Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

IKMIS: žieminių kviečių ir rapsų būklė skirtinguose Lietuvos rajonuose

LŽŪKT informacija
2018-11-19

© LŽŪKT nuotr.

Lapkričio pirmą dešimtadienį Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) augalininkystės konsultantai, vadovaudamiesi Lietuvos mokslininkų parengtomis metodikomis bei Skandinavijos šalių patirtimi, ūkininkų laukuose vertino žieminių rapsų ir kviečių pasėlių būklę, jų pasiruošimą žiemojimui. Pavasarį, vos atsinaujinus augalų vegetacijai, tuose pačiuose pasėliuose bus vertinama, kaip augalai peržiemojo. Surinkta informacija skelbiama LŽŪKT specialistų sukurtoje Integruotos augalų apsaugos informavimo, konsultavimo ir mokymų informacinėje sistemoje IKMIS (www.ikmis.lt). Žieminių rapsų ir kviečių pasėliai buvo pasirenkami atsitiktine tvarka, todėl gauta informacija atspindi realią situaciją. Kviečiame susipažinti.

IKMIS rasite informaciją apie žieminių kviečių ir rapsų būklę iš 43 skirtingų rajonų. Vertinta daugiau kaip 170 skirtingų pasėlių. Apžiūros metu buvo nustatomas dirvos ir priešsėlių pasirinkimas, dirvos paruošimas sėjai, veislės parinkimas, sėjos terminai ir augalų išsivystymas, tręšimas, piktžolėtumas, ligų ir kenkėjų išplitimas, nustatyta šių veiksnių įtaka augalų žiemojimui. Taip pat iš pasėlių paimti augalų ėminiai, kurie analizuoti nustatant augalo biometrinius rodiklius, ligų ir kenkėjų pažeidimus.

Žieminių kviečių pasėliai

Biržų r. Kiekvienais metais gamta ūkininkams pateikia staigmenų. Pernai vasarą prasidėję lietingi orai tęsėsi iki vėlyvo rudens, todėl vėlavo arimo darbai, sėja. Šiais metais priešingai, trūksta drėgmės. Vasarą prasidėjusi sausra ir karščiai užsitęsė iki rudens, ypač šiltas buvo antras spalio dešimtadienis, kai temperatūra pakilo iki +19–23 °C, ir buvo pasiektas oro temperatūros rekordas. Nepaisant to, spalio 29 d. Biržų r. užklojo 2–3 cm storio sniego danga, tik iki vakaro jo jau nebeliko.

Šilti ir sausi orai leido javapjūtę baigti anksti, todėl ūkininkai turėjo pakankamai laiko pasiruošti rudeninei sėjai, laiku atliko pagrindinius pasėlių priežiūros darbus.

Stebimame pasėlyje Zentos veislės žieminius kviečius ūkininkas sėjo rugsėjo 13 dieną. Pasėlis sudygęs gerai, vešlus, sodriai žalios spalvos. Būtent tankūs, vešlūs pasėliai yra labai palanki terpė miltligei plisti. Ši liga pažeidusi 80 proc. augalų. Pastebėta ir rūdžių. Jos pažeidusios 20 proc. augalų. Šioms ligoms palankios sąlygos plisti yra šiltas ir drėgnas oras. Kenkėjų pažeistų augalų nepastebėta. Taikytas tradicinis žemės dirbimas ariant, galėjo turėti įtakos, kad piktžolių nedaug.

Šiuo metu augalai pasiekę BBCH 23 išsivystymo tarpsnį (matyti trečiasis šoninis ūglis). Žinant, kad Lietuvos sąlygomis geriausiai žiemoja augalai, kurie iki žiemos suspėja užauginti 3–4 ūglius, galima teigti, kad augalai žiemoti pasiruošę.

Web-pav1

Web-pav2Širvintų r. Žieminiai kviečiai Skagen Družų kaimo ūkininko lauke pasėti rugsėjo 19 d., gerais agrotechniniais terminais. Laukas po pupų priešsėlio suartas, pasėta ne per giliai. Stebimu laiku pasėlis gražiai išsikrūmijęs iki BBCH 22 vystymosi tarpsnio, o tai vidutiniškai du šoniniai ūgliai, šaknys vešlios. Vietomis žieminių kviečių lauke išlenda pupų pabirų, kurios kai kur stelbia pasėlį. Piktžolių nedaug, vidutiniškai 29 vnt./m2, iš jų žiemojančių tik 3.

Spalio pabaigos orai pristabdė vėlyvojo rudens sausrą, tad šiltų ir drėgnokų orų periodas tikrai leis baigti net ir vėliau pasėtų žieminių kviečių krūmijimosi procesą. Lapkričio viduryje prognozuojami vėsūs orai su naktinėmis šalnomis skatins žiemkenčių užsigrūdinimą. Belieka tikėtis palankios žiemos.

Pakruojo r. Šį rudenį trūko drėgmės, žiemkenčiai sunkiai dygo. Agronominiu požiūriu Lietuvoje žieminių kviečių sėjos optimalaus laiko vidutinės datos yra rugsėjo 10–25 dienos. Ankstyvos sėjos pasėliai dėl ilgesnio krūmijimosi laikotarpio iki rudeninės vegetacijos pabaigos suspėja užauginti stiprius ir žiemkentiškesnius augalus, jų augimo kūgeliuose užauginama ilgesnė centrinio žiedyno ašis su didesniu narelių kiekiu.

Stebėti pasirinktame lauke žieminiai kviečiai Skagen pasėti rugsėjo 25 d., priešsėlis – žirniai, sėklos norma – 230 kg/ha, beicas – Kinto 2 l/t. Stebėjimo metu pasėlio tarpsnis BBCH 21 (matyti pirmasis šoninis ūglis). Pasėlis vizualiai atrodo gerai, tačiau dėl šilto rudens yra daug piktžolių. Kenkėjų nepastebėta. Aptikta miltligės pažeistų augalų (35 proc.). Nuo labai ankstyvo miltligės plitimo apsaugo kai kurie beicai, tačiau jie gali padidinti ligos sukėlėjo atsparumą tų pačių veikliųjų medžiagų fungicidams.

Web-pav3

Kalvarijos sav. Lapkričio mėnuo, tačiau augalų vegetacija dar nesibaigė. Ne tik šis ruduo, bet ir visi metai dėl kritulių trūkumo ir didelės šilumos yra išskirtiniai. Esant tokioms gamtinėms sąlygoms, buvo ne tik gerokai anksčiau subrandintas žemės ūkio augalų derlius, bet tai lėmė ankstyvus rudeninės sėjos paruošiamuosius darbus. Ruduo taip pat nelepino. Dėl besitęsiančio kritulių stygiaus užsitęsė ir pasunkėjo augalų dygimas ir maisto medžiagų pasisavinimas.

Stebimi žieminiai kviečiai Edvins atsėliuoti ir sėti rugsėjo 7 d. Sėjos norma – 180 kg/ha. Prieš sėją patręšta kompleksinėmis NPK+S 8-19-29+3 trąšomis 200 kg/ha. Pasėlių priežiūrai nuo vienaskilčių ir kai kurių dviskilčių piktžolių naudota Roxy 800 EC (2 l) + Diflanil 500 SC (0,200 l/ha).

Dėl ankstesnės sėjos ir lygaus lauko reljefo bei lengvo priemolio dirvos gerai paruoštoje dirvoje žieminiai kviečiai tolygiai sudygo ir labai greitai gerai įsikrūmijo. Vyraujantis augalų tarpsnis – BBCH 23, matyti trečiasis šoninis ūglis. Vidutiniškai javų priskaičiuota 396 vnt./kv. m. Pastebėta miltligės pažeistų augalų (35 proc.). Esant tokiam augalų išsivystymui, reikia tikėtis, kad bus palankios sąlygos jiems peržiemoti, palankus pavasaris, ir jie užaugins gausų derlių.

Žieminių rapsų pasėliai

Joniškio r. 2018 metų žieminių rapsų sėja sudėtinga dėl drėgmės trūkumo. Įprastai rajono ūkininkai rapsus sėja į artą arba kombinuotais skutikais, giluminiais purentuvais giliai įdirbtą dirvą, kad augalų šaknys be kliūčių galėtų augti gilyn. Tie ūkininkai, kurių laukuose skutikai dirbo neatsilikdami nuo kombainų, dirvas rapsų sėjai ruošė be didesnių sunkumų. Rapsai sėjami negiliai, todėl ir nedidelis lietus sudrėkino dirvos paviršių ir sudarė sąlygas rapsams sudygti. Visuose rapsų pasėliuose rajone augalai (palyginti to paties lauko augalus) mažiau ar daugiau vešlesni, didesni, prie technologinių vėžių, kur dirva labiau suspausta, smulkesni kapiliarai ir drėgmės likučiai gali pakilti iš gilesnių sluoksnių. Šoninės šaknys, ieškodamos maisto medžiagų, auga į šalis pačiame dirvos paviršiuje ir kartais net ilgesnės už pagrindinę, augančią gylin.

Ūkininkas žieminius rapsus NK Technik pasėjo rugpjūčio 17 d. į skustą po vasarinių miežių derliaus nuėmimo lauką, su priešsėjiniu žemės įdirbimu ir tręšimu į vidutinio sunkumo priemolio dirvą. Dirvos paruošimas geras. Šiame lauke rapsai augo prieš dvejus metus. Lauko reljefas lygus. Sudygimas tolygus, vidutiniškai 52 augalai/m2. Pasėlis tamsiai žalios spalvos, yra plotelių, kuriuose augalų lapai gelsta, rausta. Tai požymis, kad trūksta maisto medžiagų.

Rapsų pasėlį tankinančių piktžolių nėra, auga smulkios, pasislėpusios po rapsų lapais (veronikos, dirvinės našlaitės, tik ką išdygę lipikai). Piktžolėms naikinti herbicidai nenaudoti, o pabiros naikintos herbicidais.

Tyrimo metu nustatyta, kad 10 proc. augalų lapus pažeidusi fomozė, 30 proc. – kandžių vikšreliai, 10 proc. – minamusių lervos, insekticidai nenaudoti.

Augalai buvo pasėti optimaliu laiku (rugpjūčio 17 d.), stebėjimo dieną turėjo septinius išsivysčiusius lapus (BBCH 17), šaknies kaklelis buvo vidutiniškai 9 mm storio, o augimo kūgelis nuo dirvos paviršiaus buvo pakilęs apie 24 mm. Tai rodo, kad augalai pagal išsivystymą gerai pasiruošę žiemoti, bet pasėliui užsigrūdinti ir pasiruošti žiemoti dar nebuvo sąlygų, oro temperatūra dirvos paviršiuje žemiau nulio buvo nukritusi tik kelias pavienes naktis.

Web-pav4

Web-pav5Marijampolės r. Stebima Mercedes H žieminių rapsų veislė. Tai vidutinio ankstyvumo veislė, augalai aukšti, atsparus išgulimui. Žydi vidutiniškai anksti. Žieminiai rapsai buvo pasėti rugpjūčio 10 d. Žieminiuose rapsuose buvo panaudoti herbicidai Metazamix 0,8 l/ha, Belkar 0,25 l/ha. Taip pat buvo purkšta Juventus 90 0,7 l/ha, kuris ne tik veikia kaip fungicidas, bet ir kaip augimo reguliatorius. Kad rapsai pasiruoštų geriau žiemoti, pasėlis nupurkštas boru. Boras ypač reikalingas žieminiams rapsams, nes jis tiesiogiai susijęs su cukraus kaupimusi šaknyse. Jo kiekis turi įtakos augalų žiemojimui. Žieminių rapsų tankumas – 60 vnt./m2. Vidutiniškai rapsai turi 8 lapus, šaknies kaklelio storis 11 mm, viršūninio pumpuro aukštis 38 mm. Gerai žiemojimui pasiruošusio žieminio rapso parametrai turėtų būti 6–8 lapai, šaknies kaklelio storis 6–10 mm, viršūninio pumpuro aukštis – iki 30 mm.

Mūsų stebimame pasėlyje viršūninio pumpuro aukštis 38 mm, pasitaikė ir tokių, kurie viršijo 45 mm. Taip atsitiko todėl, kad buvo pavėluotai nupurkšta augimo reguliatoriumi. Tai kelia nerimą, jog šie žieminiai rapsai gali neperžiemoti.

Šalčininkų r. Šiemet vyravo šilti ir labai sausi orai. Kai taip šilta ir sausa, labai paspartėjo augalų vegetacija. Birželio pabaigoje jau buvo kuliami žieminiai miežiai (mūsų rajone tai pirmas kartas, kai žieminiai miežiai buvo kulti tokiu laiku), po savaitės kombainai jau sukiojosi žieminių rapsų laukuose. Žinoma, derliai nerekordiniai, bet ūkininkai turėjo gražaus laiko pasiruošti žeminių sėjai. Prieš žeminių rapsų sėją, rugpjūčio mėnesį, Pietų Lietuvą palaistė gausūs krituliai, apie 120 mm. Tačiau kai taip sausa, rapsų augimui tai ne pakenkė, o padėjo. Nors rugsėjo mėnesį kritulių iškrito mažiau, bet tai nesutrukdė žieminiams rapsams stiebtis į viršų.

Žieminių rapsų linijinė veislė Sherlok rugpjūčio 18 d. pasėta tiesiai į ražieną, jau užaugino 6 lapus (BBCH 16). Pasėlis labai margas. Lapai įvairių spalvų: violetiniai, raudoni, geltoni, žali. Tai reiškia, kad augalai užaugino per didelę antžeminę dalį ir dabar stokoja maisto medžiagų. Nors pasėlyje ir buvo naudoti augimo reguliatoriai, bet augimo kūgelis virš žemės paviršiaus pakilo gan aukštokai – 40 mm. Yra augalų, kur augimo kūgelis siekia 55 mm, o turėtų būti ne daugiau kaip 30 mm. Greičiausiai čia padaryta klaida naudojant augimo reguliatorius: 3–4 lapelių tarpsniu, kaip augimo reguliatorius buvo pasirinktas triazolų grupės fungicidas, kurio veiklioji medžiaga tebukonazolas – Orius250 EW 0,5 l/ha. Po 3 savaičių buvo panaudotas augimo reguliatorius Caryx 1 l/ha. Šiemet, kai augalai taip sparčiai augo, Orius 250 EW, kaip augimo reguliatorius, geriausiu atveju galėjo veikti apie 1 savaitę (naudojant 1 l/ha). Su šaknies kakleliu viskas gerai, jo storis apie 11 mm, pasėlio tankumas – 34 augalai/m2.

Ligų pasėlyje nepastebėta, matosi tiktai visai nežymūs minamusės ir kopūstinės kandies pažeidimų. Nors augalai jau pasiekę 16 tarpsnį, tačiau ant kai kurių iš jų matosi, kad jie dygimo metu buvo pažeisti rapsinių spragių (pažeidimas 15 proc.). Tokie pažeisti augalai užaugino 2 ir daugiau augimo kūgelių. Visų šių kenkėjų padaryta žala nedidelė.

Šiuo metu labiausiai neramina kūgelio aukštis. Jeigu augalams gamta neleis tinkamai užsigrūdinti, o žiema pašykštės sniego, tai tokiam pasėliui jau pavojingas ir 10 oC šaltukas.

Web-pav6

Web-pav7Kazlų Rūdos sav. Žieminiai rapsai pasėti rugpjūčio 13 d., sėjos norma 2,6 kg/ha, trešta dieną anksčiau NPK6-16-35 – 250 kg/ha, purkšta sudygus rapsams Butisan avant 2,2 l/ha. Dirva jau užteršta garstukais, todėl ateityje ūkininkas, norėdamas turėti gražius, švarius rapsus, bus priverstas taikyti švaraus lauko technologiją Clearfield.

Stebimo lauko rapsų pasėlio tankumas – 48 augalai/m2. Kaip hibridiniam rapsui, tai gana gerai. Vidutiniškai augalai turi po 8 lapus, viršūninis pumpuras yra 15 mm (aukščio norma iki 30 mm), šaknies kaklelis – 13 mm storio. Augalus pažeidė fomozės (10 proc.) ir kopūstinės minamusės (35 proc.). Visi išvardyti parametrai atitinka gero žiemojimo sąlygas.

2018 m. žieminių rapsų sėjos terminai

Web-schema1

Žieminių rapsų augintojų pasirinktos veislės

Web-schema2

Žieminių rapsų priešsėlių struktūra

Web-schema3

2018 m. tyrimų duomenimis, žieminių kviečių sėjos terminai pagal pasiskirstymą plotu

Web-schema4

Žieminių kviečių augintojų pasirinktos veislės

Web-schema5

Visa surinkta informacija skelbiama LŽŪKT specialistų sukurtoje Integruotos augalų apsaugos informavimo, konsultavimo ir mokymų informacinėje sistemoje IKMIS (www.ikmis.lt).

Informaciją rengė augalininkystės specialistė Giedrė Masliukovienė ir LŽŪKT augalininkystės konsultantų komanda