Kovo 29 d., penktadienis | 24

Kretingos rajone – arimo meistrystės šventė (su fotogalerija)

Ramunė Sutkevičienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos vyriausioji redaktorė
2019-07-17

© LŽŪKT nuotr.

Agronomų dieną, liepos 16-ąją, kretingiškiai paminėjo pakiliai. Į svetingo ūkininko, daugkartinio respublikinių artojų varžybų dalyvio ir prizininko Antano Duoblio valdas Stropelių kaime nuo pat ankstyvo ryto traukė mašinų kolonos. Bene šimtas žemdirbių iš viso rajono skubėjo į šventę žemei, duonai ir artojui – rajonines Artojų varžybas: kas palaikyti dalyvaujančių artojų, kas pasimokyti arimo meno, pasidalinti patirtimi ar tiesiog susitikti ir bičiuliškai pasikalbėti. Tradiciškai jau 7 -ąjį kartą renginį organizavo Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) Kretingos r. biuras. Vaizdo reportažą žiūrėkite čia.

Pirmą kartą renginyje apsilankęs Kretingos r. meras Antanas Kalnius buvo sužavėtas puikiai organizuota švente ir žemdirbių bei konsultantų bendryste. Į renginį atvykęs vis dar nenugalimas, daugkartinis respublikinių artojų varžybų nugalėtojas ir Pasaulinių artojų varžybų dalyvis kretingiškis Kazys Genčius, sveikindamas kolegas sunkiai tvardė jaudulį ir sakė, kad jau geriau stovėtų šalia artojų, mat, kalbų sakyti nemokąs. „Nors patirties turiu, bet vis tiek prieš varžybas jaudulys būna didžiulis. Bet tik tol, kol pamatai užsidegant žalią šviesą, skelbiančią varžybų pradžią. O tuomet jau įsijungia kažkas kito. Manau ir jūs pajusite tai“, – sakė Kazys Genčius, šiuo metu besiruošiantis atstovauti Lietuvai rugpjūčio pabaigoje JAV vyksiančiose Pasaulio artojų varžybose.

Kretingos rajono savivaldybės vėliavą, simbolizuojančią šventės pradžią, pakėlė lauko šeimininkas, daugkartinis rajono ir respublikinių artojų varžybų dalyvis ir prizininkas Antanas Duoblys su sūnumi Donatu

Renginio organizatorė, LŽŪKT Kretingos r. biuro vadovė Gražina Poškienė (viduryje) turėjo apie ką pasikalbėti su meru Antanu Kalniumi ir Žemės ūkio skyriaus vedėja Žaneta Seniūniene

Anot Gražinos Poškienės, sunkiausia buvo ne prikalbinti dalyvauti artojus, bet susirasti varžyboms tinkamą lauką. Daugelis rajone augina grūdines kultūras, o gyvulininkystės ūkių mažėja, tad pievų nėra daug. „Be Antano (red. Antano Duoblio) mūsų organizuojamų renginių nebūna. Jis spėja ir prisideda visur, kur tik reikia, palaiko varžybų organizavimo iniciatyvą rajone, pats su užsidegimu imasi atlikti daug darbų. Net į priekį. Štai ir šių metų varžyboms Antanas lauką numatė dar 2017 metais“, – ūkininkui šiltų žodžių negailėjo Gražina Poškienė.

Ji taip pat dėkojo ir visiems rajono ūkininkams (dalyviams ir rėmėjams), kurie kaip tik gali prisidėjo prie renginio organizavimo. „Tikrai nebūtų pavykusios varžybos, jei ne dalyvių ir ūkininkų pagalba. Jie ne tik į varžybas atvyko savo lėšomis ir technika, bet ir ėmėsi kitų organizacinių darbų. Štai lauką išmatuoti ir paruošti varžyboms taip pat padėjo ūkininkai, rajono Ūkininkų sąjungos pirmininkas Antanas Stonkus. Manau, kad visos bendruomenės susitelkimas ir pozityvus mąstymas prisidėjo, kad renginyje dalyvauja šitiek daug rajono žemdirbių“, – įsitikinusi Gražina Poškienė.

Visi kretingiškiai varžėsi netobulintų apverčiamųjų 4–5 korpusų plūgų grupėse. Iš kairės: antras Antanas Duoblys, Jurgis Karazinas, Tomas Klapatauskas, Andrius Martinkus, Julius Bernotas, Vincas Pudžmys ir pirmą kartą debiutanto sėkmę bandantis Airidas Viskonas

Pirmajai vagai išarti buvo skirta 20 min., tad artojai neskubėdami, vis sustodami ir pamatuodami pirmosios vagos gylį po truputį judėjo pirmyn. „Geras arimas nėra tik gerai užarta žolė. Laba svarbu pasirinkti tinkamą vagos gylį. Geriausia yra 20–25 centimetrai. Jei gerai suarta, galima tikėtis ir gausesnio derliaus. Pirmoji vaga labai svarbi. Ji turėtų būti reikiamo pločio, gylio ir tiesi“, – sako LŽŪKT Telšių r. biuro augalininkystės konsultantas ir vyriausiasis varžybų teisėjas Antanas Mažeika.

Varžybose teisėjavo ir arimo kokybę vertino 7 LŽŪKT augalininkystės konsultantai (iš kairės): Justas Norvilas (Klaipėdos r. biuras), Dalia Pociuvienė (Mažeikių r. biuras), Asta Dalangauskienė (Pakruojo r. biuras), Vilija Matyžiūtė (Skuodo r. biuras), Antanas Mažeika (Telšių r. biuras), Asta Kiminienė (Akmenės r. biuras), Tomas Luotė (Kretingos r. biuras)

Varžybose – apie tiksliojo ūkininkavimo naudą

Kol artojai neskubėdami, vis sustodami ir pamatuodami pirmosios vagos gylį po truputį judėjo pirmyn, atsakingai renginio organizavimo ratą sukusios LŽŪKT Kretingos rajono biuro konsultantės stengėsi, kad arimo varžybų rezultatų belaukdami žemdirbiai gautų kuo daugiau praktinių ir naudingų patarimų.

LŽŪKT specialistai pristatė tiksliojo ūkininkavimo demonstravimo stendą, kuriame sumontuoti įvairūs išmanieji elementai: automatinio vairavimo sistema, kintamos trąšų, sėklų normos nustatymo įranga ir kt. įranga, padedanti ūkininkauti taupiau, tausiau ir mažiau kenkiant aplinkai

Žemdirbiai buvo supažindinti su nuotolinės pasėlių būklės stebėjimo galimybėmis, pasitelkiant dirbtinių žemės palydovų fiksuojamus ir teikiamus duomenis, kuriuos jie nemokamai gali pamatyti informacinėje ikmis.lt. Besidomintys dirvožemio išsaugojimu ir siekiantys užauginti optimalius ir tenkinančius derlius, konsultavosi dėl dirvožemio tyrimų. Žemdirbiai drauge su renginio organizatoriais ir rėmėjais diskutavo apie arimo subtilybes, susipažino su Lietuvoje kuriamais ir gaminamais biologiniais preparatais.

Patirtis ar debiutanto sėkmė?

„Nemanau, kad jūs treniruojatės tokiuose mažuose laukeliuose: ariate didelius laukus, kuriuos suarti pavyksta daug gražiau. Nors meras pasidžiaugė, kad suarta labai gražiai, manau, jog aplankęs jūsų didžiuosius laukus meras apsidžiaugtų dar labiau. Šiose varžybose paskutinių 4–5 vietų balai labai panašūs, todėl nenusiminkite, jei likote penktoje, šeštoje ar septintoje vietoje, jūs mažai atsilikote nuo ketvirtos ar net trečios vietos. Tik pačios pirmosios vietos atsiplėšė. Teisėjų komanda stengėsi darbą įvertinti kaip galima objektyviau. Nors sakoma, kad konkursuose teisybės nebūna, mes stengėmės, kad jos būtų kuo daugiau“, – apibendrindamas artojų darbą sakė vyr. teisėjas, LŽŪKT Telšių r. biuro augalininkystės konsultantas Antanas Mažeika.

Po atkaklios 3 valandas trukusios kovos varžybų baigtis didelių staigmenų nepateikė – nugalėjo meistriškumas ir patirtis. Pirmąją vietą laimėjo labiausiai patyręs varžybų artojas Antanas Duoblys, surinkęs net 261, 13 balo, antroji skirta Jurgiui Karazinui, surinkusiam 233,83 balo, o trečioji – varžybų debiutantui Airidui Viskontui, kuris surinko 211,17 balo.

Geriausiųjų 2019 m. Kretingos r. artojų (iš kairės) trejetukas: Antanas Duoblys, Jurgis Karazinas ir Airidas Viskontas

Nugalėtojai ir dalyviai buvo apdovanoti organizatorių taurėmis ir prizais, rėmėjų dovanomis

Nugalėtojo titulas Aantanui Duobliui pažįstamas – savo gebėjimus net 5 kartus demonstravo respublikinėse varžybose, kelis sykius užėmė pirmąją vietą. „Dabar varžantis įtampa ir jaudulys mažesni, todėl lengviau susikoncentruoti. Norisi dalyvauti tokiose varžybose, meistriškumą palaikyti ir jaunimą pamokyti“, – žemaitiškai santūriai sakė daugiau nei du dešimtmečius apie 300 ha mišrų ūkį valdantis vienas tituluočiausių rajono artojų. Prakalbus apie ūkį, Antanas užsiminė, kad po truputį atsakantis mišraus ūkio: iš prieš kelerius metus turėtų 140 mėsinių ir pieninių galvijų šiandien laikantis vos per 30. Planuose – modernus augalininkystės ūkis.

Geriausias 2019 m. Kretingos r. artojas Antanas Duoblys su šeima: žmona Nijole, sūnumi Donatu, dukra Skaiste ir mama Magdute

Beje, jau garbingus 78-erius metus einanti guvi ir energinga Antano mama Magdutė Duoblienė dar pati laiko 4 karves ir prižiūri 21 ha žemės. Pakalbinta nugalėtojo mama neslėpė pasididžiavimo ir džiaugsmo ašarų. Pasak jos, Antanui ūkininkavimas nuo mažens buvo širdyje, kaip ir kitiems 3 iš 4 vaikams. Be Antano Kretingos r. taip pat ūkininkauja ir dvi jo seserys.

Organizatoriai pasirūpino, kad tiek dalyviai, tiek žiūrovai būtų ir pavaišinti, ir palinksminti. Sočia koše vaišino Donatas Petrauskas, o puikią muziką visą dieną dovanojo Kretingos rajono Salantų kultūros centro Žvainių vokalinis ansamblis, vadovaujamas Antano Žvinklio

Renginio svečiai galėjo apžiūrėti ekskliuzyvinį sovietinį vikšrinį traktorių T-74, kurį reikia užvesti virvele su rankena. Jį atvarė vienas gretimo Grabšyčių kaimo gyventojas. Beje, traktorius dar gerai dirba – juo savininkas susiaria nedidelius laukų plotelius. Antano Duoblio sūnus Donatas išbandė – traktorius puikiai veikia

Vis tik ši šventė tikrai nebūtų buvusi tokia gausi ir graži, jei ne rėmėjai. LŽŪKT Kretingos r. biuras nuoširdžiai dėkoja visiems, prisidėjusiems: ūkininkui ir varžybų dalyviui Antanui Duobliui, rajono ūkininkams, Kretingos kredito unijai, UAB „Agrokoncerno technika”, UAB „Bioenergy LT“, UAB „Agrorodeo“ atstovui Mindaugui Jurgučiui, informaciniam portalui www.agroakademija.lt.

„Kai yra idėja, ir turime ūkininkų pagalbą ir palaikymą, galima ryžtis organizuoti bet kokias varžybas. Vienas lauke nelabai ką padarysi“, – įsitikinusi LŽŪKT Kretingos r. biuro vadovė Gražina Poškienė. Kretingos r. biuro komanda (iš kairės): Giedrė Nakvosienė, Rasa Kumpytė, Laimutė Brazdžiuvienė, Gražina Poškienė ir Tomas Luotė.

Užfiksuotos varžybų akimirkos