Balandžio 25 d., ketvirtadienis | 24

Neregistruotais AAP naikintos piktžolės: bauda ūkininkui ir žuvę pasėliai

Valstybinė augalininkystės tarnyba
2018-10-22

© LŽŪKT nuotr.

Piktžolėms žieminių rapsų pasėliuose naikinti Lietuvoje užregistruota per 30 pavadinimų herbicidų, skirtų naudoti ir iki rapsų sudygimo, ir ankstyvuose bei vėlyvesniuose jų augimo tarpsniuose. Nepaisant gausaus herbicidų pasirinkimo, vis dar atsiranda ūkininkų, kurie nusprendžia piktžoles naikinti nelegaliais, mūsų šalyje neregistruotais augalų apsaugos produktais.

Nelegalių herbicidų naudojimas vienam Alytaus regiono ūkininkui baigėsi liūdnai. Ne Lietuvoje pirktu ir mūsų šalyje neregistruotu herbicidu Salsa rapsus purškęs ūkininkas buvo nubaustas bauda, o informacija apie įvykį buvo perduota Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai ir Nacionalinei mokėjimo agentūrai.

Tačiau tuo nemalonumai ūkininkui nesibaigė. Ruošdamas mišinį purškimui jis nesilaikė augalų apsaugos produkto etiketėje nurodytų reikalavimų, ir dėl netinkamo tirpalo panaudojimo beveik sunyko žieminių rapsų pasėlis.

Šiemet tai jau trečias atvejis, kai užfiksuojamas nelegalių produktų naudojimas, ir antrasis – kai surandamas herbicidas Salsa.

Web-pav1Nuotr. VAT

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos primena, kad prieš registruojant augalų apsaugos produktą visada atliekamas rizikos vertinimas, siekiant išsiaiškinti galimą neigiamą poveikį žmogui ir aplinkai, todėl mūsų šalyje registruojami tik saugūs produktai. Tuo tarpu nelegalių ar falsifikuotų produktų poveikis nėra įvertintas ir gali kelti didelę riziką. Nelegalūs ir falsifikuoti augalų apsaugos produktai yra pavojingi ne tik aplinkai (ypač vandens organizmams), jie gali turėti neigiamą poveikį ir žmogaus sveikatai: gali sukelti alergijas, sutrikdyti endokrininę sistemą, paskatinti onkologines ligas ar pakenkti dar negimusiam kūdikiui.

Augalininkystės tarnyba ragina žemdirbius naudoti tik originaliose pakuotėse iš patikimų platintojų įsigytus augalų apsaugos produktus su lietuviškomis etiketėmis, kuriose nurodytų reikalavimų būtina laikytis. Originalioje etiketėje visada būna produkto registracijos Lietuvoje numeris, saugos ir rizikos frazės, Lietuvos sąlygomis nustatytos naudojimo rekomendacijos, gamintojo ir platintojų rekvizitai. Ant pakuotės randamas ir produkto partijos numeris bei pagaminimo data. Turint šiuos duomenis, dėl produkto originalumo visada galima pasitikslinti su gamintojo atstovais.

Kviečiame visuomenę elgtis pilietiškai ir pranešti apie pastebėtus augalų apsaugos produktų platinimo ar naudojimo pažeidimus Augalininkystės tarnybos regioniniams skyriams, kurių kontaktus pagal aptarnaujamas zonas galima rasti Augalininkystės tarnybos interneto tinklalapyje www.vatzum.lt. Taip pat veikia Augalininkystės tarnybos „Pasitikėjimo linija“, kuria anonimiškai informaciją galite teikti visą parą telefonu (8 5) 270 8080. Augalų apsaugos produktų naudojimo reikalavimų klausimais galite pasikonsultuoti telefonu (8 5) 275 4182 arba kreiptis el. paštu [email protected].