Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Lietuvos ūkininkai randa naujų būdų didinti derlingumą

2019-02-19

Lietuva yra penkta didžiausia grūdų eksportuotoja visoje ES, o šalies ūkininkų įdirbis bei mokslo pažanga leidžia derlingumą vis labiau didinti net ir tame ne itin palankiame dirvožemyje. Tokiomis įžvalgomis įmonės BASF Agroforumas konferencijoje dalijasi ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė. Tuo metu bendrovės vadovas Baltijos šalims Andreas Haase pažymi, kad BASF kasmet skiria 900 mln. eurų naujiems augalų apsaugos produktams kurti.

Kaip pastebi ekonomistė I. Genytė-Pičkienė, Lietuva pagal kviečiųderlingumą užima 17-ą vietą tarp ES šalių, 16-ą – pagal rapsų derlingumą. Nors jis nuolat auga, pasistiebti dar yra kur.

„Lietuva drauge su Latvija patenka tarp stambiausių ES javų eksportuotojų. Dėl augalininkystės ir technologinės pažangos mums pavyksta įsisavinti vis daugiau turimo ploto žemės ūkio reikmėms. Lietuvos žemė nėra jau tokia palanki augalininkystei, tačiau panašu, kad mokslas ir pažanga savo darbą atlieka, o mūsų žemę pavyksta paversti vis patrauklesne augalininkystei“, – kalba I. Genytė-Pikčienė.

Prie teigiamų pokyčių Lietuvos augalininkystėje prisideda ir pasaulinė chemijos pramonės milžinė BASF. Pasak A. Haase, vien pernai bendrovė visame pasaulyje investavo 7,6 mlrd. eurų į naujus verslus, idant galėtų išplėsti savo galimybių lauką, duris atvėrė 17 tyrimo ir vystymo centrų.

„Pernai taip pat įkurtos penkios naujos cheminių medžiagų gamyklos, sukurta daugiau nei 200 gamybos vietų, kuriose galima dauginti sėklas. Įmonę papildė daugiau nei 4,5 tūkst. darbuotojų, kurių 40 proc. yra mokslininkai, kuriantys naujas veisles ir medžiagas“, – sako A. Haase.

BASF pardavimų vadovo Lietuvai Sauliaus Nainio teigimu, nors praėję metai ūkininkams nebuvo lengvi, šie, jei žieminiai pasėliai peržiemos gerai, prognozuojami derlingi, o BASF javų ir rapsų apsaugai šiemet pasiūlys kelis naujus pažangius produktus.

Javus labiau saugos prieš ir po sėjos

BASF verslo plėtros vadybininkas Kazimieras Poškus pažymi, kad pernai rudenį dėl tankių javų bei palankių oro sąlygų aptikta nemažai ligų užkrato javuose.

„Daugiausia pastebėta miltligės, septorizės, rudųjų rūdžių. Svarbu pažymėti, kad egzistuoja didelė stiebalūžės išplitimo rizika ankstyvos sėjos žieminių kviečių pasėliuose bei ypatingai šiai ligai jautrioje Skagen veislėje. Tuo metu kviečių dryžligė anksti ir smarkiai gali išplisti sėtuose į ražieną ir atsėliuotuose žieminių kviečių pasėliuose. O septoriozė išplinta kasmet, tad prieš ją fungicidus geriau naudoti profilaktiškai ir du kartus“, – kalba K. Poškus.

Pasak BASF agronomo vadybininko Aleksandro Voitkevič, gero derliaus pagrindas yra tinkamai paruoštos sėklos, tad apsaugotos nuo ligų jos turėtų būti dar prieš tai, kai atsiduria dirvoje.

„Kiekvienas ūkininkas nori, kad jo sėjamos sėklos būtų apsaugotos kuo geriau. Šių metų BASF naujas beicas Kinto® Plus ne tik veiksmingai apsaugo nuo pagrindinių ligų, plintančių per dirvą arba su sėklomis, tačiau ir didina javų daigumą bei gyvybingumą. Net ir esant nepalankioms sąlygoms – dideliam karščiui ir sausai dirvai, galime stebėti trečdaliu didesnį sėklų daigumą, palyginti su kitais beicais“, – pažymi A. Voitkevič.

Be to, anot specialisto, sėklas išbeicavus su Kinto® Plus, išsivysto stipresnė augalų šaknų sistema, taip užtikrindama geresnį maisto medžiagų įsisavinimą, greitesnį augalo vystymąsi bei didesnį atsparumą nepalankioms oro sąlygoms.

Išmoko praėjusio sezono pamokas

Pasak BASF verslo klientų vadybininkės Romos Laurinkienės, praėjusi vasara parodė, kad augalams reikalinga kuo didesnė apsauga ne tik nuo ligų, tačiau ir nuo neigiamo nepalankių oro sąlygų poveikio.

BASF verslo klientų vadybininkė Roma Laurinkienė pristatė didžiausią metų naujieną fungicidą Priaxor®. Tai Xemium® šeimos fungicidas, skirtas visiems vasariniams ir žieminiams javams. Priaxor® išsiskiria plačiu veikimo spektru nuo pagrindinių ligų, itin stipriu gyduomuoju veikimu ir ilgalaike apsauga. Šis fungicidas padidina derlių net ir jei ligos neplinta. O to priežastis – vadinamasis AgCelence® efektas, kuris pagerina azoto pasisavinimą, sumažina streso ir senėjimo hormono etileno kiekį augale“, – pasakoja R. Laurinkienė.

Priaxor® yra daugiau negu fungicidas. Jis sumažina nudegimus nuo saulės, didina žalių lapų paviršių, sumažina streso hormono etileno kiekį, sustiprina šiaudus, garantuoja geresnį azoto pasisavinimą ir vandens panaudojimą. Šis fungicidas išsiskiria didele koncentracija – jo visoje normoje yra beveik dviejų fungicidų norma.“

2019 metų naujiena – Priaxor® Power Pack pakuotė, sudaryta iš dviejų fungicidų: Priaxor® ir Curbatur®1, kurie pasižymi labai plačiu apsauginiu ir gydomuoju veikimu prieš pagrindines javų ligas: stiebalūžę, lapų septoriozės, kviečių dryžligės, miežių dryžliges ir kt. Pakuotė skirta 10–12 ha plotui nupurkšti ir labai tinka pirmam purškimui.

„Dėl išplovimo į paviršinius ar gruntinius vandenis galima netekti nemažos dalies augalams reikalingo azoto. Amoniakinio azoto prarandama iki 80 proc., nitratinio – iki 25 proc. BASF sukūrė du azoto stabilizatorius, galinčius apsaugoti nuo šių nuostolių. Limus® Clearnaudojamas su skystomis trąšomis KAS, Vizura® – su srutomis. Jie užtikrina, kad azotas išliktų augalo šaknims pasiekiamoje dirvožemio dalyje“, – teigė V. Venskutonis.

Prognozuoja gerus metus rapsams

BASF agronomo vadybininko Pauliaus Paulauskio teigimu, rapsų laukia geri metai, bet juos reikia apsaugoti nuo ligų, tad derliui apsaugoti reikalingas ypatingas dėmesys.

„Neretai į tuos pačius laukus rapsai grįžta jau ne tik kas trečius, bet kartais net ir kas antrus metus, todėl ligų intensyvumas didėja. Tokiais metais, kada turime tankius ir didelio derliaus potencialo rapsus, kaip, atrodo, gali būti ateinantį sezoną, sąlygos ligoms plisti būna itin palankios. Norint gerai apsaugoti pasėlius nuo ligų vieno purškimo fungicidais dažniausiai nepakanka. Pictor® Active yra pirmasis BASF registruotas fungicidas, tinkantis dukartiniam purškimui nuo ligų. Esant ligoms palankioms sąlygoms ir didelio potencialo pasėliams, purškimą rekomenduojama skaidyti – taip bus užtikrinta ilgesnė apsauga“, – sako P. Paulauskis.

„Pictor® Active galima purkšti vieną kartą naudojant 0,7–0,8 l/ha žydėjimo viduryje arba du kartus: žydėjimo pradžioje ir žydėjimo antroje pusėje, kai paprastai purškiama ir insekticidais. Purškiant du kartus, naudojama 0,5 l/ha norma“, – rekomendavo P. Paulauskis.

Anot specialisto, produktą galima naudoti ir mažais plotais auginamuose žieminių ir vasarinių rapsiukų, garstyčių, aliejinių ridikų pasėliuose. Jis yra itin veiksmingas nuo sklerotinio puvinio, išliekančio pavojingiausia rapsų liga. Taip pat jis efektyviai veikia prieš juodąją dėmėtligę ir alternariozę.

Pasiūlys atsparesnę rapsų veislę

Dar viena šių metų naujovė rapsus auginantiems ūkininkams – atsparesnės ir gyvybingesnės hibridinių rapsų InVigor® veislės. BASF agronomo vadybininko Tomo Karkazo teigimu, šias sėklas patartina rinktis dėl jų švarumo bei atsparumo ligoms.

InVigor® hibridai išsiskiria įspūdingu atsparumu ligoms, ypač tokioms, kaip fomozė. Šie hibridai taip pat turi puikiai išvystytą šaknų sistemą, todėl po žiemos augalai atsigauna lengviau, auga greičiau, užtikrinamas stabilus derlius. Dar vienas InVigor® hibridinių rapsų privalumas tas, kad augimo kūgelis ilgiau išlieka arčiau dirvos paviršiaus net ir pavėlavus juos nupurkšti augimo reguliatoriumi, tad rapsai peržiemoja lengviau“, – teigia T. Karkazas.

Pasak specialisto, InVigor® hibridinių rapsų bandymai atliekami 14-oje skirtingų Lietuvos vietų, o Kėdainių rajone įrengtame didžiausiame bandyme pastebėta, kad spalio pradžioje, praėjus 2 mėnesiams po sėjos, InVigor® hibridai išsiskyrė tamsesniu atspalviu. Tai reiškia, kad jie, palyginti su kitų selekcininkų hibridais, galėjo sugerti daugiau saulės šviesos, sukaupti sausųjų medžiagų ir taip geriau pasiruošti žiemojimui.

Ūkininkai konservatyvūs, tačiau naujoves vertina

Panevėžio rajone 300 hektarų kviečių, rapsų ir žirnių auginantis Valdas Vaičiulis sako, kad nors ūkininkai yra gana konservatyvūs, įmonių siūlomos naujovės kelia pasitikėjimą.

„Ūkininkai natūraliai gana konservatyviai žvelgia į procesą, pernelyg neeksperimentuoja, lėtai priima naujoves, nes viena klaida gali sugadinti visų metų triūsą. Tačiau pristatytos naujovės sudomino. Naujų rapsų hibridinių veislių ši sezoną kol kas nepasiūlė daugiau niekas. Dabar norime stebėti, kaip jos pasiteisins praktikoje, kokių atsiliepimų sulauksime iš jas išbandysiančių ūkininkų“, – kalba V. Vaičiulis.

„BASF nestovi vietoje, bendradarbiauja su mokslo įstaigomis, atlieka tyrimus, kurie parodo akivaizdžią naudą ūkininkams, o nuolatinis produkcijos atsinaujinimas lemia tai, kad renkuosi jų produktus. Buvo itin naudinga išgirsti apie siūlomas naujoves, nes mes patys dirbame su beicuotomis sėklomis, tad mažesnis jų dulkėtumas yra didelis pranašumas. Džiugu, kad tokios didelės kompanijos kreipia dėmesį į žemės ūkyje dirbančių žmonių apsaugą. Nors mūsų ūkis ir nedidelis, naudojamės pažangia siūlomų produktų gama“, – sako V. Damanauskas, LAMMC LŽI Joniškėlio bandymų stoties direktorius.

BASF konferencijų akimirkos

Web-pav1

Web-pav2

Web-pav3

Web-pav4