Kovo 29 d., penktadienis | 24

Nemokamos IKMIS paslaugos smulkiems ūkiams

Jolanta Dalia Abarienė
Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos redaktorė
2021-03-31

Agroakademija.lt · Nemokamos IKMIS paslaugos smulkiems ūkiams

Paskutinę kovo savaitę LŽŪKT biurų augalininkystės konsultantai pradėjo pasėlių stebėjimus. Vėliau prie jų prisijungs LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkai, teiksiantys rekomendacijas sodo ir daržo augalų priežiūros klausimais. Konsultantai ir mokslininkai rekomendacijas skelbs sistemoje IKMIS, konsultuos visus besidominčius. Kviečiame smulkius augalininkystės, daržininkystės ir sodininkystės ūkius registruotis į IKMIS ir nemokamai naudotis integruotos augalų apsaugos bei konsultavimo paslaugomis.

Taigi pasėlių stebėjimas prasidėjo. Augalų vegetacijos metu visoje Lietuvoje ūkininkų pasėlius stebės ir augalų apskaitas pagal Žemdirbystės instituto mokslininkų metodiką atliks LŽŪKT rajonų biurų konsultantai. Jie duomenis ir rekomendacijas sistemoje IKMIS teiks kas savaitę.

„Patirties turime nemažai ir vis tobulėjame glaudžiai bendradarbiaudami su Lietuvos mokslininkais, kurie padeda operatyviai rasti atsakymus, jei pasitaiko netipinių augalų pažeidimų. Taip pat siekdami tikslumo ir kokybiškumo, pasėlių sveikatos būklei nustatyti turime visą agroįrankių paketą. Naudodami geltonąsias vabzdžių gaudykles, pirmieji sužinome apie kenkėjų skridimo į laukus pradžią. Šalia kiekvieno stebimo pasėlio statome kritulių matuoklius, bendrai pasėlių būklei įvertinti pakeliame bepiločius orlaivius, o prietaisu N-tester nustatome azoto poreikį augaluose“, – sakė vyresnioji augalininkystės specialistė Giedrė Masliukovienė.

v-1Geltonosios vabzdžių gaudyklės jau laukuose (Kauno r.)

Kovo pabaigoje įvertinę žiemkenčių peržiemojimą, konsultantai gautus duomenis palygino su rudenį atliktais skaičiavimais. Suskaičiavo, kiek augalų kvadratiniame metre, įvertino pasėlių ligotumą, pavasarinio pelėsio pažeidimus, peržiemojusias piktžoles, laukinių gyvūnų padarytą žalą ir klimatinių sąlygų įtaką.

v-2Atliktas vertinimas suskaičiuojant augalus kvadratiniame metre

Nuo balandžio pradžios bus stebimi žieminiai rapsai ir kviečiai. IKMIS sistemoje galėsite susipažinti su kas savaitę atsinaujinančiais duomenimis iš 40 skirtingų Lietuvos savivaldybių.
i3Pavasarinio pelėsio pažeidimų šiemet apstu

v-4Tifuliozės pažeisti žieminiai kviečiai (Kaišiadorių r.)

v-5Neramina vaizdas – pora dienų ir žieminių rapsų laukas atrodys puikiai

v-6Dinaminių pasėlių stebėjimų tinklas išsidėstęs visoje Lietuvoje

Svarbi informacija smulkiems sodininkystės ir daržininkystės ūkiams

Balandžio mėnesį sistemoje IKMIS informaciją iš sodų ir daržų apie ligų, kenkėjų plitimą, piktžolių plitimo kontrolę pradės skelbti LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkai. Mėnesio pabaigoje feramoninėmis gaudyklėmis bus fiksuojamas obelinio vaisėdžio plitimas, nuo birželio – kopūstinės kandies.

v-7Vaizdas iš feromoninės kenkėjų gaudyklės

Sistemoje sudarytos galimybės interaktyviai konsultuotis su mokslininkais, taip pat galima užsisakyti IKMIS naujienlaiškį ir operatyvią informaciją gauti į el. paštą. Galite naudotis ir mobiliąja aplikacija (Google Play /App Store).

Čia rasite augalų apsaugos produktų duomenų bazę, į kurią informacija gaunama tiesiai iš Valstybinės augalininkystės tarnybos prie ŽŪM informacinės sistemos. Ūkiai, naudojantys augalų apsaugos produktus, privalo laikytis Integruotos kenksmingų organizmų kontrolės (IKOK) reikalavimų. Sistemoje užpildęs anketą, kiekvienas vartotojas sužino, ar ūkis juos atitinka, jeigu neatitinka – pateikiama informacija apie tobulintinas ūkio veiklos sritis. Jei reikia patarimo dėl integruotos augalų apsaugos metodų taikymo, su LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais galima susisiekti interaktyviu būdu.

IKMIS pateikia pasirinktos stoties jutiklių rodmenis pagal augalų ir kenkėjų prognozavimo modulius, skirtus lauko, sodo ir daržo augalams. Jie sugrupuoti, kad būtų lengviau analizuoti. Giedrė Masliukovienė akcentavo, kad augalų ligų ir kenkėjų plitimo rizikai pasiekus 60 proc. ir daugiau, jau reikia pradėti tiesioginius stebėjimus. Feramoninės kenkėjų gaudyklės su feromonais nuo obuolinio vaisėdžio ir kopūstinės kandies įrengtos 5-iuose daržininkystės ir 5-iuose sodininkystės ūkiuose.

Sistemoje taip pat pateikiami agrometerologinių stočių duomenys, augalų ligų ir kenkėjų prognozavimo modeliai, stichiniai meteorologiniai reiškiniai, skelbiami augalų ligų, kenkėjų ir piktžolių katalogai, padedantys greičiau atpažinti ligą ar kenkėją ir lengviau pasirinkti juos naikinančius Lietuvoje registruotus augalų apsaugos produktus.

„Bet kuriame Lietuvos kampelyje ūkininkaujančius smulkių augalininkystės, daržininkystės ir sodininkystės ūkių savininkus kviečiu naudotis visomis IKMIS paslaugomis. Jei reikia patarimo, interaktyviu būdu susisiekti su Konsultavimo tarnybos konsultantais ar Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais. Informacinė sistema IKMIS – Jūsų patarėja, kuri padės priimti ekonomiškai pagristus sprendimus dėl integruotos kenksmingų organizmų kontrolės. Kviečiu patiems išbandyti šias nemokamas elektronines paslaugas“, – kvietė Giedrė Masliukovienė.