Balandžio 20 d., šeštadienis | 24

Palydovinis „lietaus kūrėjas“ jau realybė

LŽŪKT informacija
2019-05-10

Gamtinis vandens rezervuaras, kuriuo naudojasi Mubuyu ūkiai. Nuotrauka „BayWa“

Vokietijos tarptautinė kompanija „BayWa“ pradeda įgyvendinti pasaulinio masto palydovinį „kintamo lietaus (lietaus kūrėjo)“ drėkinimo sprendimą, rašo portalas www.futurefarming.

„Kintamo lietaus“ palydovinis drėkinimo sprendimas buvo sėkmingai išbandytas 2 metų bandomajame projekte Zambijos Respublikoje (valstybė Vidurio-Pietų Afrikoje). Dabar „BayWa“ yra pasirengusi šį sprendimą pritaikyti pasauliniu mastu.

Apskaičiuoti vandens poreikiai

Remiantis palydoviniais ir orų duomenimis bei panaudojus „Vista GmbH“ „Promet“ pasėlių stebėjimo modelį, žemės ūkio augalų vandens poreikis apskaičiuojamas automatiškai. Dėl to ūkininkai gali užkirsti kelią galimiems nuostoliams dėl ilgalaikės sausros ar pernelyg didelės drėgmės. Taip taupomas vanduo ir energija bei užkertamas kelias dirvos pažliugimui ir maistinių medžiagų išsiplovimui. Tokiu būdu pagerinamos dirvožemio sąlygos ir saugojama aplinka.

Dideli derliai su ribotais ištekliais

„Ypač karšta ir sausa vasara Europoje parodė, koks gali būti klimato kaitos sukeltų ekstremalių oro reiškinių poveikis vietiniam apsirūpinimui maisto produktais“, – sako „BayWa AG“ generalinis direktorius Klausas Jozefas Lutcas (Klaus Josef Lutz). – Tuo pačiu metu mūsų bandomasis projektas Afrikoje parodė, kad ūkininkai gali pasiekti gausų kviečių derlių net ir su ribotais ištekliais, jei jie naudojasi palydovinius duomenis.“

Tikslingai drėkinant, 25 procentais daugiau kviečių

Zambijos ūkininkai kviečius sausuoju metų laiku gali auginti tik nuolat juos drėkindami.Vanduo gaunamas iš natūralių rezervuarų, užsipildančių lietingojo sezono metu.Dėl pernelyg sausringų laikotarpių pastaraisiais metais vandens atsargos Zambijoje sumažėjo.2018 m. eksperimentinis ūkis galėjo pasinaudoti trečdaliu mažesniu vandens kiekiu nei ankstesniais metais.Nepaisant to, ūkis nuėmė 25 procentais daugiau kviečių, nes naudojo tikslinį drėkinimą. Tuo pačiu metu šiai drėkinimo technologijai buvo panaudota mažiau vandens ir energijos. Bandomojo etapo metu buvo sutaupyta nuo 11 iki 30 procentų vandens.

Web-pav2

Zambijos ūkininkai kviečius sausuoju metų laiku gali auginti tik tikslingai drėkindami pasėlius

Žemės ūkis – pagrindinis vandens vartotojas

Sunaudodamas 70 procentų vandens, žemės ūkis yra didžiausias vandens vartotojas visame pasaulyje. Tikimasi, kad iki 2050 m. šis suvartojimas išaugs iki 89 procentų. „BayWa“ naująjį savo palydovinio drėkinimo metodą, išbandytą Zambijoje, toliau taiko kituose Afrikos regionuose bei išbando Šiaurės Amerikoje ir Europoje.

Vertė Saulius Zagorskis, LŽŪKT