su tiksliojo ūkininkavio technologijų teikiama nauda. Kelios dešimtys augalininkystės krypties ūkininkų jau dalyvauja pilotiniuose projektuose, kurių pagrindinis tikslas – ištirti, kurios technologijos yra efektyviausios.

Parengta pagal užsienio spaudą