Dažni ir intensyvūs lietūs per vegetacijos sezoną ir dar šlapesnis ruduo lėmė, kad šiemet, palyginti su pernai metais, grūdai daugiau užkrėsti įvairiais mikotoksinais. LAMMC ŽI atlikti pirminiai šių metų derliaus tyrimo rezultatai parodė, kad suvėlinus derliaus nuėmimą vasariniuose kviečiuose įvairių mikroorganizmų koncentracijos 5–6 kartus viršijo Europos Sąjungos reglamento reikalavimus. Vis tik vien gamtinių sąlygų kaltinti nereikėtų. Mikotoksinus gaminantys mikroskopiniai grybai užkrečia lauko augalus, ypač javus, jų augimo, derliaus nuėmimo, sandėliavimo ir perdirbimo metu. Kokios dažniausios augintojų daromos klaidos ir kaip grūduose sumažinti Fusarium toksinų koncentracijų kiekį?
Žinoma, ne visuose pasėlių plotuose atsispindės tokios koncentracijos. Tačiau aišku tai, kad vėlinant nuėmimą, gero derliaus neverta tikėtis. Jei grūdai nukulti labai didelio drėgnio, pasitaiko, kad žemdirbiai juos perdžiovina. Taigi vėl prarandama grūdo kokybė – jie tampa trapūs ir naudoti maistui netinkamai. Jei supilami pernelyg drėgni grūdai, jie paprasčiausiai sugenda, vyksta įvairūs mikrobiologiniai procesai, tad juose kaupiasi ne tik mikotoksinai, bet ir įvairūs mikroorganizmai. Vykstant šiems procesams, nukenčia grūdų kokybė. Todėl labai svarbu grūdus tinkamai išvalyti ir išdžiovinti.
Faktai apie mikotoksinus
Toksikologiniu ir cheminiu atžvilgiu mikotoksinai labai skirtingi cheminiai junginiai, kuriuos sunku klasifikuoti ir apibūdinti, tačiau jie tapo neišvengiami vystant žemės ūkio veiklą. Jie gali užteršti mūsų maistą tiesiogiai ir netiesiogiai: naudojant tiek augalinės, tiek gyvulinės kilmės maisto produktus. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) 2001 m. duomenimis, mikotoksinai užteršė augalininkystės produkciją 25–30 procentų, 2012 m. duomenys rodo, kad 50 proc. visų pasaulyje išaugintų javų derlius užterštas mikotoksinais, o 45 proc. visų mėginių pasaulyje užteršti daugiau nei vienu mikotoksinu.
2016 m. grūdų kokybės problemos
Užsienio mokslininkai mikotoksinų didėjimo tendencijas sieja ne tik su gamtinėmis sąlygomis, klimato kaita, bet ir su glifosato (raundapo) naudojimu, minimaliu žemės dirbimu. Vyrauja nuomonė, kad ekologinėmis sąlygomis auginami javų grūdai būna mažiau užteršti Fusarium grybais ir mikotoksinais, negu auginti intensyviai. Tyrimais nustatyta, kad Fusarium grybams plisti įtakos turi gamtinės sąlygos (30 proc.), priešsėlis (15–20 proc.), žemės dirbimo būdas (15–20 proc.), tręšimas mineralinėmis trąšomis (10–15 proc.), tręšimas azotu (7–10 proc.), tręšimas mėšlu (4–5 proc.), veislė (7–10 proc.), sėjos laikas ir sėklos norma (4–5 proc.), derliaus nuėmimo būdas, transportavimas (2–4 proc.). Be to, globalizacija didina invazinių mikroorganizmų riziką, įskaitant ir mikotoksinų gamintojus. Fusarium grybų ir mikotoksinų invazijos didžiojoje Europos dalyje kartojasi periodiškai, maždaug kas 12–14 metų.
Situacija Lietuvoje
Didesnis Fusarium grybų ir mikotoksinų protrūkis paskutinį kartą pasireiškė 1996–1998 m. Tuo periodu Lietuvoje nustatyta, kad gyvuliams šerti naudoti iš Ukrainos pirkti grūdai buvo gausiai užteršti Fusarium grybais ir mikotoksinais, ypač zearalenonu. Žemės ūkio ministerijos užsakymu 2005 m. buvo vykdytas mikotoksinų monitoringas. Išryškėjo, kad gautų mėginių užterštumas siekė 97–100 proc., tačiau nustatytos nedidelės koncentracijos. Mikotoksinų problema Lietuvoje labiau išryškėjo 2012–2013 m. Didesnės mikotoksinų koncentracijos aptiktos vasarinių javų grūdų mėginiuose. Tuo laikotarpiu vykdyto monitoringo duomenimis, 9 proc. vasarinių kviečių mėginių užteršti DON (deoksinivalenolis) ir ZEA (zearalenonas) Fusarium mikotoksinais ir 7, 5 proc. vasarinių kviečių mėginių užteršti DON, ZEA ir T2 toksinu. Abiem atvejais koncentracijos viršijo Komisijos reglamento (EB) Nr.1881/2006 reikalavimus.
Kad žemdirbiai būtų tikri dėl grūdų kokybės, lauko mikotoksinų kiekį rekomenduojama ištirti praėjus 3–5 savaitėms po derliaus nuėmimo, o sandėlių mikotoksinų tyrimai – kartą per 3 mėnesius.
Kviečių mėginiai gausiai užteršti sandėlio grybais, potencialiais mikotoksinų gamintojais
Mėginių užsiteršimas lauko ir sandėlių grybais, 2016 m.
Multi-mikotoksininis užterštumas yra iššūkis dabartiniam toksikologijos mokslui, nes mikotoksinų tarpusavio poveikis yra labai sudėtingas procesas, juolab, kad atrandami vis nauji cheminiai junginiai. Yra publikacijų, kur mikotoksinai laikomi slaptais žudikais bei siejami su bioterorizmu.
Fusarium grybų ir mikotoksinų įtaka duonos kepimo savybėms
Pavojus sveikatai (T. Kuiper-Goodman, 2002 WHO)
Vis tik dažniausios augintojų daromos klaidos – tiesioginė sėja į ražieną, priešsėlis – kukurūzai, atsėliavimas, minimalus žemės dirbimas neįterpiant šiaudų liekanų, naudojama per didelė sėklos norma, vėluojamas derliaus nuėmimas. 2013–2014 m. buvo vykdomas monitoringas, kurio metu apklausta apie 150 kviečių augintojų. Rezultatai:
Rekomendacijos
EK rekomendacija2006/583/EB „Dėl grūduose ir jų produktuose esančių Fusarium toksinų prevencijos ir jų koncentracijų mažinimo“:
Kiti ES reglamentai ir rekomendacijos:
Nuo 2003 m. LAMMC Žemdirbystės instituto mokslininkai aktyviai dalyvauja Fusarium grybų ir mikotoksinų plitimo tyrimuose. Šiaurės šalių žemės ūkio mokslininkų asociacija (NJF), kuriai priklauso Norvegija Danija, Švedija, Suomija, Estija, Latvija, Lietuva, Anglija ir Rusija, kasmet organizuoja seminarus Fusarium grybų ir mikotoksinų problemoms spręsti. Jose pristatomos ir analizuojamos naujos selekcijos programos (nuo pavasarinio pelėsio bei varpų fuzariozės), sprendžiamos rezistentiškumo problemos, naujų augalų apsaugos produktų poveikis, naujų Fusarium rūšių atsiradimas, tyrimo metodų tobulinimas ir kt.
Naudinga vaizdo informacija