Balandžio 16 d., antradienis | 24

Gėlių grožis ir būsimas derlius – kol kas šiltnamyje

„Ūkininko patarėjo“ informacija
2021-03-23

Asociatyvi nuotrauka © LŽŪKT

Šiaulių rajono Pakumulšių gyvenvietėje įsikūrusi ūkininkė Edita Vilkienė patenkinta, kad atsisakė bibliotekininkės darbo ir nusprendė ūkininkauti. Dabar Edita – žinoma gėlių, pomidorų ir kitų daigų augintoja, be to, ji užaugina kokybiškų daržovių, kurias pirkėjai turguje kaipmat išperka.

Bibliotekininkė tapo ūkininke

„Iš nedidelio kultūros darbuotojo atlyginimo neprasigyvensi, užtenka tik duonai ir būtiniausioms reikmėms. Mes neseniai buvome sukūrę šeimą, visko reikėjo, norai buvo dideli, svajonės – dar didesnės, todėl atsisveikinau su knygomis ir sukišau rankas į žemę“, – apie ūkininkavimo pradžią kalbėjo Edita. Prieš 30 metų, padedama savo vyro, ji ėmėsi žemės ūkio darbų. Dabar ji patenkinta ir nieko nenorėtų keisti.

Iš pradžių turėjo tik 3 ha dirbamos žemės, pabandė auginti cukrinius runkelius, kopūstus ir pašarinius burokus, o po kelerių metų nutarė auginti daržoves. Jaunajai ūkininkei trūko ir žinių, ir patirties, todėl mokėsi iš įvairių šaltinių – skaitė specialią literatūrą, dalyvavo seminaruose, konsultavosi su specialistais. Tvirtas nusiteikimas nesustoti ir tęsti pradėtus darbus buvo varomoji jėga. Ūkio plotai kasmet vis didėjo. Pernai E. Vilkienė deklaravo 60 ha dirbamos žemės, tik trečdalį laukų paskyrė daržovėms, dėl sėjomainos augina grūdines ir ankštines kultūras.

V_siltnamis_kirptaŪkininkė Edita Vilkienė daigelius persodina į vazonėlius. Asmeninio archyvo nuotrauka

Dabar Edita save jau drąsiai vadina patyrusia daržininke ir ūkininke, per tris dešimtmečius daug ko išmoko, įgijo patirties. Jai sekasi užauginti gerą daržovių derlių, kurį be jokių sunkumų šeima realizuoja. Edita pasakojo, kad prie jos prekystalio turguje visada sustoja ilga eilė nuolatinių pirkėjų – pavasarį visi nori kokybiškų daigų, o vasarą ir rudenį itin paklausūs pomidorai, kitos daržovės. Editos nuomone, svarbu ne tik sugebėti užauginti sveikus ir kokybiškus produktus, bet ir sugebėti juos parduoti, tam reikia žinoti prekybos turgavietėse niuansus, mokėti bendrauti su pirkėjais, atsakyti į jų klausimus.

„Daigų auginimas ir jų prekyba – gana sudėtingas ir atsakingas darbas, reikalauja kruopštumo, daug rankų darbo, žinių, turi sugebėti greitai reaguoti į rinkos pokyčius, būtina atsižvelgti į pirkėjų poreikius ir pageidavimus, jiems suteikti aiškią ir glaustą informaciją apie augalų priežiūrą, ligas, kenkėjus. Sukaupta patirtimi mielai dalijuosi su kitais. Nelengva užauginti kokybiškus daigus, bet mes stengiamės ir mums pavyksta“, – apie daržininkystės verslo ypatumus kalbėjo Edita.

Šiltnamiuose – pats darbymetis

Daigų ir daržovių augintojos E. Vilkienės darbų sezonas prasideda vasario 10–15 d., o baigiasi lapkritį. Kai visos daržovės suvežtos į sandėlį, ateina trumpas atokvėpio metas. Bet ilgai poilsiauti nėra kada, daržoves reikia parduoti iki balandžio vidurio, nes po to prasideda daigų prekybos sezonas. Per darbymetį moteris pluša neskaičiuodama darbo valandų.

Ūkininkė turi 6 šiltnamius, kurių bendras plotas siekia apie 10 a. „Mažos sėklytės – daržininkų darbų pradžia. Kol iš mažos sėklytės užaugini kokybišką daigelį, reikia įdėti daug triūso. Tuos šiltnamius, kuriuose auginame pomidorų, paprikų, agurkų, gėlių daigus, reikia šildyti, todėl malkomis kūrename krosnis. Kad daigai dygtų ir augtų, šiltnamyje visą parą turi būti reikalinga temperatūra. Kopūstų daigai, prieskoniniai ir vaistažoliniai augalai auginami nešildomuose šiltnamiuose, nes jie sodinami daug vėliau“, – triūsdama šiltnamyje kalbėjo Edita.

Daigams auginti perka paruoštą substratą. Šiltnamyje jau sodriai žaliuoja ūgtelėję daigai. Daugelis jų jau persodinti į vazonėlius. Moteris sakė, kad daugiausia užaugina daržovių daigų, tik penktadalis užaugintų daigų yra gėlių – našlaičių, žemaūgių ir aukštaūgių zinijų, pelargonijų, vasarinių jurginų, astrų. Nuolatiniai pirkėjai atvažiuoja į ūkį ir tiesiai iš šiltnamių nusiperka norimų gėlių, pomidorų, agurkų ir kitų daržovių daigų. Didžiąją dalį gėlių ir daržovių daigų Edita veža parduoti į Šiaulių ir Mažeikių turgavietes.

Pomidorų įvairovė

Ūkininkės mėgstamiausia daržovė yra pomidorai, tikriausiai dėl to jų daigų augina daugiausia. Ūkininkavimo pradžioje tik savo šiltnamiui užsiaugindavo daigų, dar ir kaimynams užtekdavo, o dabar pirkėjams gali pasiūlyti daugybę pačių įvairiausių rūšių pomidorų – nuo vazonuose svyrančių, nykštukinių iki užaugančių 2–3 m. Pomidorų daigų pasiūla – didžiulė: vieni tinka lauke auginti, kiti – šiltnamyje. Pirkėjui svarbiausia, kad užaugtų geras derlius.

Visas pomidorų veisles Edita pirmiausia išbando savo šiltnamyje. Derlingiausių, skaniausių pomidorų veislių sėklų užsisako iš užsienio kuo daugiau, kad pirkėjams kitą pavasarį galėtų pasiūlyti daug kokybiškų daigų.

Anot pašnekovės, pomidorų veislių įvairovė patenkina visų pirkėjų poreikius. Jei norite vos kelis gramus sveriančių vaisių, sodinkite serbentinius pomidorus, jei kilogramus sveriančių milžinų – auginkite išskirtinių veislių pomidorus. Svarbu ir spalvų įvairovė – ūkininkė augina nuo beveik baltų iki tamsiai rudų.

Kai parduoda daigus, tada į tuos pačius šiltnamius pasodina pomidorų. Edita pasakojo, kad kiekvienais metais užauga geras šių daržovių derlius. Jų paklausa gana didelė, ūkininkė nepajėgia užauginti tiek, kiek pageidauja pirkėjai. Be pomidorų ir gėlių, augina 6 ha bulvių. Edita sakė, kad pernai dėl sausros užaugo dvigubai mažesnis bulvių derlius nei ankstesniais metais.

Karantinas ir kiti išbandymai

Visada besišypsanti ir optimistiškai nusiteikusi ūkininkė E. Vilkienė kalbėjo, kad jos daigų ir daržovių verslui daug įtakos turi daugybė veiksnių – gamtos sąlygos, rinkos pokyčiai, valdžios sprendimai, o dabar koją kiša ilgai besitęsianti pandemija. Daržovių augintojai per karantiną patyrė nemažų nuostolių, todėl tikisi sulaukti Vyriausybės skiriamos finansinės paramos.

Ūkininkės teigimu, šalies valdžia nepalaiko Lietuvos žemdirbių, todėl prekybos centruose daug įvežtinės produkcijos iš kitų šalių. Iš kitur įvežamos ne tik daržovės, bet ir kiti maisto produktai. O kaip ta produkcija buvo užauginta, kokiomis sąlygomis – niekam tai nerūpi. Parduotuvėse nė su žiburiu nerasite lietuviškų česnakų, tautiečiai perka atvežtus iš Kinijos. Daug ko galima pasimokyti iš Lenkijos, ten ūkininkams valdžios sprendimu sudarytos palankios sąlygos realizuoti užaugintą produkciją. Jie nemažai produkcijos eksportuoja ir į Lietuvą, todėl mūsų šalies ūkininkai su kaimynais lenkais turi konkuruoti.

Editos ūkyje patys patikimiausi pagalbininkai yra sūnus ir marti. Jie padeda derlių nuimti, reikalingą kiekį daržovių pristato į bazes, parduotuves, valgyklas. Sekdami mamos pavyzdžiu, jie patys irgi užaugina agurkų bei pomidorų, taip pat prekiauja pačių paruoštais gardžiais raugintais kopūstais.

ŪP korespondentė Aldona Sireikienė