Balandžio 26 d., penktadienis | 24

Mokslininkai nustato pomidoro genomo seką

LŽŪKT informacija
2012-09-05

Tikimasi, kad sėkmingas pomidoro genomo nustatymas padės gerinti pomidorų ir kitų giminingų daržovių derlių, maistines savybes, atsparumą ligoms, skonį ir spalvą.

Pirmą kartą 300 mokslininkų tarptautinė komanda dekodavo pomidoro Solanum lycopersicum ir jo senovinio giminaičio Solanum pimpinellifolium genomą. Šis mokslininkų pasiekimas padės selekcininkams nustatyti svarbius pomidoro genus, bus galima greičiau ir veiksmingiau kurti naujas veisles. Iš viso tyrimo metu buvo nustatyta 35000 pomidoro genų, esančių 12 chromosomų arba DNR „paketų“.

Mokslininkai tiki, kad nustačius genomo seką tradicinė sėklininkystė pasieks daug aukštesnį lygį ir be genų modifikavimo. Genomas padės selekcininkams kurti geresnio skonio pomidorus, turinčius daugiau naudingų maisto medžiagų, pvz., likopeno, kuris, kaip manoma, naudingas sveikatai. Turint šią genomo seką, taip pat bus galima sumažinti kainas kuriant patogenams, sausroms ir ligoms atsparesnius pomidorus. Išvedus geresnius pomidorus, galima bus užtikrinti visuotinį maisto saugumą.

Jungtinėje Karalystėje pomidorų rinka per metus sudaro apie 625 milijonų svarų. Tačiau kitų bulvinių šeimos augalų (bulvių, paprikų ir baklažanų) genomas augintojams gali būti dar naudingesnis. „Pomidorai yra viena svarbiausių daržovių pasaulyje pagal kiekį, kurį suvalgome, ir pagal vitaminų, mineralinių medžiagų ir kitų fitocheminių medžiagų santykį, kuriais praturtiname savo racioną“, – sako Grahamas Seymuras, Notingemo universiteto biotechnologijos profesorius, vienas iš 300 mokslininkų.– Pomidoras taip pat yra modelinis augalas, kurį mes naudojame, tyrinėdami nokimo procesą, taigi, šio genomo supratimas padės mums atskleisti molekulines schemas, dėl kurių pomidorai ar vaisiai noksta ir įgyja sveikatą stimuliuojančių ypatybių“.

Iš pomidoro genomo gauta informacija gali būti naudojama siekiant pagerinti vaisių kokybę. Braškės, obuoliai, melionai, bananai ir kiti mėsingi vaisiai turi daug pomidorams būdingų savybių.

Mokslininkai jau nustatė ryžių, kukurūzų, sorgų, tuopų, sojų, braškių, agurkų ir vynuogių genomą. Tarp jų bus ir pomidorai.

Pagal užsienio spaudą