Kovo 29 d., penktadienis | 24

Koks šiųmetis grūdų supirkimo sezonas? Kelios rekomendacijos

UAB „Agrochema“
2021-09-01

© LŽŪKT nuotr.

Agrochemos“ Grūdų verslo vadovas G. Brazaitis: „Vertinant šių metų grūdų supirkimo sezoną, augintojams – dvi rekomendacijos“

„Agrochemos“ Grūdų verslo vadovas Gerardas Brazaitis, vertindamas į pabaigą einantį grūdų supirkimo sezoną teigia, kad

„Šių metų derlius mažesnis maždaug 20 proc., lyginant su rekordiniu pernai metų derliumi ir šiųmečių kviečių kokybė, deja, nedžiugina – didžiosios dalies šiemet užaugintų ir superkamų maistinių kviečių saiko svoris neviršija 76 kg/hl, kai pagal tarptautinius eksporto reikalavimus, eksportuojamų maistinių kviečių saiko svoris turi būti ne mažesnis kaip 77 kg/hl. Taip atsitiko dėl per didelės kaitros – nors pasėliai gerai peržiemojo, birželio pabaigoje–liepą įsivyravę karščiai išdžiovino ir „sutraukė“ grūdus“, - sako G. Brazaitis.

Sudygo rapsai

Pasak „Agrochemos“ Grūdų verslo vadovo, šiemet skirtingos kultūros davė labai skirtingą derlių – jeigu žieminių rapsų rezultatai – geri, tai vasarinių – labai nekokie. Nedėkingi metai buvo ir vasarinių kviečių derliui.

„Žieminių rapsų ir kiekis nemažas, ir kokybė gera – jie gana aliejingi. Tačiau to, kas atsitiko su vasariniais rapsais – neteko matyti per 9 karjeros grūduose metus – kai kuriuose regionuose, dėl gausaus lietaus atsidarė ankštaros ir rapsų sėklos sudygo. Pagal tarptautinės rapsų prekybos taisykles sudygusiais rapsais neprekiaujama – juose išsiskiria laisvosios riebalų rūgštys (FFA), kurios neleistinos aliejaus gamyboje ir yra sudėtinga bei brangu pašalinti jas iš galutinio produkto. Tuo tarpu per vasarinių kviečių javapjūtę smarkiai užlijęs lietus, daugelyje regionų maistinius kviečius pavertė pašariniais”, – sakė “Agrochemos” grūdų verslo vadovas.

Nemėgsta „mišrainės“

Įvertinęs „Agrochemos“ elevatorius jau pasiekusius grūdus ir jų kokybę, G. Brazaitis teigia, kad peršasi dvi išvados ir rekomendacijos žemdirbiams: auginti sertifikuotas sėklas bei vengti „mišrainės“.

„Pasaulyje pradėti vertinti Rusijoje auginti grūdai, o taip yra todėl , kad ten yra tokių ūkių, kurie į uostą gali pristatyti visą laivui reikalingų kviečių kiekį ir tuose ūkiuose auginamas minimalus veislių skaičius. Tuo tarpu lenkiški grūdai vertinami gerokai prasčiau, nes ten daug smulkių ūkių, auginančių didelį skaičių skirtingų veislių. Galutinis vartotojas, pavyzdžiui miltus gaminantys Afrikos šalių malūnai, labai nemėgsta „mišrainės“ ir pirmenybę teikia kuo vienodesnių savybių, 12,5 baltymo kviečiams. Todėl ir ūkininkams rekomenduočiau nesimėtyti tarp įvairių sėklų rūšių ir rinktis sertifikuotą, laiko patikrintą, derlingą ir regionui tinkamiausią variantą. Nesame tokie dideli kaip Ukrainos ar Rusijos grūdų augintojai, todėl negalėdami konkuruoti kiekiu, turime į pirmą vietą iškelti kokybę“, – sako G. Brazaitis.

„Agrochemos“ Grūdų verslo vadovas pabrėžia, jog Lietuvos ūkininkų siekis užauginti aukščiausios, vadinamosios ekstra klasės kviečius, ne visada pasiteisina.

„Siekiantys užauginti tik aukščiausios kokybės kviečius nebūtinai laimi, nes pavyzdžiui pernai, kai kokybiškų grūdų buvo gausu, skirtumo tarp ekstra ir II klasės kviečių supirkimo kainos praktiškai nebuvo. Šiemet jis yra ir siekia 8–12 eurų už toną, nes kaip jau minėjau, šiųmečių kviečių ir kokybė prastesnė, ir derlius mažesnis. Tačiau kaip bus kitais metais – niekas negali pasakyti. Apskritai, grūdų rinkoje prognozių nėra – yra gamta“, – teigia G. Brazaitis.

Rinka – įkaitusi

Ūkininkai, kurie savo užauginto derliaus parduoti neskuba, pasak G. Brazaičio, negali būti tikri, kad sulauks dar aukštesnių grūdų supirkimo kainų – situacija grūdų rinkoje dėl neigiamos informacijos apie grūdų kiekius ir jų kokybę Rusijoje, Ukrainoje, Europos šalyse, yra įkaitusi, o prognozuoti, kaip keisis grūdų supirkimo kainos – praktiškai neįmanoma.

„Grūdų supirkimo kainos yra aukštos, tačiau kiek ilgai jos tokios išliks ir kaip gali pasikeisti – prognozuoti sunku, nes kol kas nėra tiksliai žinomi Europos ir pasaulio didžiausių grūdų augintojų užaugintų grūdų kiekiai ir kokybė. Jeigu jie bus panašūs kaip ir prognozuota, tikėtina, jog supirkimo kainos per daug svyruoti neturėtų, tačiau jeigu paaiškėtų, kad išankstinės derliaus kiekio prognozės viršytos ir grūdų nukulta daugiau – kainos kris. Taigi, ūkininkams, kurie neskuba parduoti savo užauginto derliaus, patarti iš tiesų sunku – jeigu jie būtų prekybininkai, prekiaujantys pagal biržos formules, sakyčiau, kad galima ir palūkėti, tačiau augintojai, kuriems aktuali galutinė grūdo kaina, gali ir pralošti, juolab, kad dabar grūdų kainos yra tikrai aukštos, o laukiant dar aukštesnių, galima smarkiai nusivilti. Įvairūs „ekspertai“ ir patarėjai, kurie tikina tiksliai žinantys, kaip keisis kaina, meluoja, nes to žinoti paprasčiausiai neįmanoma“, - sako G. Brazaitis.

27 metus žemės ūkio prekes bei paslaugas teikianti „Agrochema“ orientuojasi į grūdų supirkimą tiesiai iš augintojų. Bendrovė turi vieną plačiausių grūdų supirkimo tinklą šalyje.

Pranešimas spaudai