Kovo 29 d., penktadienis | 24

Kaip saugiai kovoti su šliužais ir sraigėmis. Gali padėti ir alus

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos
2020-08-13

Daugelis ūkininkų ir sodininkų skundžiasi, kad šią vasarą laukuose, gėlynuose ir daržuose – sraigių ir šliužų antplūdis. Šie kenkėjai niokoja daugelį kultūrinių augalų. Kokie augalų apsaugos produktai pagelbėtų?

Kova su šiais kenkėjais gali būti itin sunki. „O šiais metais labai padaugėjo augintojų ir sodininkų mėgėjų, kurie nerimauja dėl šliužų gausos ir nori konsultacijų, – pripažino Augalininkystės tarnybos direktorius Sergejus Fedotovas. – Primename, kad Lietuvoje yra registruoti 5 augalų apsaugos produktai, skirti profesionaliajam naudojimui apsaugoti uogynus, daržoves, braškes, dekoratyvinius augalus, javus, žirnius, pupas, rapsus, cukrinius ir pašarinius runkelius nuo šliužų ir sraigių: tai Sluxx, Gusto, Lima Oro, Meridian, Ironmax Pro. Du iš šių registruotų augalų apsaugos produktų – Sluxx ir Ironmax Pro – yra mažos rizikos augalų apsaugos produktai, juos galima naudoti ir ekologiniuose ūkiuose“.

Sodininkams ir daržininkams mėgėjams apsaugai nuo šliužų ir sraigių yra registruoti 3 augalų apsaugos produktai neprofesionaliajam naudojimui – Ferramol, Gusto ir Lima Oro. Jie skirti uogynų, daržovių, auginamų lauke ir šiltnamiuose, bulvių, braškių apsaugai nuo šliužų ir sraigių.

Kenkėjų naikinimui gali būti naudojamas ir alus. Europos Sąjungoje šis produktas yra patvirtintas kaip moliuskocidas, skirtas apsaugoti augalus nuo šliužų. Neskiestas alus supilamas į pridengtus indus – gaudykles. Priklausomai nuo išplitusių šliužų kiekio indai gali būti išdėliojami tankumu iki 1 indo viename kvadratiniame metre. Suvilioti kvapo kenkėjai patenka į spąstus. Taigi vengiantiems savo sklypuose naudoti cheminius preparatus taip pat galima rasti išeitį.

O naudojantiems įprastus augalų apsaugos produktus Augalininkystės tarnyba dar kartą primena, kad visi jie turi būti naudojami laikantis etiketėse nustatytų reikalavimų.

Valstybinės augalinikystės tarnybos prie ŽŪM inf.