Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Kitąmet ūkininkai nebegalės naudoti vieno populiariausio insekticido

LŽŪKT informacija
2020-08-17

© LŽŪKT nuotr.

Lietuvos ūkininkai kasmet susiduria su įvairiais iššūkiais. Vienas jų – kenkėjai. Pesticidų gamintojai nuolat bando atrasti naujų ir veiksmingų veikliųjų medžiagų, kurios padėtų kovoti su kenkėjais ūkininkų pasėliuose. Ilgą laiką vieni veiksmingiausių buvo neonikodinoidų grupės insekticidai, tačiau kitąmet Lietuvos ūkininkai jo naudoti nebegalės.

Neonikotinoidai komerciškai pasaulyje naudojami nuo devintojo dešimtmečio, kaip priemonė apsauganti augalus nuo kenkėjų, bet niekada nebuvo siekiama pakenkti bitėms, kurios yra gyvybiškai svarbios auginant tam tikrus augalus. Bites neonikotinoidai veikia panašiai kaip žmogų nikotinas. Trys veikliosios medžiagos priklausančios neonikotinoidų grupei – klotianidinas, tiametoksamas ir imidaklopridas – ypač pavojingos bitėms. Šios trys medžiagos paveikia bičių centrinę nervų sistemą, vabzdys paralyžiuojamas ir žūva. 2013 metais Europos sąjungoje šios insekticidinės medžiagos buvo uždraustos ir tik išimties tvarka leidžiamos naudoti beicuojant vasarinių rapsų sėklas laikantis griežtų apribojimų. Šiais metais Europos Komisija uždraudė Lietuvai pakartotinai išduoti leidimus naudoti augalų apsaugos produktus, kurių sudėtyje yra tiametoksamo.

Europos komisija priėmė spendimą nebeatnaujinti dar vienos neonikotinoidų grupės veikliosios medžiagos registracijos – tiakloprido. Tai sisteminio poveikio medžiaga, ji prasiskverbia į lapų vidų ir juda augimo kryptimi. Taip pat tiaklopridas į augalus patenka translaminariniu būdu, t. y. iš viršutinės lapų dalies tarpuląsčiais juda į apatinę. Ši veiklioji medžiaga veikia kenkėjų virškinimo sistemą, elgseną. Neonikotinoidas tiaklopridas vertinamas kaip pavojingas požeminiam vandeniui bei žmonių sveikatai.

Tiakloprido uždraudimas reiškia, kad Lietuvos ūkininkai nebegalės naudoti vieno populiariausio insekticido PROEUS OD. Šis produktas turėjo registracija daugeliui kultūrų bei sodo ir daržo augalams. Šį neonikotinoidinį pesticidą Lietuvoje galima naudoti iki 2021 02 03, tad ateinančiu sezonu jo naudoti ūkininkai nebegalės.

Visą informaciją apie augalų apsaugos produktų registracijos laiką rasite Valstybinės augalininkystės tarnybos puslapyje vatzum.lt, o portale ikmis.lt rasite aktualią informaciją apie plintančius kenkėjus ir kitus kenksmingus organizmus.

Parengė LŽŪKT augalininkystės specialistė Simona Rajeckienė