Balandžio 28 d., sekmadienis | 24

Įregistruotas naujas biologinis insekticidas vaismedžiams apsaugoti nuo kenkėjų

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2021-05-03

2021 m. kovo 30 d. Lietuvoje įregistruotas naujas biologinis insekticidas Madex Pro, skirtas obelų, kriaušių, graikinių riešutų, svarainių apsaugai nuo obuolinių vaisėdžių lervų keliamos žalos. Šis biologinis insekticidas papildė insekticidų, skirtų vaismedžių apsaugai nuo kenkėjų sąrašą, todėl augintojai galės pasirinkti biologinį insekticidą vietoj jau įprastų cheminių.

Obuolinis vaisėdis yra vienas žalingiausių obelų sodų kenkėjų. Palankiais kenkėjams plisti metais jie pažeidžia apie 80 proc. vaisių. Kenkėjai paplinta gausiai kasmet, tačiau jų žalingumas ne visada viršija žalingumo ribą.

Buhalterinė apskaita. Horizontali. Straipsnių viduje.

Obuolinių vaisėdžių vystymuisi ir žalingumui didelę įtaką turi oro temperatūra. Drugių skraidymo metu (nuo 21 iki 23 val. Lietuvos sąlygomis) jei oro temperatūra yra ne žemesnė kaip 16 ºC, vaisėdžių patelės padeda 50–75 kiaušinėlius ant lapų, šakelių ir vaisių. Kiaušinėliai pradeda ristis maždaug per savaitę, o po kelių dienų jaunos lervutės patenka į vaisius ir grauždamos vaisių patenka į jo šerdį. Vaisiaus viduje lervos visiškai išsivysto per 3–5 savaites. Subrendusios lervos palieka vaisių ir saugioje vietoje (dažniausiai medyje, po žieve, kartais ant žemės) suka kokonus ir virsta lėliukėmis. Galimos viena ar dvi obuolinių vaisėdžių generacijos. Jei temperatūra žemesnė, kenkėjų vystymasis sulėtėja. Dėl obuolinių vaisėdžių lervų pažeidimų, vaisiai labai dažnai nukrenta per anksti, todėl patiriami derliaus nuostoliai.

Biologinio insekticido Madex Pro veiklioji medžiaga – Cydia pomonella granulovirusas. Dėl specifinio veikimo būdo (veikia tik per lervų virškinamąjį traktą), Cydia pomonella granulovirusas neprasiskverbia į augalo audinius ir yra gana greitai nuslopinamas augalo paviršiuje UV spinduliais. Madex Pro pradedamas naudoti, kai tik išsirita pirmosios lervos,kas 8 saulėtas dienas, 3 kartus – vienai obuolinio vaisėdžio generacijai. Rekomenduojama purškimus atlikti vakare.

Madex Pro veiklioji medžiaga Cydia pomonella granulovirusas yra įtrauktas į leidžiamų ekologiniuose ūkiuose naudoti veikliųjų medžiagų sąrašą, todėl Madex Pro galima naudoti ir ekologiniuose ūkiuose.