Balandžio 26 d., penktadienis | 24

IKMIS: žieminių rapsų būklė skirtinguose Lietuvos rajonuose

LŽŪKT informacija
2017-11-09

Spalio ir lapkričio mėnesiais Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) augalininkystės konsultantai ūkininkų laukuose vertina žieminių rapsų ir kviečių pasėlių būklę, jų pasiruošimą žiemai. Vertinimai atliekami remiantis Lietuvos mokslininkų parengtomis metodikomis bei Skandinavijos šalių patirtimi. Pavasarį, vos atsinaujinus augalų vegetacijai, tuose pačiuose pasėliuose bus vertinama, kaip augalai peržiemojo. Surinkta informacija skelbiama LŽŪKT specialistų sukurtoje Integruotos augalų apsaugos informavimo, konsultavimo ir mokymų informacinėje sistemoje IKMIS (www.ikmis.lt).

Integruotos augalų apsaugos informavimo, konsultavimo ir mokymų informacinėje sistemojeIKMIS apie žieminių rapsų būklę skelbiama iš daugiau kaip 40 skirtingų rajonų, vertinimai atlikti daugiau kaip 80 ūkininkų skirtingų pasėlių. Apžiūrint žieminių rapsų pasėlius, buvo nustatomas dirvos ir priešsėlių pasirinkimas, dirvos paruošimas sėjai, veislės parinkimas, sėjos terminai ir augalų išsivystymas, tręšimas, piktžolėtumas, ligų ir kenkėjų išplitimas, nustatyta šių veiksnių įtaka augalų žiemojimui. Taip pat iš pasėlių buvo paimti augalų ėminiai, kurie analizuoti nustatant augalo biometrinius rodiklius (lapų skaičių, šaknies kaklelio storį, viršūninio pumpuro aukštį).

Kviečiame susipažinti su spalio pabaigoje LŽŪKT rajonų biurų augalininkystės konsultantų atlikta pasėlių apžiūra, dar iš dalies augalų vegetacijai besitęsiant. Augalų vegetacijai pasibaigus, dar kartą bus apžiūrėti tie patys pasėliai, o informacija pateikta IKMIS.

1

Biržų r.:

Kiekvienais metais gamta ūkininkams pateikia staigmenų. Šiais metai nuo vasaros prasidėję lietingi orai tęsiasi iki dabar. Didžiojoje šalies dalyje iškritęs kritulių kiekis daugiametę normą viršijo net kelis kartus. Paskelbus ekstremalią situaciją dėl įmirkusių laukų ir patiriamų nuostolių, Biržų rajone dėl žuvusių pasėlių kreipėsi apie 9 proc. ūkininkų. Labiausiai nukentėjo grikių, pupų, žirnių, vasarinių javų ir rapsų pasėliai, sudėtinga situacija ir daržininkystės ūkiuose.

Rugpjūčio mėnesį vyravo drėgni ir vėsūs orai. Dėl gausių kritulių dirvą paruošti buvo sudėtinga, tačiau, nepaisant to, Visby veislės žieminiai rapsai buvo sėti optimaliu laiku į gerai paruoštą dirvą.

Sudygimas pakankamai geras, rapsų pasėlis tankus ir gražiai žaliuojantis. Augalaišiuo metu yra BBCH 17 (septintasis išsivystęs lapas). Vidutinis viršūninio pumpuro aukštis siekia 20 mm, o šaknies kaklelio storis – 7 mm.

Piktžolių, kurios yra panašaus aukščio kaip pasėlio augalai ir tankintų pasėlį, neleisdamos augalams normaliai vystytis, nėra.

Kenkėjų nepastebėta, tačiau augalai 100 proc. pažeisti fomozės. Šiame lauke rapsai auginami pirmą kartą.

Pirmosios šalnos nebuvo stiprios, todėl augalų vystymuisi neigiamos įtakos neturėjo. Šiuo metu lietinga, vyrauja teigiama temperatūra. Jei pasėliai nuo gausaus lietaus neišmirks, tai galės sėkmingai ruoštis peržiemojimui.

2

Kaišiadorių r.:

Šie metai ūkininkams sudėtingi: pavasaris atėjo vėsus ir pavėlavęs, vasara stokojo šilumos ir saulės, o ruduo, prapliupęs lietumi ir nedavęs laiku nei nuimti, nei pasėti javų bei rapsų, – paskutinis lašas į ūkininkų kantrybės taurę. Lietuvos hidrometeorologinės tarnybos duomenimis, nuo 2017 m. rugpjūčio 1 d. iki rugsėjo 22 d. iškrito 238 mm kritulių. Toks kritulių kiekis 1,9 karto viršijo vidutinį daugiametį minėto laikotarpio kritulių kiekį – standartinę klimato normą.

Spalio 4 dieną visoje Lietuvoje dėl užsitęsusių liūčių paskelbta ekstremali situacija. Laukuose stovi nekulti javų, grikių, pupų bei vasarinių rapsų laukai. Pagal iš savivaldybės gautus duomenis Kaišiadorių rajone iš viso užfiksuota 5,72 proc. žuvusių pasėlių. Laukuose liko 29,72 proc. nenukultų grikių, 10,55 proc. – žirnių, 12,81 proc. – vasarinių rapsų, 6,59 proc. – vasarinių kviečių bei kitų augalų.

Dėl dirvožemį merkiančių liūčių ir suvėlavusios javapjūtės žemdirbiai skubėjo ruošti dirvas rudeninei sėjai. Paprastai žieminiai rapsai sėjami rugpjūtį. Bet šie metai išskirtiniai drėgni, juk todėl kai kurie žemdirbiai vėlavo su rapsų sėja. Ūkininkas žieminius rapsus Rohan pasėjo rugsėjo 3 dieną. Sėklos norma 3,4 kg/ha. Priešsėlis – žieminiai kviečiai. Dirva sėjai paruošta naudojant tradicinį dirvos dirbimą – arimą. Pasėlis prieš sėją patręštas kompleksinėmis NPK 8-15-30+3S trąšomis po 300 kg/ha. Po sėjos piktžolėms naikinti buvo naudotas herbicidas Rapsan 500 SC. Fungicido nenaudotas, nes dėl perteklinės drėgmės nepavyko įvažiuoti į laukus. Spalio 31 d. rapsų pasėlis pagal BBCH skalę pasiekė 16 tarpsnį (šeši išsivystę lapai). Viršūninio pumpuro aukštis siekia 15 mm, šaknies kaklelio storis – 5 mm. Galima sakyti, kad rapso pasėlis pasiruošęs žiemoti, tačiau šaknies kaklelio storis turėtų būti storesnis, iki 6–8 mm. Viskas priklausys, kokia bus žiema. Patikrinus augalus, buvo aptikta 16 proc. augalų, pažeistų minamusės lervų, 12 proc. – alternariozės, 8 proc. fomozės.

Kazlų Rūdos sav.:

Ūkininkas žieminius rapsus pasėjo laiku (rugpjūčio 14 d.), sėklos norma 2,5 kg. Sudygusio lauko tankumas – 31 augalas m2, tai pagal normą (hibridiniui rapsui 20–40 augalų m2), tačiau norėtųsi kad tankumas būtų didesnis. Ūkininkas atidavė 100 kg/ha amonio salietros, šiaudų mineralizacijai paspartinti. Tai geras dalykas, bet gali padaryti bėdos sutankindamas pasėlį. Suprantama, kad ruduo buvo lietingas, tad reikėjo skubėti nuimti derlių, tačiau, pavėlavus išberti salietrą, galima pridaryti bėdos. Rapsai šiuo laikotarpiu pasiruošė žiemoti neblogai. Prieš žiemą rapsai turi turėti 5–6 lapelius (yra 7), viršūninio pumpuro aukštis virš žemės paviršiaus negali viršyti 30 mm, ūkininko rapsai pasiekę 22 mm. Nušalus viršūniniam pumpurui, pavasarį šaknies kaklelyje miegantys pumpurai gali vėl išsprogti, todėl kaklelis turėtų būti storesnis negu 4 mm. Stebimame pasėlyje rapsų šaknies kaklelio storis 8 mm. Taigi, sulyginus parametrus galima teigti, kad stebimas ūkininko rapsų laukas, esant normalioms žiemojimo sąlygoms, pasiruošęs peržiemoti.

Raseinių r.:

Raseinių rajone 140 ūkininkų savivaldybei pateikė prašymus dėl nenuimto derliaus. Iš viso deklaruotas plotas buvo 2 555 ha, tačiau sudaryta komisija nustatė, kad žuvę yra 1 813 ha. Daugiausiai žuvusių pasėlių nustatyta Girkalnio seniūnijoje – iš viso 590 ha, Raseinių seniūnijoje – 258 ha. Plotai gali būti ir didesni, tačiau maži ūkeliai, kurie nenukūlė vieno ar kelių hektarų prašymų net neteikė, o kai kurie paskubėjo ir nenuimtų augalų derlių užarė ar suskuto, todėl komisija negalėjo jų įvertinti.

Duomenis apie ūkininkų patirtus nuostolius renkami ir toliau. Šiuo metu dar atliekama apklausa dėl neapsėtų arba apsėtų, bet dėl drėgmės pertekliaus nesudygusių pasėlių plotų.

Stebėjimams pasirinktas pasėlis buvo pasėtas nuėmus žieminių miežių derlių, dirva suskusta diskiniu, vėliau noraginiu skutiku ir rugpjūčio 17 d. pasėti Kuga veislės žieminiai rapsai. Tai hibridinė veislė, labai atspari išgulimui ir labai žiemkentiška. Prieš sėją laukas buvo patręštas kalio chloridu 150 kg/ha, o sėjos metu išberta amofoso 120 kg/ha. Sėklos norma 3,9 kg/ha. Iš karto po sėjos rapsų laukas nupurkštas dirvinio veikimo herbicidu Butisan Star 2,5 l/ha. Rugsėjo 26 d. lauke panaudotas herbicidas Targa super 1 l/ha, kuris sunaikino žieminių miežių pabiras. Spalio 19 d. rapsų pasėlis pamaitintas mikroelementinėmis trąšomis: molibdenas 0,1 kg/ha, manganas 0,3 kg/ha, NPK 10-52-10 3,7 kg/ha. Kartu su šiuo mišiniu panaudotas ir fungicidas Tilmor 1 l/ha (tebukonazolas ir protiokonazolas).

Atlikus stebėjimus, rasti 66 augalai m2, tai optimalus pasėlio tankumas. Aptikta 35 proc. fomozės pažeistų augalų. Šios ligos plitimas turėtų būti sustabdytas, nes panaudotas fungicidas. Su šia liga galima kovoti tik iš rudens, kol ji neperėjusi ant augalo stiebo. Taip pat stebimame pasėlyje rasta 20 proc. minamusės lervų pažeistų augalų ir 5 proc. rapsinių spragių pažeistų augalų.

3

Šalčininkų r.:

Praeinantys 2017 m. jau eina į pabaigą. Nedrįstu spėlioti koks bus lapkritis ir gruodis, bet praėję mėnesiai žemdirbiams pateikė daug siurprizų. Šaltas ir drėgnas balandis sunkino ne tik tręšimo darbus, bet ir sėją (pavyzdžiui, Šalčininkų rajone kai kurie ūkininkai avižas sėjo iki gegužės 15 d). Gegužės viduryje iškritęs sniegas privertė aiktelėti ne vieną. Vasara taip pat nelepino šiluma. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis birželio mėnesio oro temperatūra buvo 0,9–1, o liepos 1,0–1,9 žemesnė už 1981–2010 m. standartinę klimato normą (toliau – SKN). Rugpjūtį temperatūra buvo truputį aukštesnė už SKN, ūkininkai jau trynė rankomis, nes buvo prognozuojamas geras tiek javų, tiek rapsų derlius. Bet vos tik įsibėgėjo derliaus nuėmimo darbai, gamta pateikė dar vieną siurprizą – kritulius. Galima sakyti, kad tai buvo ne krituliai, o tvanas. Kai kurie rajonai jo išvengė, bet tokių buvo labai mažai. Rytiniuose rajonuose kritulių iškrito 95–180 mm, tai 1,5–2,0 daugiau už SKN. Rugsėjį situacija dar prastesnė. Didesnėje Lietuvos dalyje prilijo 90–190 mm (1,5–2,5 daugiau už SKN). Toks drėgmės perteklius turėjo įtakos ir žieminių sėjai. Nors žieminiai rapsai Šalčininkų rajone buvo sėjami laiku, bet drėgmės perteklius padarė savo. Žieminiai rapsai sunkai dygo, o sudygę labai sunkiai stiebėsi į viršų. Stebėjimo dieną, spalio 30 d., gamta tiesiog šėliojo: lietus, vėjo gūsiai vietomis iki 15 m/s, termometro stulpelis buvo pakilęs tik iki + 4 o C.

Vertinti du laukai, iš kurių vienas buvo pasėtas pagal tik šiemet Lietuvoje registruotą „švaraus lauko“ technologiją. Žieminių rapsų veisDK Impression CL buvo pasėta rugpjūčio 26 d. Augalai buvo pasiekę 14 lapų vystymosi tarpsnį (BBCH 14), pasėlio tankumas – 47 augalai/m2, viršūninio pumpuro aukštis – 13 mm, šaknies kaklelio storis – 4 mm. 20 proc. augalų pažeisti fomozės. Laukas nuo fomozės prieš 2 savaites nupurkštas fungicidu ( v. m tebukonazolas), todėl galime teigti, kad chemija suveikė gerai. Kaip rekomenduoja mokslininkai, būtent 4 lapelio tarpsniu (BBCH 14) prieš šį grybą reikia naudoti kovos priemones. Geriausiai tam tinka triazolų grupės fungicidai (v. m metkonazolas, tebukonazolas). Pavasarį kovos priemonės neveiksmingos, nes grybas jau būna nukeliavęs į šaknies kaklelio sritį. Ant vieno lapelio pastebėtas minamusės lervos pažeidimas. Pasėlio tankumas ir viršūninio pumpuro aukštis optimalūs, neramina šaknies kaklelio storis ir lapų skaičius. Kaklelio storis turėtų būti bent 6 mm, o lapų skaičius – 6.

Širvintos r.:

Žieminiai rapsai Galileo Širvintų rajone stebėti lapkričio 2 dieną. Tiek praėjusi vasara, tiek ir ruduo labai šlapi, kritulių iškrito dvigubai daugiau negu turėtų, todėl ūkininkams buvo vienas vargas nuimti derlių, kurio dalis taip ir liko laukuose, ir mėginti pasėti žieminius augalus. Tikslesnius nuostolius dar skaičiuoja rajonų Žemės ūkio skyriai, o ūkininkai tepasėjo 40–50 proc. žieminių augalų nuo planuoto kiekio.

Stebimame lauke reljefas lygus, drėgmės perteklius nenubėgo į šonus, todėl pasėlis išmirkęs dėmėmis, nevienodo išsivystymo. Kur nestovi vanduo, rapsai žali, gražūs, tik negalėta nupurkšti nuo piktžolių, todėl vietomis jų gana daug. Kvadratiniame metre vidutiniškai suskaičiuota 37 stelbiančios piktžolės. Pastebėta maždaug po 5 proc. šliužų ir minamusių pažeistų augalų. Taip pat šiame lauke vidutiniškai 20 procentų rapsų pažeisti fomozės.

Pirmieji fomozės požymiai ant žieminių 5_1 rapsų lapų pasirodo rudenį, lapų vystymosi tarpsniu. Ant pažeistų lapų susidaro pilkos, koncentriškos dėmės su tamsiais pakraščiais. Skiriamasis šios ligos bruožas yra dėmėse susidarę juodi, smulkūs taškeliai – grybo pilnidžiai. Fomozės sukėlėjas – grybas Leptosphaeria maculans – vystosi augalo viduje ir tarpuląsčiais pasiekia augalo šaknies kaklelį. Ankštarų vystymosi-brendimo tarpsniu išsivysto stiebo apatinės dalies sausasis puvinys ir stiebas lūžta. Pavasarinės fomozės pažeidimai nėra tokie gilūs ir mažiau pavojingi, palyginti su pažeidimu šaknies kaklelio srityje. Pagal tyrimus anksti pasėti žieminiai rapsai labiau nukenčia nuo fomozės. Jei rudenį randama iki 10 proc. pažeistų augalų lapų, rekomenduojama purkšti fungicidais. Deja, šiuo atveju į tokias šlapias dirvas įvažiuoti negalima.

Pastebėti ir pavieniai šakninio paslėptastraublio pažeidimai – šaknies gumbelyje matyti maža lervutė.

Sinoptikų prognozės rodo, kad didžiosios dalies lapkričio mėnesio orų sąlygos dar atitiks minimalius žieminių rapsų vegetacijos požymius. Vadinasi, dar turėtų pakakti laiko, kad augalai pasiektų optimalų žiemkentiškumo laipsnį.

Varėnos r.:

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis rugsėjo mėnesio vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 12,5...14,7 °C (0,5–1,5° C aukštesnė už 1981–2010 m. standartinę klimato normą –SKN). Aukščiausia oro temperatūra mėnesio pradžioje pakilo iki 21...25 °C. Žemiausia oro temperatūra paskutinėmis rugsėjo dienomis daug kur nukrito iki 1…4 °C, pietiniuose rajonuose, tarp jų ir Varėnos r., užregistruotos šalnos iki -0,2...-3 °C. Per rugsėjį kritulių pietiniuose rajonuose iškrito 70–85 mm (1,2–1,3 SKN). Saulė šį mėnesį didesnėje šalies dalyje spindėjo 120–145 val. (10–50 val. trumpiau už SKN), o pietinėje Lietuvos dalyje ypač jos trūko antrą mėnesio dešimtadienį (tik 20 val.). Dirvos temperatūra 10 cm dirvos gylyje buvo 12–16 °C. Spalis prasidėjo šalnomis ir lietumi. Per rugsėjo ir spalio mėnesio pirmąjį dešimtadienį prilijo tiek, jog buvo viršyta visa rudens norma. Dirvos atšalo spalio pabaigoje iki 4–6 ° C. Antrą mėnesio dešimtadienį lietaus būta tik šiek tiek daugiau už SKN, tačiau trečią dešimtadienį pietų Lietuvoje prilijo per 40 mm, o tai kai kuriose vietovėse buvo 3–6 kartus daugiau už SKN. Saulė švietė retai. Tik 50–59 val. Kitur jos buvo daugiau. Susidarius tokioms sąlygos, Varėnos rajone 59 ūkiuose žuvo ar liko nepasėta 2083 ha žiemkenčių, iš jų dėl apsemtų plotų – 817 ha. Didžioji dalis – tai ūkiai, kuriuose žuvusių pasėlių plotas sudaro mažiau nei 30 proc. nuo jų bendro ariamos žemės ploto.

Stebimas žieminių rapsų pasėlis yra Merkinės sen. Rapsai auginami pagal „švaraus lauko“ (Clearfield) technologiją. Dirva dirbta minimaliai – vienas važiavimas daugiafunkciniu skutikliu su lėkštėmis ir noragais 22 cm gyliu. Trąšos išbertos prieš sėją pakrikai. Sėta su prikabinama universalia sėjamąja su pirminiu žemės dirbimu. Spalio 31 d. rapsai turėjo 5–6 tikruosius lapelius (BBCH 15–16). Kiti biometriniai rodikliai pateikti aukščiau. Priminsime, kad gerai pasiruošusių žiemoti hibridinių veislių rapsų minimalūs parametrai yra šie: lapų skaičius – 7–8 vnt., šaknies kaklelio storis – 5–6 mm, viršūninio pumpuro aukštis – 2–4 cm, pagrindinė šaknis – 15–18 cm, augalų skaičius 1 m² – 25–50 vnt. (R. Pupalienė, R. Velička). Pasėlyje rasta augalų su fomozės (5 proc.), minamusių (10 proc.) ir alternarijozės (5 proc.) pažeidimais. Be to, 10 proc. augalų pažeidė šakniniai pasleptastraubliai. Vegetacija tęsiasi.

6

2017 m. tyrimų duomenimis žieminių rapsų sėjos terminai pagal pasiskirstymą plotu:

Žieminių rapsų augintojai rinkosi šias veisles:

7

Norite žinoti daugiau? Individualios konsultacijos su LŽŪKT augalininkystės konsultantais informaciniame portale www.ikmis.lt.

Informaciją rengė augalininkystės specialistė Giedrė Masliukovienė ir LŽŪKT augalininkystės konsultantų komanda