Kovo 28 d., ketvirtadienis | 24

Drąsutaičių kaimo laukuose – sausmedžių plantacija

„Ūkininko patarėjo“ informacija
2021-04-30

Prieš dvejus metus pasodinti sausmedžiai

Joniškio rajono jaunasis ūkininkas, 25 metų diplomuotas agronomas Tomas Valuntonis nusprendė auginti sausmedžius. Prieš dvejus metus jis pasodino 5 tūkst. sodinukų, o praėjusį rudenį – dar 4,5 tūkst. Tikisi, kad jau šią vasarą galės paragauti pirmųjų savo sausmedžių uogų.

TomasJaunojo ūkininko Tomo Valuntonio svajonė – pasodinti dar 10 tūkst. sausmedžių. Lysvę užkloja plėvele, kad neaugtų piktžolės

Po studijų – į gimtinę

Kai mokėsi mokykloje, Tomas jau tvirtai žinojo, kur stos mokytis ir kokią specialybę pasirinks. Baigęs vidurinę, nesvarstydamas įstojo į tuometį Aleksandro Stulginskio universitetą, pasirinko agronomijos studijas. Baigęs mokslus, Tomas darbo kitur neieškojo, sugrįžo į gimtinę ūkininkauti.

Drąsutaičių kaime žemę dirba Tomo tėvas, todėl šiame kaime įkūrė ir savo valdas. Dabar sūnus ir tėvas yra dviejų ūkių šeimininkai, vienas kitam padeda. Tomui labai praverčia ilgametė tėvo patirtis. Dviejų ūkių gamybos bazė yra bendra.

Tomas deklaruoja 51 ha dirbamos žemės, daugiau nei pusė – nuosavi plotai. Jis augina grūdines kultūras, rapsus, pupas. T. Valuntonis parengė du verslo projektus, sulaukė finansinės paramos. Pirmą kartą parama buvo skirta jaunojo ūkininko ūkiui įkurti, o po kelerių metų gautos lėšos skirtos ūkiui modernizuoti. Tomas įsigijo technikos: turi našų traktorių, puspriekabę grūdams vežti, purkštuvą, o kitą reikalingą techniką pagal panaudos sutartį gauna iš tėvo.

Nusprendė auginti sausmedžius

Gimtinėje ūkininkaujantis Tomas kalbėjo, kad planuoja sukurti modernų ir perspektyvų ūkį. Norėtų turėti daugiau dirbamos žemės, tačiau augalininkystės ūkio plėtrai nėra galimybių – derlingų lygumų krašte žemės išsinuomoti neįmanoma, kiekviena pėda užimta, o nusipirkti – neįmanoma misija, nes Joniškio krašte žemė labai brangi.

Todėl pradėjo ieškoti kitų sprendimų, kaip iš vieno hektaro galėtų gauti didžiausią naudą. Jaunajam ūkininkui kilo idėja pabandyti auginti uogas. Reikėjo nuspręsti, kokias pasirinkti: braškes, serbentus, vynuoges ar kitas. Pradėjo domėtis, lankė įvairius seminarus, perskaitė nemažai straipsnių. Kai vieno seminaro metu pabuvojo sausmedžius auginančių ūkininkų ūkyje, pabendravo su to ūkio šeimininkais, nusprendė auginti uogas nokinančius valgomuosius sausmedžius, nors težinojo, kad daug kas sodyboms papuošti augina dekoratyvinius vijoklinius sausmedžius.

Tomas paaiškino, kad pagrindinės priežastys, kodėl jis nusprendė auginti sausmedžius, buvo net kelios: sausmedžiai yra ilgaamžiai, toje pačioje vietoje gali augti 25–30 metų, uogas galima skinti kombainu, nereikalauja daug priežiūros, be to, uogos prinoksta birželį, kol dar neprasidėjusi javapjūtė. Sausmedžiai iš visų vaiskrūmių dera anksčiausiai – pirmosios uogos prinoksta vasaros pradžioje.

sPraėjusį rudenį sodinti sausmedžiai

Ateities planai

Naujovių ieškantis Tomas Drąsutaičių kaimo laukuose jau pasodino 9,5 tūkst. sausmedžių. 2019 m. rudenį pasodino 5 tūkst. sodinukų, tad šią vasarą galės paragauti pirmųjų uogų. Praėjusį rudenį pasodino 4,5 tūkst. sodinukų. Visa Tomo sausmedžių plantacija užima 3 ha.

Jaunasis ūkininkas pasakojo, kad sausmedžių priežiūra nesudėtinga, jie gerai prisitaiko prie įvairių dirvožemio ir klimato sąlygų. Į suartą ir gerai įdirbtą žemę pasodino sodinukus, užklojo plėvelę, kad neaugtų piktžolės ir nereikėtų ravėti. Tomas stengiasi, kad augtų sodinukai sparčiau, todėl vasarą į lauką atveža vandens ir palaisto. Tarpueiliuose reikia nupjauti žolę. Paaugusius krūmus būtina genėti, nupjauti senas šakas.

Sausmedžiai gausiai derėti pradeda tik ketvirtais ar penktais metais. Pačių derlingiausių veislių sausmedžiai sunokina nemažai uogų: ant vieno krūmo prinoksta apie 5–6 kg, kitų veislių sausmedžiai subrandina mažesnį derlių – po 3–4 kg nuo vieno krūmo. Tomas augina lenkiškas veisles Wojtek ir Zojka. Ūkininkas sakė, kad šie augalai yra kryžmadulkiai, todėl būtina auginti mažiausiai dviejų veislių: jis pasodino tris eiles Wojtek veislės sodinukų, o šalia – vieną eilę veislės Zojka sausmedžių. Ateityje ketina sodinti ir kanadietiškų veislių sausmedžius.

uogos

Jaunojo ūkininko užmojai dideli – planuoja pasodinti dar 10 tūkst. sausmedžių sodinukų, įrengti laistymo sistemą, aptverti visą plantaciją specialia tvora.

Sausmedžių augintojas svarsto, kur realizuos užaugintas uogas. Kol derlius bus nedidelis, uogas veš parduoti į turgų. Tomas jau dabar analizuoja rinką, domisi, kur galės parduoti didelį uogų kiekį.

Sausmedžių uogos yra vertingos, turi daug vitaminų ir gydomųjų savybių. Jos yra gana paklausios – tinka uogienėms virti, naudojamos konditerijoje, vyndariai iš jų daro gardų vyną.

Tomas patenkintas, kad pasuko tėvo keliu ir nutarė ūkininkauti. Jam smagu gyventi kaime. Po darbų dažnai keliauja į žvejybą, sako, jog tai – geriausias atsipalaidavimas, žvejoti – jo mėgstamiausias pomėgis, taip pat patinka su draugais žaisti krepšinį. Tomas kol kas viengungis, dar nesukūrė šeimos, todėl savo jėgas ir laiką skiria ūkio darbams.

ŪP korespondentė Aldona Sireikienė, nuotraukos autorės ir Tomo Valuntonio

ukininko patarejas