Balandžio 19 d., penktadienis | 24

IKMIS: žiemkenčių būklė Lietuvoje

LŽŪKT informacija
2019-11-20

© LŽŪKT nuotr.

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos konsultantai (LŽŪKT), apsiginklavę augalų matavimo priemonėmis bei Lietuvos mokslininkų parengtomis metodikomis, važiuoja į ūkininkų laukus vertinti žiemkenčių pasiruošimo šaltajam metų laikui. Kokia situacija Lietuvoje?

Konsultantai, apsilankę ūkininkų pasėliuose, vertina jų būklę, augimo tarpsnį pagal BBCH skalę, ligų ir kenkėjų pažeidimus, piktžolėtumą, augalų tankį. Atsižvelgiama į naudotas trąšas ir augalų apsaugos produktus. Iš atsitiktinių lauko vietų iškasami augalai atidžiai išanalizuojami. Pavasarį tuos pačius laukus konsultantai aplankys dar kartą, tuomet jau vertindami pasėlių peržiemojimą.

Jau penkti metai visa informacija apie žiemkenčių būklę Lietuvos rajonuose galite rasti LŽŪKT sukurtoje Integruotos augalų apsaugos informavimo, konsultavimo ir mokymų informacinėje sistemoje IKMIS.

Šiais metais rudens situacija laukuose panaši į buvusią pernai. Šilti ir sausi orai leido anksti nuimti derlių, tad ūkininkai turėjo pakankamai laiko pasiruošti žieminių kviečių ir rapsų sėjai. Rudeninės sėjos sąlygos nebuvo lengvos, perdžiūvusias dirvas buvo sunku tinkamai paruošti.

Žieminiai rapsų pasėliai

Žieminių rapsų sėja prasidėjo nuo rugpjūčio pradžios ir tęsėsi beveik mėnesį. Šiemet dėl drėgmės trūkumo dalis ūkininkų atsisakė tradicinio žemės dirbimo, dirvą įdirbo kombinuotais skutikais, giluminiais purentuvais, o buvo ir tokių, kurie rapsus sėjo tiesiogiai į priešsėlių ražienas. Rugsėjį buvo kelios šalnų bangos, o tai žiemkenčiams yra geriau nei ištisai šiltas ruduo – taip jie pradeda grūdinimosi procesą ir ruošiasi žiemai. Šalnos rapsus veikia kaip natūralus augimo reguliatorius. Pagal Lietuvos mokslininkų metodinius nurodymus prieš užšąlant rapsai turėtų būti ne mažesni kaip 5 lapelių, šaknis – storesnė nei 5 mm ir ilgesnė nei 15 cm, augimo kūgelis – ne didesnis kaip 2–3cnm (idealu – apie 1 cm). Apžvelkime keleto Lietuvos rajonų žieminių rapsų būklę.

Web-pav1

Kazlų Rūdos sav. r. Žieminiai rapsai In Vigor 1024 pasėti po žieminių kviečių, dirvą giliai suskutus. Sėta rugpjūčio 9 dieną, prieš tai patręšus NPK 5-20,5-36 300 kg/ha, su Horsch sėjamąja. Po šios sėjamosios pravažiavimo, sėkla ratuku prispaudžiama, tad sausros metu pagerinamas dygimas. Stebimame laukia taikyta Clearfield®, arba kitaip tariant, švaraus lauko technologija, todėl pasėlis labai švarus, nepiktžolėtas.

Web-pav2Augalų pasiruošimą žiemojimui galime nustatyti pagal biometrinius parametrus: augalo lapų skaičius vidutiniškai 8 vienetai, augimo kūgelio aukštis 15 mm, šaknies kaklelio storis 9 mm. Šiuos, palyginti gerus rodiklius, padėjo pasiekti panaudotas fungicidas, turintis savybę reguliuoti augalo augimą.

50 proc. augalų pažeisti kopūstinio šakninio paslėptastraublio. Ant šaknies matosi apvali išauga su skylute, o joje apsigyvenusi balta lervutė, tačiau toks augalo pažeidimas rapsų žiemojimui įtakos neturi. Vis tik ir jo buvo galima išvengti, nupurškus insekticidais žaladario pasirodymo metu. Kopūstinė kandis šiuo metu sunkiai randama, bet atpažįstama iš būdingų pažeidimų. Tolimesnis augalų žiemojimas priklausys nuo užsigrūdinimo, sniego dangos storio bei šalčio stiprumo.

Joniškio rajone 2017, 2018 ir šių metų žieminių rapsų sėja sudėtinga dėl drėgmės trūkumo. Įprastai rajono ūkininkai rapsus sėja į artą arba kombinuotais skutikais, giluminiais purentuvais giliai įdirbtą dirvą, kad augalų šaknys be kliūčių galėtų augti gilyn. Daugelyje rapsų pasėlių rajone augalai mažiau ar daugiau vešlūs, didesni prie technologinių vėžių, kur dirva labiau suspausta, o smulkesni kapiliarai ir drėgmės likučiai gali pakilti iš gilesnių sluoksnių.

Rugpjūčio 17 d. po vasarinių miežių pasėta linijinė rapsų veislė Cult. Liepos 30 d. ražienos nuskustos sekliai, iki 5 cm gylio, diskiniu skutiku, kad būtų sudaigintos pabiros, piktžolių sėklos. Kintama tręšimo norma pagal tręšimo planą išbertos fosforo ir kalio trąšos, kitą dieną įterptos germinatoriumi. Dirva įdirbta iki 20 cm gylio. Sėjos metu su sėkla papildomai įterpta 60 kg/ha superfosfato ir greta, tarp sėjos eilučių, – 100 kg/ha karbamido, papildomai patręšta mikroelementais ir boru. Pasėlis nupurkštas herbicidais nuo plačialapių piktžolių ir miežių pabirų. Nors tai ir vasarinių miežių pabiros, kurios žiemos metu nušals, jas būtina kuo anksčiau sunaikinti, nes išskiria medžiagas, kurios trukdo rapsams pasiimti maisto medžiagas. Ten, kur ilgiau paliekamos pabiros, rapsai dažniausiai žūva. Rapsus tankina vienas kitas garstukas, garstyčia, bet su augalais nekonkuruoja. Piktžolės ir pabiros naikintos herbicidais.

Stebėjimo dieną augalai vidutiniškai turėjo 12 išsivysčiusių lapų, šaknies kaklelis vidutiniškai 13 mm storio, o augimo kūgelis aukštis apie 17 mm. Tai rodo, kad augalai puikiai išsivystę ir pasiruošę žiemoti. Tyrimo metu nustatyta, kad 55 proc. augalų lapų pažeisti juodosios dėmėtligės (alternariozės), kuriai vystytis sąlygas sudarė šilti spalio orai. Rasta ir kenkėjų pažeidimų: kopūstinės kandies vikšrų pažeisti 100 proc. augalų, 15 proc. – minamusių lervų.

Web-pav3

Šalčininkų r. Rugpjūčio 17 d. pagal tradicinę žemės dirbimo technologiją buvo pasėta hibridinė žieminių rapsų veislė DK Expiro. Žiūrint iš šalies atrodo, kad augalų labai daug ir jie viršija visus morfologinius Web-pav4parametrus. Bet kai pradedi skaičiuoti, viskas stoja į vietas. Šiame lauke – 24 vnt./m², lapų skaičius – 6 (BBCH 16), šaknies kaklelio storis – 14 mm, augimo kūgelis, nors ir buvo trumpinama du kartus, pasiekė 24 mm. Kadangi sėta pagal tradicinę žemės dirbimo technologiją, tai ir pagrindinė šaknis užaugo ilgesnė, 21 cm. Lapai nepažeisti ligų. 2 proc. pažeisti minamusės, 15 proc. – augalų kopūstinio šakninio paslėptastraublio. Dabar svarbiausia, kad augalai gerai pasiruoštų žiemojimui, t. y. užsigrūdintų, praeitų abu grūdinimosi etapus.

Tinkamai užsigrūdinęs pasėlis, nesant sniegui, gali pakelti –15 –20 oC, o po sniego danga ir –25–30 °C šaltį. Tikėkimės, kad ir šiame pasėlyje pavasarį rasime panašų augalų skaičių.

Žieminių kviečių pasėliai

Žieminių kviečių dygimo pradžioje jautėsi drėgmės trūkumas, dėl šios priežasties pasėliai sudygo netolygiai, tačiau nuo rugsėjo antros pusės kritulių vis daugėjo, tai pagerino situaciją. Po rugsėjo mėnesio šalnų į Lietuvą atėjo taip vadinama „bobų vasara“. Spalio antroje pusėje vyravo šilti ir pakankamai drėgni orai. Tai puikios sąlygos ligoms plisti žiemkenčių pasėliuose. Lietuvos klimato sąlygomis žieminiai kviečiai geriausiai žiemoja pasiekę BBCH 22–24 tarpsnį, tai yra turi 2–4 šoninius ūglius.

Web-pav5

Varėnos r. Kviečiai pasėti anksti, po žieminių rapsų priešsėlio, priesmėlyje taikant minimalaus žemės dirbimo technologiją. Laukas kalvotas, todėl pasėlio žalumas vidutiniškas ir nėra tolygus. Skagen veislės žieminiai kviečiai vidutiniškai ankstyvi, labai gerai žiemojantys, atsparūs ligoms, Lietuvoje plačiai auginami.

Rekomenduojama sėjos norma – 350–450 vnt./m2. Ūkyje pasirinkta mažiausia rekomenduojama norma. Sudygimas labai geras (350 vnt./m2). Augalai gerai krūmijasi ir dabar yra BBCH 21 tarpsnio, tai yra turi 1 šoninį ūglį.

Šiame lauke taip pat rasta ligų pradų. Lauke 10 proc. augalų turi miltligės, 50 proc. – rūdžių ir 30 proc. – septoriozės ligų sukėlėjų požymių. Pastebėta ir amarų (5 proc. augalų). Piktžolių beveik nėra, kadangi naudotas rudeninis herbicidas.

Web-pav6

Šakių r. Antrus metus iš eilės žiemkenčius ūkininkai pasėjo optimaliu laiku, kadangi vyravo tam palankūs orai. Laiku pasėti žiemkenčiai iki rudeninės vegetacijos pabaigos spėja užauginti daug stipresnius ir gerai išsikrūmijusius augalus. Prasidėjus sėjai, lietaus rajone labai trūko, tačiau rugsėjo antroje pusėje drėgmės buvo pakankamai – to pakako, kad augalai galėtų gerai ir vienodai sudygti.

Stebimame pasėlyje žieminiai kviečiai Balitus pasėti 2019-09-05. Sėjos norma – 180 kg/ha. Veislė Balitus – maistinio tipo, grūdai atitinka I–II kokybės klasės reikalavimus, labai ankstyva, augalai vidutinio aukščio, veislė atspari išgulimui, žiemkentiška, grūdai vidutinio stambumo. Priešsėlis – žieminiai rapsai, žemės dirbimas – skutimas. Sėjos metu žieminiai kviečiai patręšti kompleksinėmis NPK 5-21-36 trąšomis, po 300 kg/ha. 2019-10-10 pasėlis nupurkštas herbicidų Komplet 0,4 l/ha ir Trimmer 50 SG 0,015 kg/ha mišiniu.

Stebėjimo dieną žieminiai kviečiai pasiekę BBCH 21 vystymosi tarpsnį (matyti pirmasis šoninis ūglis). Pasėlio tankumas – 386 vnt./m2. Rastas nedidelis septoriozės pažeidimas – pažeista 10 proc. augalų. Lapų septoriozei palankios sąlygos plisti, kai vyrauja drėgni, su dažnu lietumi orai. Siekiant sumažinti šios ligos plitimą, reikėtų vengti atsėliavimo ir supaprastinto žemės dirbimo bei sėjos į ražienas atsėliuojant. Laukas sudygęs tolygiai, nepiktžolėtas, kenkėjų nepastebėta.

Web-pav7

Biržų r. Stebimame pasėlyje rugsėjo 13 dieną ūkininkas sėjo Skagen veislės žieminius kviečius. Šią veislę pasirinko dėl gero peržiemojimo. Šiuo metu augalai pasiekę BBCH 22 tarpsnį (matyti antrasis šoninis ūglis). Šilti ir drėgni orai palankūs septoriozei plisti. Ši liga pažeidusi 35 proc. augalų. Taip pat pasėlyje pastebėta 15 proc. švedinės muselės pažeistų augalų. Nuo švedinių muselių insekticidais purkšti rekomenduojama tik išskirtiniais atvejais, kai jų yra gausu. Europos šalyse nuo švedinių muselių rekomenduojama purkšti, kai randama per 10 proc. pažeistų daigų. Ligų ir kenkėjų plitimui įtakos galėjo turėti ir vasarinių miežių priešsėlis.

Belieka tikėtis, kad šilti orai leis žieminiams kviečiams baigti krūmijimosi procesą ir jie sėkmingai sulauks pavasario.

Web-pav8

Web-pav9

LŽŪKT konsultantų surinki duomenys iš 40 šalies rajonų. Šiuose grafikuose matome ūkininkų pasirinktas auginti žieminių rapsų ir kviečių veisles, sėjos datas bei priešsėlius.

Žieminių rapsų veislės

Web-pav10

Žieminių kviečių veislės

Web-pav11

Žieminių rapsų sėjos laikas

Web-pav12

Žieminių kviečių sėjos laikas

Web-pav13

Žieminių kviečių priešsėliai

Web-pav14

Žieminių rapsų priešsėliai

Web-pav15

Prisijunkite prie Integruotos augalų apsaugos informavimo, konsultavimo ir mokymų informacinės sistemos (IKMIS). Joje rasite nuolat atnaujinamą informaciją apie pasėlių situaciją savo rajone ir visoje Lietuvoje. Visos IKMIS paslaugos nemokamos ir prieinamos bet kuriam, turinčiam interneto ryšį. Individualios konsultacijos su LŽŪKT augalininkystės konsultantais – www.ikmis.lt.

Informaciją rengė augalininkystės specialistė Simona Rajeckienė ir LŽUKT augalininkystės konsultantų komanda.

www.agroakademija.ltrekomenduoja pažiūrėti

Žieminių rapsų pasirengimas žiemoti Trakų r. (2019-11-15)

Žieminių kviečių pasirengimas žiemoti Trakų r. (2019-11-15)